Grădiniţele respectă standardele europene

Scriam în urmă cu o lună despre proiectele de amploare pe care primăria Bragadiru, împreună cu Consiliul local le desfășoară în domeniul infrastructurii, pentru a administra eficient un oraș în care sunt înregistrați oficial 23.000 de cetățeni, dar în realitate numărul estimat de oficiali este cel puțin triplu, având în vedere dezvoltarea imobiliară masivă a ultimilor ani. Între aceștia, cum este de așteptat, proporțional cu creșterea populației la modul general, numărul copiilor care trebuie să meargă la grădiniță sau la școală se mărește semnificativ, de la an la an. Gestionarea problemelor comunității nu înseamnă așadar doar modernizare de străzi, alimentare cu apă sau iluminat public, ci și dezvoltarea infrastructurii școlare. O reală provocare pentru gospodarii orașului Bragadiru.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 465

Cum începerea noului an școlar se apropie cu pași rapizi, era de așteptat ca administratorii orașului  Bragadiru să includă pe lista activităților prioritare, pe timp de vară, pregătirea instituțiilor de învățământ. Altfel spus, reabilitarea, modernizarea sau chiar construirea unor noi  clădiri având destinația de spații de învățământ este la ordinea zilei.

La noua Școală Gimnazială nr. 1 din Bragadiru se lucrează intens, iar directorul Ionela Păun speră că elevii vor putea beneficia de condițiile moderne pe care aceasta le va oferi, începând cu cel de-al doilea semestru al acestui an.

”Aș dori să mulțumesc în numele personalului școlii noastre, primarului și autorității locale pentru că se implică. Construcția a început în martie anul trecut și într-un timp relativ scurt s-a realizat mai mult de jumătate din clădire. Lucrările au avansat fabulos de repede. Am avut baftă de un primar foarte ambițios. A venit zilnic, la ora 7.00, ca să supravegheze șantierul”, ne-a spus prof. Ionela Păun.  Proiectul înseamnă de fapt o nouă Școală Gimnazială nr. 1. Adică o clădire ridicată de la zero care va avea 28 de săli de clasă, 8 laboratoare, cabinete, spații pentru activități aplicative și un after-school cu sală de mese și mini sală de sport la mansardă.

Noua școală va permite învățământul în două schimburi

”Este un proiect mult așteptat și dorit, deoarece noi învățăm în trei schimburi.  În școala noastră avem 1.146 de copii înscriși pentru anul școlar 2019-2020. Dar posibil că mai vin și alții, deoarece vin tot mai mulți cetățeni să se stabilească în orașul Bragadiru. Pentru anul școlar 2019 – 2020, avem 40 de clase, 24 pentru învățământ primar și 16 clase pentru învățământ gimnazial”, ne-a spus directorul  actualei Școli Gimnaziale nr. 1 din Bragadiru.

Așadar școala nouă chiar era o necesitate stringentă. În momentul în care noua școală va fi gata, copiii vor putea învăța în două schimburi. Este o schimbare majoră, trecerea la două schimburi, chiar dacă ar fi de dorit ca toți copiii să învețe dimineața. ”Nu vrem însă să transformăm laboratoarele în săli de clasă pentru că elevii trebuie să își facă practica unor discipline în săli speciale”. Școala veche va fi demolată, iar pentru spațiul rămas liber există un proiect de realizare a unei săli mari și moderne  de sport. ”Este un proiect minunat, pentru că o sală de sport modernă și mare nu există încă”, a mai precizat directorul. Prof. Ionela Păun ne-a spus că, în fiecare an, numărul copiilor crește cu 2 clase, adică aproximativ 60 de copii. Din acest motiv, ar fi binevenită încă o școală pentru orașul Bragadiru, dar, bineînțeles, este un pas important și mutarea într-o școală mai mare.

Școala este prevăzută și cu o sală de mese care va funcționa în sistem catering pentru after school. Acesta este un program care a fost dezbătut pentru început cu părinții. ”Trebuie ­inaugurat programul after-school și trebuie discutat cu primăria. Trebuie văzut câți doritori sunt, în principal pentru clasele I-IV. În prealabil, am făcut un sondaj de opinie printre părinți și opinia lor este pozitivă deoarece mulți sunt nevoiți să apeleze la alte variante pentru a-și lăsa copiii după școală.  Vom avea peste 300 de locuri distribuite în săli pedagogice, toată zona de mansardă fiind destinată programului after-school. ”Școala va funcționa la etajul unu și doi. Toată dotarea va fi modernă, în cadrul achizițiilor de dotare dorindu-ne videoproiectoare, laptopuri, imprimante, copiatoare și table interactive”, a spus Ionela Păun. Aceste echipamente există și acum, dar vor fi necesare mai multe și mai performante.

Grădinițele din Bragadiru fac cinste învățământului preșcolar ilfovean

În privința învăță­mân­tului preșcolar, am stat de vorbă cu Mirela Alina Răducanu, director al Grădiniței nr. 1 Bragadiru și  al structurilor acestei grădinițe, adică Grădinița nr. 2 și Grădinița nr. 3. În cele trei grădinițe se fac pregătiri intense pentru ­noul an de învățământ. Anul trecut, în luna octombrie, a fost inaugurată Grădinița nr. 3, unitate de învățământ reprezentativă la nivel de oraș. ”Pot să afirm că și la nivel de Ilfov suntem oarecum plasați în ceea ce privește învățământul preșcolar la un nivel corespunzător. Funcționăm cu trei unități de învățământ cu tot ce este necesar pentru învățământul preșcolar, din punctul de vedere al materialelor, mobilierului. De asemenea, aceste instituții de învățământ funcționează cu cadre didactice calificate, care au grade didactice, definitivat, grad 2, grad 1”, ne-a spus Mirela Alina Răducanu.

Grădinița nr. 3 va funcționa începând cu data de 1 septembrie 2019 cu 6 grupe de preșcolari, 2 grupe mici, 2 grupe mijlocii, 2 grupe mari și un total de 180 de copii, adică 30 de copii pe grupă. Grădinița va funcționa cu orar prelungit în intervalul orar 7.30 – 17.30. Sălile sunt multifuncționale, adică în sala de clasă se desfășoară activități, și de asemenea, copiii dorm. Grădinița dispune și, de o sală de mese destul spațioasă cu acoperiș retractabil și bucătărie, în care se porționează mâncarea care este adusă în sistem catering. Bucătăria este dotată cu veselă care corespunde standardelor cu privire la dotarea bucătăriilor de învățământ preșcolar. Din luna sepembrie vor fi 12 cadre didactice. ”Beneficiem de ajutorul consiliului local în ceea ce privește încadrerea personalului nedidactic. Toate îngrijitoarele sunt anagajate de către Primăria orașului Bragadiru, aceastră instituție susținând tot demersul nostru didactic”, ne-a spus directorul.

Pentru activitățile extrașcolare, există parteneriate încheiate cu reprezentanții comunității locale, și anume, biserică, poliție, primărie, Casa de cultură ”Mihai Eminescu”. ”Organizăm activități extrașcolare și anume excursii, spectacole de teatru, de circ. Copiii participă cu interes. În luna mai, s-a desfășurat Festivalul regional «Zâmbetul copilăriei» în cadrul Casei de cultură ”Mihai Eminescu”, în colaborare cu grădinița și cu primăria. Opționalele cu plată nu mai sunt reglementate de Ministerul Educației. Având în vedere acest aspect, fiecare cadru didactic, în funcție de competențele dobândite, concepe un opțional. Dacă cadrul didactic dispune de un certificat de competențe la limba franceză sau engleză, atunci organizăm un opțional la grupa respectivă”, a precizat Mirela Alina Răducanu, care ne-a spus că salută cu mult entuziasm deschiderea acestei grădinițe deoarece sunt părinți tineri în noile cartiere din Bragadiru în care nu exista nicio instituție educațională de stat. Costul hranei este de 15 lei pe zi, înseamnând mic dejun, prânz cu felul 1 , felul 2 și desert. Dacă copilul lipsește, atunci nu plătește nimic.

Elevii ar putea primi ”ghiozdanul meu”: un pachet cu rechizite școlare

În ședința publică a Consiliului Local ce se va desfășura în data de 29 august 2019, ora 9.00, va fi suspus spre aprobare proiectul de hotărâre privind acordarea pentru anul școlar 2019-2020 a pachetului cu rechizite școlare „Ghiozdanul meu”. Cu sprijinul Consiliului Local, beneficiarii pachetului cu rechizite școlare „Ghiozdanul meu” vor fi elevii claselor 0-VIII ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din orașul Bragadiru. ”Propun și susțin acest proiect care vine în sprijinul sustinerii familiei si al elevilor, înlesnind dreptul la educație”, a anunțat primarul Vasile Cimpoeru. Pachetul cu rechizite școlare ar urma să conțină: ghizdan, penar, foarfecă, lipici, hârtie glasată, hârtie creponată, plastilină, bețișoare, numărătoare, acuarele, pensulă, vas de apă, bloc desen mic, caiet matematică, caiet dictando, caiet foaie velină/specifice (muzică, biologie, georgrafie), mapă de plastic A4, cutie plastic, stilou, pix, creion cu gumă, creioane colorate, radieră, rezerve stilou, riglă, copertă caiet, harta României- șablon plastic.