Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu rujeolă. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, de la începutul epidemiei și până vineri, 12 ianuarie, în țara noastră au fost confirmate nu mai puțin de 10.423 de cazuri, din care 38 au fost decese.

 

Astfel, în săptămâna 8 – 12 ianuarie au fost raportate încă 116 cazuri nou confirmate în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti. „Cel de-al 38-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil cu retard psihomotor în vârstă de 2 ani, sex masculin, nevaccinat, din judeţul Suceava”, precizează sursa citată.

Atențieee, părinți! Virusul este mai activ iarna

Virusul care cauzează rujeola este mult mai activ în lunile reci pentru că este mult mai rezistent la frig decât la căldură. Bolnavul este contagios chiar şi cu trei-patru zile înainte de a resimţi primele manifestări. Acesta este şi motivul pentru care rujeola se răspândeşte cu o repeziciune uimitoare. Persoana afectată trebuie să fie izolată, la domiciliu, cel puţin şapte zile după apariţia erupţiei, fiind în continuare contagios. De regulă, tratamentul se realizează acasă, sub îndrumarea şi supravegherea medicului. Internarea se impune atunci când apar complicaţii. În cele mai multe cazuri, complicaţiile sunt pulmonare (pneumonie, abces pulmonar, pleurezie pulmonară purulentă) şi duc la deces.

Doar vaccinarea poate opri epidemia de rujeolă

Vaccinarea copiilor la nouă luni într-o primă etapă şi la vârsta de şapte ani, în cea dea doua etapă, rămâne singura cale de prevenţie a bolii şi de răspândire a ei. Având în vedere că nici celelalte state europene în care au fost înregistrate cazuri de rujeolă, încă nu au imunizat toate persoanele la risc, epidemia ia amploare.