Sărăcia este, din păcate, încă un flagel al societății care frânge destine și lasă deseori loc unor fapte antisociale grave. Combaterea acestui flagel trebuie să fie o prioritate a întregii societăți, a administrației centrale și a celei locale, pentru a scoate din marasmul lipsurilor o bună parte dintre membrii comunităților care, din cauza unor împrejurări nefaste, nu au reușit să se ridice la un nivel socio-economic corespunzător.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 504

Acest lucru l-a înțeles pe deplin primarul comunei 1 Decembrie, ­Gheorghe Petre, care, odată ajuns la conducerea comunității locale, a depus eforturi deosebite pentru a-i ajuta pe concetățenii săi defavorizați de condițiile economico-sociale în care se află. O dovadă în acest sens este și proiectul implementat de Primăria 1 Decembrie care are drept scop ajutorarea comunității celor care trăiesc sub standardele unei condiții umane normale.

Așadar, comuna 1 Decembrie în parteneriat cu Asociația „Sfântul Stelian”, SC ALMA VISION SRL și Școala Gimnazială nr. 1 a lansat, în 27.06.2019, proiectul „Șanse pentru viitor prin măsuri integrate”. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, până în data de 26.06.2022. Proiecul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Valoarea totală a proiectului este de 16.553.115 lei, din care 13.189.908,37 lei reprezintă valoarea cofinanțătii UE, iar 3.094.821,01 lei  cofinanțarea de la bugetul de stat.

Proiectul vizează fenomenul de „sărăcie generalizată”

Scopul acestui proiect este acela de a „limita fenomenul de sărăcie generalizată și de excluziune socială în comunitățile marginalizate cu populație romă prin măsuri integrate de educație, formare, ocupare, locuire sănătate și asistență socială”, se arată în prezentarea proiectului. Totodată, proiectul urmărește obiectivul major al POCU, adică „dezvoltarea resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație și formare profesională de calitate, stimularea ocupării, cu precădere pentru tineri, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale prin facilitarea accesului la servicii sociale și de sănătate”. De asemenea, acest obiectiv are în vedere reducerea sărăciei excesive din comunitățile de romi, prin măsuri de ocupare de locuri de muncă, educație și formare profesională, asistență socială și medicală, precum și alte măsuri menite să sprijine această categorie socială.

Potrivit expertului grup țintă al proiectului, Gela Mihai,  în comuna 1 Decembrie acesta are ca grup țintă un număr de 400 de persoane provenind din categorii sociale defavorizate, cu o situație materială precară, dintre care 226 de adulți și 170 de copii. Dintre aceștia, 120 de persoane sunt de etnie romă. Acest grup țintă a fost selecționat dintr-un număr de 2.800 de persoane care ua completat chestionarele anchetei sociale efectuate de ALMA VISION.

Coordonatele proiectului „Șanse pentru viitor”

„Proiectul își propune să ofere servicii educaționale unui număr de 30 de părinți și 50 de copii preșcolari, 50 de părinți și 100 de copii școlari și 24 de adulți prin oferirea unui pachet integrat de programe. De asemenea, să furnizeze servicii integrate pentru facilitarea accesului pe piața muncii a unui număr de 226 de persoane, dintre care 68 de persoane de etnie romă, prin cursuri de calificare profesională în meseriile de lucrător comercial, patiser, mecanic auto. Totodată, se vor organiza cursuri de antreprenoriat care să inițieze și să certifice în acest domeniu 50 de persoane, dar și să ofere asistență și consiliere acestora pentru 50 de planuri de afaceri în zona marginalizată, în urma cărora 20 de tineri vor beneficia de subvenții în valoare de 25 de mii de euro pentru deschiderea unor afaceri de tip întreprindere socială, cu condiția să și angajeze lucrători. Toți participanții la aceste cursuri vor participa la acțiuni de team-building, unde vor face practică și vor interacționa.

Alte 50 de familii vor beneficia de 9.000 de lei pentru reabilitarea și recondiționarea locuințelor, în funcție de reparațiile care trebuie efectuate sau de nevoile specifice ale fiecărui proprietar.

Un număr de 170 de copii vor merge într-un program afterschool unde vor primi și o masă caldă și vor beneficia de asistență timp de 4 ore, asigurată de cadre didactice care îi vor ajuta la efectuarea temelor. Toate aceste măsuri se vor desfășura pe parcursul celor 3 ani, inclusiv programul «A doua șansă», care se adresează unui număr de 24 de adulți care nu au avut posibilitatea să-și definitiveze studiile școlare. Atât persoanele care participă la acest program, cât și cele care urmează cursuri de formare profesională, vor beneficia de subvenții, la finalul acestor cursuri, în valoare totală de 600 de lei pe lună.

Tot în această perioadă, fiecare dintre persoanele participante vor primi, de două ori pe an, pachete igienico-sanitare constând în detergenți, produse de curățenie, produse de igienă personală cum ar fi periuțe de dinți, săpun, șampon, pastă de dinți etc.”, ne-a explicat primarul Gheorghe Petre.

Copiii vor primi 150 de biciclete

Proiectul este, fără doar și poate, unul extrem de generos. Astfel, edilul ne-a informat că 150 de copii din grupul țintă vor primi 150 de biciclete.

De asemenea, cum aminteam mai sus, 50 de preșcolari, dintre care 15 copii de etnie romă, participă la programul educativ preșcolar, unde primesc pachete cu rechizite, cu hrană și o subvenție. Lor li se adaugă alți 100 de elevi (30 de etnie romă) la programul „Școală după școală”, unde vor primi, de asemenea, rechizite, hrană, subvenție și vor participa la 4 excursii cu durata de o zi.

„În proiect este cuprinsă și finanțarea construirii clădirii afterschool-ului, iar pentru a ajunge la capacitatea de care avem nevoie, vom contribui și noi, de la bugetul local.

Mai mult, se vor achiziționa 140 de tablete care vor fi distribuite copiilor înscriși în grupul țintă, iar 360 de tablete vor fi achiziționate din fonduri proprii, astfel că toți cei 500 de elevi pe care îi avem în cursul primar și gimnazial vor fi dotați cu astfel de dispozitive, care vor beneficia de acces gratuit la internet nelimitat în următorii 2 ani. Acesta este cel mai amplu proiect, la nivel național, unul similiar, dar de mai mică anvergură, desfășurându-se în sectorul 5 al Capitalei”, ne-a precizat primarul.

Locuințe pentru familiile defavorizate

O altă inițiativă a primarului Gheorghe Petre, care se înscrie în același domeniu al protecției sociale și ajutorării cetățenilor defavorizați din comună, constă în construirea unor locuințe sociale pentru familiile de romi.

Mai exact, este vorba de o colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), care a construit în localitate 21 de case, cu două și trei camere, pentru tot atâtea familii de romi. Lucrările au început în vara anului 2019 și sunt aproape de finalizare.

„Este un program finanțat de ANL și are ca grup țintă familiile de romi defavorizate. Este vorba de 21 de case care sunt realizate în parteneriat cu ANL. Primăria a pus la dispoziție terenul și utilitățile – gaze, apă, canalizare, rețea electrică, străzi. Locuințele sunt dotate cu centrale termice alimentate cu gaz. Cei care vor locui acolo vor plăti utilitățile și o chirie modică, condiția fiind ca familiile care vor beneficia de acestea să aibă surse de venit legale, cu care să demonstreze că vor putea plăti chiria și utilitățile. Aceasta este condiția necesară și suficientă ca să beneficieze de aceste locuințe”, ne-a spus edilul.