De-a lungul ultimilor ani, am observat că primarii localităților ilfovene acordă o atenție deosebită procesului educativ și, mai ales, condițiilor de desfășurare a procesului de învățământ și implicit a infrastructurii școlare. Unul dintre edilii care se înscriu în această categorie este și primarul comunei 1 Decembrie, care în întreaga perioadă a mandatelor sale a demarat nenumărate proiecte de investiții în acest domeniu.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 459, ediția print

O dovadă că așa stau lucrurile o constituie, de exemplu, și grădinița din vecinătatea primăriei, una dintre cele mai frumoase și moderne din județ.

Anul acesta, însă, primăria 1 Decembrie și Consiliul local au demarat o altă investiție, la fel de importantă. Totul a început cu demersurile, inițiate în toamna anului trecut, pentru obținerea fondurilor necesare proiectului, demersuri realizate la Ministerul Dezvoltării. Acestea au dat rod, iar ministerul a finanțat proiectul intitulat „Extindere școala gimnazială nr. 1, corpul C1A”, prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) II. Valoarea finanțării se ridică la suma de 6,159 milioane de lei, din care 4,5 milioane reprezintă suma alocată de Ministerul Dezvoltării. Lucrările au început pe 15 aprilie, anul acesta, iar termenul de execuție este de un an.

O școală cu dotări ultramoderne

De la primarul comunei, inițiatorul proiectului, am aflat că suprafața construită a noului corp este de 408,26 mp, iar suprafața desfășurată – parter + etaj – va măsura 761,19 mp. La parter vor funcționa trei săli de curs și tot atâtea la etaj, cărora li se vor adăuga un cabinet psihologic și un cabinet de logopedie. Clasele vor fi dotate cu  echipamente dedicate educației: table interactive (smart-board), videoproiectoare mobilier pentru depozitarea rechizitelor și a materialului didactic, flip-chart-uri, bănci pentru 2 elevi prevăzute cu spații de depozitare pentru ghiozdane și scaune confortabile. Cadrele didactice vor avea la dispoziție câte un laptop dedicat fiecărei clase, pentru a putea realiza prezentări interactive și pentru a facilita accesul la documentare. Pentru asigurarea intervențiilor medicale de urgență, fiecare clasă va fi dotată cu o trusă sanitară avizată de Ministerul Sănătății și va fi achiziționat un kit de resuscitare și o targă pliabilă.

De asemenea, coridoarele vor fi dotate cu dulapuri tip vestiar pentru toți elevii.

Un alt aspect interesant este acela că clădirea va fi alimentată cu energie electrică „verde”, produsă de panourile fotovoltaice care vor fi montate pe întreaga suprafață a acoperișului.

O investiție absolut necesară

Edilul ne-a mai subliniat faptul că acest proiect este unul vital pentru buna desfășurare a procesului de învățământ din localitate, extinderea școlii urmând să contribuie la aceasta, dar și la îmbunătățirea condițiilor de educație.

„În prezent, în această școală învață elevii din clasele 0-IV, dar după extindere, urmează să studieze aici și elevii din clasele V-VI, după-amiaza, dar de la ora 12.00 și nu de la 14.00, așa cum o făceau până acum, în celălalt corp de școală. Elevii din ciclul II vor câștiga câteva ore. Astfel, în total, la această școală, care în prezent are 300 de elevi, vor învăța 500 de copii, din cei aproximativ 800 de elevi care sunt în comuna noastră. Acest lucru le va permite elevilor din clasele VII-VIII să urmeze cursurile dimineața. Un alt fapt pozitiv va fi acela că elevii care termină ciclul primar vor rămâne să studieze încă doi ani în același loc în care au studiat 5 ani, într-un mediu, aș zice mai prietenos, cu care s-au obișnuit.

Lucrările sunt foarte avansate, astfel că ne dorim ca noul corp al școlii să fie funcțional la începutul anului școlar 2019-2020”, ne-a precizat primarul Gheorghe Petre.

Toate parcurile din comună vor fi reabilitate

Totodată, primarul Gheorghe Petre a demarat un alt proiect care are în vedere reabilitarea unui număr de 6 parcuri din comună. Astfel, fiecare cartier al comunei va avea un parc cu locuri de joacă pentru copii. Unul dintre acesta a fost deja reabilitat, iar la primul parc, înființat în anul 2012, cel mai vechi, aflat în spatele sediului Primăriei 1 Decembrie, lucrările de reabilitare au început deja. Aici se vor înlocui atât întreaga suprafață antitraumă, precum și toate celelalte dotări, gardul băncile și aparatele de joacă pentru copii, care nu mai corespund normelor.

„Avem în proiect și înființarea unui parc nou, al șaptelea, în zona Oituz”, a adăugat primarul.