Comuna Snagov se mândrește cu mulți copii minunați, care performează în domeniul lor de activitate. Dintre aceștia, primarul Marian Oancea a dorit să ne prezinte două sportive care au reușit să câștige multe premii în competiții naționale și internaționale. Este vorba despre Andreea Năstase, legitimată la secția de șah a Clubului Sportiv Voința Snagov și Meda Grigore care practică kaiac-canoe la același club.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 461

De altfel, meritul acestor realizări se datorează în primul rând sprijinului pe care autoritățile locale, primarul și Consiliul local, îl acordă pregătirii sportive a copiilor și tinerilor din comună.

Prin urmare, am dorit să aflăm mai multe despre cele două sportive și ne-am deplasat la Snagov.

Cu șahista Andreea Cristina Năstase ­ne-am întâlnit în biroul primarului Marian Oancea. Venise cu o sacoșă plină de cupe și medalii, rodul performanțelor sale.

Andreea, multiplă campioană

Andreea Cristina Năstase are 18 ani, a terminat Liceul „Ioan Petruș”, din Otopeni, și dorește să urmeze cursurile facultății de robotică, din cadrul Universității Politehnice din București. La această vârstă a acumulat un ELO de 1.953 puncte și este candidat de maestru. Face parte din lotul național de juniori și este antrenată de Grigore Nicolae Petre, maestru internațional.

Andreea a fost legitimată de mama sa, Livia Năstase, la CS Voința la vârsta de 5 ani și jumătate, pentru că acolo era și fratele său, Robert, cu trei ani mai mare decât ea. „Eu consider că un copil care începe să practice un sport anume sau simte o atracție față de matematică, fizică, șah, înot este cumva întâi împins de părinți. De aceea vreau să-i mulțumesc mamei mele că a stat mereu pe capul meu să învăț șah.

La început, nu știam nici măcar denumirile pieselor de șah. Când ­l-am auzit pe fratele meu spunând «nebun», l-am pârât mamei că vorbește urât!

La început nu înțele­geam care este scopul jocului și nu credeam că am vreo șansă… Dar îmi doream să perseverez. Mă copleșeau emoțiile, nu înțelegeam, voiam să renunț. Apoi, încetul cu încetul, am început să particip la turnee, unde luam mai mereu premii pentru cel mai mic participant, ceea ce-l enerva pe fratele meu, pentru că el nu primea niciun premiu, că nu era mic. Cred, totuși, că premiile acelea m-au stimulat să încerc să iau un premiu «pe bune», pentru meritele mele și nu pentru că eram cea mai mică”, ne-a povestit Andreea.

Primul premiu i-a născut pasiunea pentru șah

Andreea mai spune că șahul a devenit pasiunea ei după ce a câștigat premiul II la Campionatele naționale, la categoria sub 8 ani.

„Aveam atunci 6 ani. Am luat argint de două ori, la două dintre cele 4 probe – șah clasic, blitz, șah rapid și dezlegări. Eu am luat la șah clasic și la șah rapid. Iar pentru că am luat argintul, am câștigat și dreptul de a merge la Europene, în Georgia. A fost o experiență interesantă, am cunoscut acolo copii foarte bine pregătiți, care mi-au demonstrat ce însemnă cu adevărat performanța. Cei mai mulți erau turci, cu care ne-am împrietenit, iar apoi am jucat meciuri amicale cu Turcia, la Izvorani, la Complexul Olimpic.

Apoi, după 2 ani, am reușit să câștig două medalii de aur la Campionatul Național, tot la șah clasic și la șah rapid. Astfel, am fost trimisă la primele mele «Mondiale». Dar cum nu prea existau fonduri pentru a efectua deplasarea, am ales să particip la Campionatele Uniunii Europene, la Mureck, în Austria. Am participat la acest turneu vreo trei sau patru ani, până la 12 ani, cât permite regulamentul. Fiind un campionat mai micuț, am reușit să iau locul II la fete. A fost primul meu succes, chit că era unul micuț”, își amintește Andreea.

Performanțe după performanțe

„Am mai jucat un turneu în Bosnia și Herțegovina, la Campionatele Europene «scurte», adică șah rapid, blitz și dezlegări. Acolo, Robert, fratele meu, luase primul loc la șah rapid, iar eu eram foarte tristă că nu câștigasem nimic. Până când, în ultima zi, când a avut loc concursul de blitz, am câștigat locul II, iar Robert locul I. Am fost foarte fericită!

În anul 2013, am câștigat 2 medalii de aur la Naționale, la clasic și rapid, o medalie de argint, la blitz și una de bronz, la dezlegări. În urma acestor victorii, am avut dreptul să particip la Mondialele care au avut loc în Emiratele Arabe Unite, la Al Ain – Dubai. Acolo am fost cazați într-un campus universitar foarte drăguț. Era în preajma Crăciunului și am prins una dintre cele trei ploi care cad acolo într-un an. Mi-aduc aminte că noi, românii, de fiecare dată când mergem la un turneu, avem prostul obicei să ajungem chiar în ziua în care începe concursul și să plecăm înainte de ceremoniile de premiere, pentru a tăia din costuri. Spre deosebire, concurenții ­turci primeau de la membrii delegației lor apă, sucuri, stăteau la hoteluri mai bune, iar noi nu primeam nimic. Pe de altă parte, această situație îți produce puțină fericire când câștigi împotriva lor. Acolo au participat 150 de copii, iar eu am reușit să intru în primii 50. Eram foarte fericită, pentru că acolo vin copii din Rusia, din China, care numai cu asta se ocupă, acolo au școli de șah, câte 2-3 antrenori, nivelul lor de pregătire este foarte înalt” ne-a mărturisit Andreea.

Apoi, în 2015, sportiva a câștigat locul II la șah rapid și blitz, la Campionatele Europene, iar în 2017 – locul II cu echipa României la Campionatele Europene de șah rapid.

Șahul, un sport în care se muncește intens

În luna august, Andreea va participa la Campionatele Europene de Șah de la Bratislava, iar în luna octombrie la Campionatele Mondiale care se vor desfășura în India, la New Delhi.

Pentru a atinge performanța, un șahist muncește din greu. Andreea povestește că deseori o prinde 11 noaptea ca să repete variante, zilnic trebuie să efectueze 50 de dezlegări, iar de trei ori pe săptămână rezolvă zeci de diagrame la club. La turnee, se trezea dimineața, pentru că, spune ea, era stresată, urma pregătirea de concurs până la 12.00, apoi masa, iar apoi din nou pregătire până la ora 15.00, când începeau partidele propriu-zise, care se puteau prelungi până la orele 20.00, apoi, dacă mai avea energie trebuia să-și analizeze partida împreună cu antrenorul.

S-a apucat de sport pentru că „era plinuță”

Meda Grigore este o altă sportivă cu performanțe, din Snagov. Ea este canoistă la CS Voința Snagov și practică acest sport de trei ani și jumătate. Într-un timp atât de scurt, ea a reușit să urce de multe ori pe treptele podiumului la Campionatele Naționale de kaiac-canoe, iar acum se pregătește pentru Campionatele Mondiale de Juniori și Tineret, de aceea am vorbit cu ea prin telefon.

În 2016, când avea 14 ani, era în clasa a ­VIII-a a Liceului „Mihail Kogălniceanu”, din Snagov. În acel an, elevii au fost vizitați de doi antrenori de kaiac-canoe, în căutare de sportivi cu aptitudini pentru acest sport – Iulian Postăvaru și Mitică Pricop. „M-am gândit că ar fi bine să încerc acest sport, pentru că eram un pic plinuță și nu aveam ce să fac în acea vară acasă. M-am prezentat la baza de antrenament și mi s-a spus să vin cu haine de schimb, pentru că sigur o «să fac baie». A doua zi m-am dus cu schimburi și, bineînțeles, am făcut baie de 20-30 de ori, pentru că în canoe este foarte greu să-ți ții echilibrul și cădeam mereu din barcă. Apoi, de mine s-au ocupat dl. Iulian Postăvaru și dna. Sabrina Agapi. După un an, am participat la primul meu concurs – Campionatul Național, unde m-am clasat pe locul III”, ne-a povestit Meda Grigore.

Meda Grigore, o speranță a sportului românesc

În anii următori, performanțele s-au înmulțit, sportiva din Snagov câștigând alte 8 medalii de argint la Campionatele Naționale, la probele de 200, 500, 3.000 și 4.000 de metri la canoe simplu. Lor li s-au adăugat 4 medalii de bronz – la 200, 500, și 4.000 de metri și 2 de aur – la 200 și 500 de metri. Apoi a urmat selecția pentru lotul național, unde s-a clasat cu primul timp, și a plecat la antrenamente la baza de la Bascov, lângă Pitești. „Aici am încercat dublul cu colega mea Tania Virijac, cu care am participat, anul acesta, la Campionatele Europene de Juniori și Tineret din Cehia, la Racice. Acolo am prins finala la probele de 500 și 200 de metri canoe dublu, unde ne-am clasat pe locurile 7, la 500 m și 8, la 200 m. Acum mă pregătesc pentru Campionatele Mondiale pentru Juniori și Tineret care se vor desfășura la Bascov, în perioada 1-4 august, și unde voi participa la canoe dublu cu Casiana Modroiu”, ne-a precizat Meda.

Școala, mereu pe primul plan

Ea ne-a mai mărturisit că, în ciuda programului încărcat de antrenamente, nu a neglijat școala, ba dimpotrivă. „Mereu am luat premii la școală și sunt premiantă și în prezent. În clasa a noua am participat la Olimpiada Națională de Pregătire Sportivă Teoretică, unde am reușit să mă clasez pe locul 7”, ­ne-a spus tânăra sportivă.

O zi de antrenament este foarte solicitantă, la lotul național de la Bascov. La 9.30, sportivii ies pe apă până la orele 12.00, apoi urmează o jumătate de oră de alergare. După masa de prânz și odihnă, la orele 16.00 se iese din nou pe apă timp de aproximativ o oră și jumătate, apoi urmează antrenament pentru forță și mobilitate, la sală. „E un sport foarte greu, în care trebuie să reziști atât fizic, cât și psihic. De asemenea, ai nevoie de mult echilibru ca să stai în barcă! Apoi e nevoie de forță, îndemânare și rezistență. Dar dacă-ți place ce faci, treci cu bine peste toate”, a afirmat tânăra sportivă.

Am întrebat-o ce ­le-ar recomanda ea copiilor să facă. „Eu i-aș îndruma să facă un sport, decât să stea pe rețelele de socializare, pentru că asta nu-i dezvoltă nici fizic, nici psihic, iar sportul este un mijloc prin care se pot dezvolta foarte frumos, foarte armonios”, ne-a spus Meda.

Concluzia a tras-o primarul Marian Oancea: „Niște copii deosebiți, amândoi din Snagov, copii care ne aduc mare cinste și bucurie comunei noastre!”.