Tot ce trebuie să știi despre dozele recomandate și instituirea tratamentului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut recent apel la populația sub 40 de ani să intre ”cât mai repede” în posesia pastilelor cu iodură de potasiu, distribuirea acestora făcându-se în scopul administrării NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. În acest context, Ministerul Sănătății a subliniat explicit că este CONTRAINDICATĂ administrarea preventivă a comprimatelor!
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 613, ediția print
”Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face gratuit, pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie.(…) Ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. (…) Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Rafila, adăugând că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.
Ce este iodura de potasiu? Sarea de potasiu a iodului stabil (neradioactiv). Este utilizată pentru tratarea hipertiroidismului, în urgențele de radiații și pentru a proteja glanda tiroidă atunci când se utilizează anumite tipuri de produse radiofarmaceutice.
Cum obțineți iodura de potasiu? Iodura de potasiu de 65 de miligrame se eliberează gratuit de către 2.500 de farmacii din România (47 din județul Ilfov), numai în baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.
Când se pot lua comprimatele? Pastilele se iau doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică! Pastilele pot fi mestecate sau înghițite de către adulți. Copiilor le este recomandă administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.
Ce cantitate trebuie luată? Peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); nou-născuţi (cu vârsta până la o lună): un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat imediat la recentele declarații ale ministrului Sănătății, spunând că este posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare în vederea obținerii prescripției pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu. ”Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, precizează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, motivând că aceste rețete pentru pastila de iod nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet, așadar va crește considerabil numărul programărilor.
Care sunt farmaciile din județul Ilfov de unde se pot procura, în baza prescripției medicale, pastilele de iodură de potasiu?
Potrivit site-ului Ministerului Sănătății, în județul Ilfov au fost stabilite 47 de farmacii comunitare care distribuie gratuit medicamentul ”Iodură de Potasiu”, 65 mg, pentru populație, pe baza prescripției medicului de familie.
În orașul Popești-Leordeni sunt 4 farmacii aparținând SC Elite GreenPharm SRL, cu puncte de lucru pe: Șos. Olteniței 51-55, spațiul 5, Str. Leordeni 189B, Str. Drumul Fermei 62, tronson 1, ap. 1 și Str. Solstițiului 2G, farmaciile Help Net 210, de pe Șos. Olteniței 58A și Help Net 240, Str. Popești-Vest 20, spațiul 1, bl. 1, sc. A și farmaciile Catena din Șos. Olteniței 50 și Str. Școlii, nr. 5.
În Chiajna este vorba despre farmaciile Dr. Max, din Str. Rezervelor 59, Complex comercial ”La strada” și pe Autostrada București-Pitești, km. 11,4, în Carrefour Militari și Help Net 233, pe Autostrada București-Pitești, km. 11,12, în incinta Carrefour Militari, iar în Vidra, farmacia Dr. Max, din Str. Principală 35.
Cei din Mogoșoaia au aproape de casele lor farmaciile Dr. Max din Str. Ciobanului 133, Str. Buiacului 2 (Logicor, B4-Gate 5) și Șos. București-Târgoviște 51A, Sensiblu – Str. Ciobanului 133, clădirea C5, parter, camera Sala Iași, iar în Otopeni au fost alese farmacii Dr. Max din Str. 23 August 200-220, Help Net 130, Str. 23 August, bl.U5 și Help Net 155, Calea București 80, bl. B2-3 și Catena, tot din Str. 23 August, bl.U5.
În Voluntari, farmaciile care eliberează comprimatele de iodură de potasiu sunt Dr. Max din Șos. Pipera-Tunari 40A și Bdul. Voluntari 72, sc. 1, parter, ap. 1, Sensiblu – pe Șos. București Nord 14, camera 3, Help Net 139, Str. Buziaș 2 bis, Complex Voluntari și Help Net 183, Bdul. Voluntari 72 (fostă Șos. Afumați), Piața agroalimentară Gheață, farmacia GRF 1 IF din Bdul. Voluntari 82B, în incinta Kaufland Voluntari și farmaciile Catena din Șos. București Nord 14, parc comercial Pipera Plaza și Bdul. Voluntari 93-95.
În Dobroești este o singură farmacie – Dr. Max din Șos. Fundeni 186, în Tunari, tot una – Dr. Max, de pe Calea București 2, iar în Balotești avem Dr. Max din Calea București 2bis, Centrul comercial DN 1 Value Center, trei farmacii Help Net – 300, 301 și 358 – cu adrese în Str. Malu Roșu 4, parter, birourile PB12-PB13, Calea București 2 bis, în incinta Centrului comercial DN 1 Value Center, unitatea G18 și pe Șos. Unirii 172B și o farmacie Sensiblu, de asemenea, în centrul comercial DN 1 Value Center, unitatea G28.
În Corbeanca, populația eligibilă poate să-și ridice pastilele de iodură de potasiu de la farmaciile Help Net 112, din Str. Unirii 2, sat Petrești și 182, din Șos. Unirii 240, parter, Complex comercial Sono. În Chitila avem tot 2 farmacii – Help Net 146, din Șos. Banatului 14, bl. 9, parter și Catena, din Șos. Banatului 44, bl. 1, parter.
În comuna Snagov, farmacia de unde se poate procura iodura de potasiu este Help Net 148, din Șos. Ghermănești 59, sat Ghermănești, în Bragadiru – farmacia Catena, din Șos. Alexandriei 476, bl. D1, sc. 4, parter, în Jilava avem farmacia Catena din Șos. Giurgiului 263, iar în Ciolpani – farmacia Catena, din Calea București 190C.
La Buftea sunt 3 farmacii de unde se pot lua pastilele – Help Net 173 și 178 din Str. Mihai Eminescu 11, parter și Bdul. Mihai Eminescu 15 și farmacia Catena, tot din Str. Mihai Eminescu, parter, bl. R7.