„În luna septembrie a fiecărui an, există o zi de mare importanță spirituală – este ziua când peste tot în țară, se deschid larg porțile școlilor și grădinițelor, iar inimile noastre vibrează de bucurie, de nerăbdare și de emoție. Este ziua revederii, a reîntâlnirii după o vacanță meritată, este emoția primei zile de grădiniță pentru bobocii din grupele mici, sau a primei zile de școală pentru bobocii din clasa pregătitoare” – prof. Ionela Liliana Ștefan, director al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Corneliu”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 368, ediția print

10-11-page-001

11 septembrie, prima zi a anului școlar 2017 – 2018 a venit cu mari emoții și în comuna Domnești pentru peste 800 de copii care au pornit, luni dimineață, spre școală sau grădiniță.

Emoții în noul an școlar pentru 633 de elevi

Învățăcei de toate vârs­te­le, îmbrăcați de săr­­bătoare, „înarmați” cu buchete de flori care de care mai frumoase, în­so­țiți, unii dintre ei, de câte o adevărată armată de părinți, bunici, mătuși sau chiar de frați mai ­mici ce abia stăteau în cărucioare, puteau fi văzuți defilând la pas grăbit prin comuna Domnești, spre gădiniță, ori spre școală, pentru a participa la serbările de început de an.

La Școala Gimnazială „Gheorghe Corneliu”, bobocii clasei pregătitoare au trăit emoția primei zile de școală, foștii elevi ai clasei a IV-a au trăit emoția despărțirii de doamna învățătoare, care în ciclul primar le-a fost o a doua mamă, dar și emoția intrării într-o nouă etapă, cea a gimnaziului, care aduce pentru ei multe schimbări: diriginte, profesori la fiecare disciplină, note. Elevii clasei a VIII-a, „veterani” pe tărâmul școlii, trăiesc emoția unui an școlar plin de provocări: Examenul de Evaluare Națională.

Toți cei 633 de elevi ai școlii gimnaziale din Domnești au fost întâmpinați cu multă căldură de cadrele didactice, în frunte cu directoarea Ionela Liliana Ștefan, primarul comunei, Ioan Adrian Ghiță, inspectorul școlar prof. Rada Dumitru, preoți, consilieri locali, care, după intonarea Imnului Național și oficierea slujbei religioase, le-au urat mult succes în noul an școlar.

Preșcolarii au primit o grădiniță nouă, singura cu program prelungit

Pe preșcolari și pe părinții acestora îi aș­tepta însă o surpriză de pro­porții, aceea a inaugurării Grădiniței cu program normal și prelungit „Tărâmul prieteniei”, grădiniță dotată la standarde europene, pentru 181 de preșcolari, repartizați în cele 3 grupe de program normal și 4 grupe de program prelungit. Proiectul a fost realizat în asociere cu Consiliul Județean Ilfov, valoarea investiției fiind de 5,75 milioane de lei. Contribuția CJ Ilfov a fost de 4 milioane de lei, iar cea a UAT Domnești – Consiliul local Domnești, în valoare de 1,75 milioane de lei.

Emoțiile au fost co­ple­șitoare pentru toată lumea, deoarece am asistat, la inaugurarea unui proiect grandios.

„Programul prelungit, conform metodologiei, este în intervalul 7.30 – 17.30. În limita locurilor, pot veni copiii ai căror părinți au domiciliul în comuna Domnești. Este singura grădiniță cu program prelungit din comună. Copiii vor lua masa aici, dar deocamdată nu este stabilită cota aferentă, deoarece Consiliul Local va subvenționa o parte din costuri. Este prima dată în istoria Domneștiului când beneficiem de o grădiniță cu program prelungit. Este grandioasă și superdotată, dar aș dori să nu fim impresionați doar de măreția construcției și de dotare, iar părinții să țină cont și de profesionalismul cadrelor didactice care lucrează aici. Am o echipă de nădejde, 11 cadre didactice, câte două cadre didactice calificate pe program prelungit și câte un cadru didactic la program normal”, ­ne-a declarat prof. Ionela Liliana Ștefan care asigură și conducerea acestei unități de învățământ.

Dotări ultramoderne

După inaugurarea fas­­­­­tuoasă a grădiniței și tă­­ierea panglicii de către oficialități, am avut plăcerea de a vizita această unitate de învățământ impresionantă, unde își vor petrece timpul jucându-se și învățând lucruri frumoase și interesante preșcolarii din Domnești. Copiii vor beneficia de săli mari, moderne, dotate cu tot ce poate fi mai frumos și mai distractiv pentru niște prichindei de grădiniță. Mobilierul este adaptat pe măsura lor, iar fiecare clasă beneficiază de grupuri sanitare.

În momentul în care vor începe ședințele cu părinții, se vor stabili opționalele cu semnătura părinților, conform legii în vigoare, la grupele mici un opțional, iar la grupele mijlocii și mari, unul sau două opționale.

Irinel Scrioșteanu, directorul de cabinet al pre­ședintelului CJ Ilfov, prezent la eveniment, altă­turi de multe alte ofi­cia­lități din județul ­Ilfov, inclusiv președintele or­ganizației PNL Ilfov, Hubert Thuma, a ținut să îl felicite pe primarul Ioan Adrian Ghiță că a reușit să termine la timp acest obiectiv extrem de important pentru comunitatea de părinți și copii din Domnești, așa cum a promis la momentul inițierii proiectului.

„Bun venit pe tărâmul prieteniei”

„Bine ați venit pe tărâmul prieteniei, căci așa se numește acest loc minunat în care ne aflăm. Cu multe luni în urmă ­ne-am imaginat ca cei mai ­mici dintre noi să trăiască într-o casă nouă și curată, într-o lume de basm și înțelegere. Astăzi, 11 septembrie 2017, suntem toți onorați să pășim într-un loc modern unde totul este nou, unde aerul miroase a curățenie iar viața copiilor noștri se află în siguranță. Clădirea în care ne aflăm acum, pe o suprafață de 2.200 de metri pătrați, oferă copiilor locuri generoase de joacă, de odihnă, sală multifuncțională, echipamente de sport”, a declarat primarul comunei Domnești, Ioan Adrian Ghiță. Acesta a precizat că există posibilitatea extinderii capacității grădiniței prin extinderea podului mansardat. „Copiilor li s-a creat astfel o viață deosebită, o lume a basmelor și a poveștilor”, a mai spus edilul, care a mulțumit în mod special reprezentanților Consiliului Județean Ilfov pentru susținerea acestui proiect. „Mulțumesc tuturor celor care printr-un efort comun, susținut, au făcut posibilă această realizare: Consiliul Local Domnești, domnul director al Școlii Gimnaziale Gheorghe Cor­­neliu, dna. profesor Liliana Ștefan, dna. Violeta Baba, reprezentantul legal al proiectului, firmelor partenere, colegilor din primărie”, a mai spus primarul care le-a urat succes tuturor preșcolarilor și școlarilor din Domnești, pe drumul desăvârșirii lor în viață.