Consiliul Local a acordat constructorului un termen de 120 de zile pentru  finalizarea lucrărilor  @ Unitatea de învățământ a fost construită în proporție de 85%

Consiliul Local al comunei Ștefăneștii de Jos a aprobat prelungirea, cu 120 de zile calendaristice, a termenului acordat societății care efectuează lucrările de construcție a noii școli din localitate pentru finalizarea, până cel mai târziu în luna ianuarie 2024, a acestei unități de învățământ, a anunțat primarul Mircea Gheorghiță. Edilul a precizat că școala nouă din Ștefăneștii de Jos reprezintă un proiect educațional foarte important pentru comunitate, da,r din păcate, a fost amânat în mod sistematic de executanții lucrărilor, din diferite motive.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 671, ediția print

Implicarea Consiliu­lui Local și a Primăriei din Ștefăneștii de Jos în tot ceea ce înseamnă bunul mers al sistemului educațional al comunei este cunoscută și a devenit o normalitate. Finalizarea de noi unități de învățământ este așteptată cu nerăbdare de întreaga comunitate dornică să beneficieze de un proces educațional de top, având în vedere că noua școală va aduce un plus de spațiu și va permite o organizare mai relaxată a cursurilor. Din păcate, așa cum ­ne-a explicat și primarul Mircea Gheorghiță, finalizarea noii școli, „școala mare”, așa cum este ea cunoscută de către localnicii din Ștefănești, s-a lovit de neajunsuri provocate de amânarea lucrărilor de construcție pe fondul întârzierilor produse de executanți.

Pentru noua școală din Șos. Ștefănești Nr. 147, a fost necesară chiar reproiectarea, la un moment dat, existând anumite probleme din cauza constructorilor. Acum, lucrarea este efectuată în proporție de circa 80-85% și de această dată, administrația speră că va deveni funcțională, începând cu ianuarie 2024. ”Vrem să inaugurăm noua școală după vacanța de iarnă. Cu siguranță avem multe proiecte pentru educație, dorim să investim cât mai mult în școală pentru că este principala sursă a performanţei viitoare”, a mai spus primarul.

”Întârzierile ­legate de construirea noii școli reprezintă o problemă”, a continuat acesta. ”De patru ani, ne chinuim să terminăm această școală, dar se pare că suntem fără noroc și găsim doar constructori ne­serioși”, a spus primarul,  care a explicat că pe data de 18 septembrie, a fost organizată o ședință de consiliu, având în vedere că pe 20 septembrie expira contractul cu executantul lucrărilor. ”Constructorul a venit cu o solicitare de prelungire prin act adițional a contractului, către CL, pentru 120 de zile. Mi s-a părut cam mult, patru luni, având în vedere că termenul inițal a fost de 180 de zile. Adică au solicitat de această dată o prelungire cu mai mult de jumătate din perioada pe care au avut-o la dispoziție pentru execuție. Din acest motiv a fost o dezbatere destul de aprinsă în ședința CL, iar eu am m-am numărat printre consilierii care nu doreau să prelungescă agonia. Am luat până la urmă această decizie pentru că obiectivul principal este acela ca școala să fie gata. Termenul acordat este însă de 120 de zile calendaristice, nu lucrătoare. Rezultă că după data de 20 ianuarie școala trebuie predată la cheie cu toate dotările”, a punctat primarul.

Acesta a menționat că executantul a venit cu tot felul de motivații legate de întârzieri, în special pe tema condițiilor meteo. De vină au fost canicula, ploaia sau vântul. Adică tot timpul era câte ceva. ”În astfel de perioade, constructorul putea lucra foarte bine la interior. A dat apoi vina pe colaboratori și pe termenul de livrare a materialelor”, a mai explicat primarul, adăugând că tocmai acesta a fost motivul pentru care administrația a cerut din partea executantului notele de comandă sau facturile proforme pentru dotări, pentru a constata perioara de livrare a produselor. ”Este adevărat faptul că, de exemplu, pentru ușile speciale prevăzute de normele ISU, livrarea se face în termen de 35-55 de zile, dar între timp se puteau termina alte lucrări. Am mai trecut prin amânări și cu vechiul constructor căruia i-am acordat mai multe termene de prelungire și până la urmă s-a ajuns la reziliere. Am scos din nou la licitație proiectul care fusese executat în proporție de 60-65%. Actualul constructor a reușit în 6 luni să facă 20-25% din lucrare. Sperăm că în cele 120 de zile va termina”, spune edilul.

Potrivit primarului Mircea Gheroghiță, mai sunt necesare lucrările exterioare pentru amenajarea spațiului verde, împrejmuire, de asemenea, se lucrează la realizarea unei fose septice. ”Doresc să îmi cer scuze pe această cale celor care au asistat la ședința consiliului din data de 18 septembrie, dacă la un moment dat am sărit calul. M-am certat cu constructorul și i-am spus că am avut intenția de a lua angajații primăriei să îi îmbrac în salopete și să îi duc în șantier ca mână de lucru, pentru că era vizibil că lucrurile merg foarte, foarte prost. Sper ca executantul să conștientizeze că în cele 120 de zile are nevoie de suplimentarea numărului de muncitori, dacă vrea să se încadreze în termen. Acum el lucrează cu 10 muncitori și mai are de montat uși, de amenajat holuri, grupuri sanitare, trebuie montat un lift pentru persoane cu dizabilități, de asemenea, trebuie montat mobilierul, cât și tablele interactive.  Am înțeles de la constructor că au probleme financiare, iar noi le-am arătat disponibilitatea de a-i sprijini și a efectua plățile la timp, cu condiția de a depune o situație a lucrărilor efectuate în teren, iar documentele să fie corecte. Există un interes comun. Nu vrem să îngreunăm sau să punem vreo piedică. Ne-au promis că ne vor suprinde de data aceasta și școala va fi terminată înainte de cele 120 de zile. Eu aștept să fiu surprins”, a spus primarul Mircea Gheorghiță, care monitorizează permanent fiecare mișcare a constructorului și verifică modul în care se desfășoară lucrările.

Un sistem educațional performant: elevii sunt sprijiniți cu ghiozdane și rechizite

Întârzierile în finalizarea noii școli din Ștefăneștii de Jos nu au împiedicat procesul educațional să se desfășoare la standarde ridicate. Confortul elevilor și al profesorilor este asigurat și în prezent, iar orele de clasă se desfășoară în cele mai bune condiții. Cei aproximativ 800 de elevi din comună învață, provizoriu, în două unități: „școala mică” din Șos. Ștefănești Nr. 130 și grădinița cu orar prelungit din strada Făgăraș. În cea din urmă unitate școlară urmează cursuri elevii claselor pregătitoare – a IV-a, iar la „școala mică”, cei din ciclul gimnazial. Situația este provizorie, dar activitatea se desfășoară fără cusur. În ambele unități de învățământ s-au realizat lucrări de reparații, renovări și igienizare, a fost schimbat mobilierul uzat din clase, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime.

Pentru că primăria și Consiliul Local colaborează permanent cu cadrele didactice, discută, se sfătuiesc și iau măsuri pentru a veni permanent în întâmpinarea nevoilor elevilor comunei, s-a păstrat și anul acesta, bunul obicei, devenit deja tradiție, de a oferi, la începutul anului școlar fiecărui elev, câte un ghiozdan și un set complet de rechizite, corespunzător stadiului de pregătire.

”Am oferit ghiozdane pentru întreaga populație școlară, atât elevilor școlii, cât și copiilor din în­vățământul preșcolar. Am pregătit inițial 735 de ghiozdane, dar s-au dovedit insuficiente, fiind nevoie să suplimentăm, pentru încă aproape 50 de copii, care s-au transferat de la alte școli și grădinițe, la cele din comună, datorită condițiilor de învățământ create în localitate”, ne-a spus Mircea Gheorghiță.

Primarul este convins că anul acesta elevii au primit ghiozdane mai bine dotate ca niciodată. Au fost ghiozdane care conțineau până la 40 de propuse, devenind neîncăpătoare. ”Poate că rechizitele oferite nu sunt suficiente pentru întregul an școlar, dar acest efort al administrației reprezintă totuși un ajutor substanțial oferit elevilor și vreau să le mulțumesc și colegilor din CL pentru implicare, pentru că în aceste școli învață și ­copiii, și nepoții noștri, și copiii prietenior și cei ai rudelor, alături de întreaga comunitate și este important să ne implicăm cât mai mult în educația lor”, a conchis primarul Mircea Gheorghiță.