@ Pentru a evita problemele în alimentare, apa potabilă trebuie utilizată doar în scopuri casnice, pentru consum sau gătit, nu pentru udatul gazonului, spălarea aleilor sau umplerea piscinelor

În contextul temperaturilor extrem de ridicate din această perioadă și lipsei de precipitații, utilizarea apei potabile trebuie să se facă cu responsabilitate de către toți cetățenii. Apă Ilfov – operatorul regional al serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov – solicită folosirea apei în mod responsabil, scopul fiind acela de prevenire a eventualelor probleme în alimentarea cu apă, cauzate de consumul excesiv din aceste zile caniculare.

”Facem apel către toți consumatorii din zonele deservite să utilizeze în mod rațional apa, doar în scopuri casnice, pentru consum ori pentru prepararea hranei și să nu se utilizeze apa în alte scopuri, cum ar fi udatul grădinilor sau spălarea incintelor/aleilor. Pe această cale, amintim că legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești: potrivit prevederilor art. 4 din Legea 241/2006 a serviciului de apă și de canalizare, actualizată, (1) apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satis­facerii cu prioritate a nevoilor gospodărești ale populației, ale instituțiilor publice, ale operatorilor economici și, după caz, pentru combaterea și stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale. (4) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menționate la alin (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilități față de necesarul de apă al localităților, stabilit potrivit prescripțiilor tehnice în vigoare. Temperaturile extreme pot duce la creșterea cererii de apă potabilă, iar gestionarea eficientă a acestei resurse este esențială pentru a asigura continuitatea furnizării de apă pentru toți utilizatorii. Apă Ilfov monitorizează constant situația și va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o alimentare optimă cu apă pe durata acestei perioade de caniculă. Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare”, au transmis reprezentanții operatorului.
Refacerea stocului minim
Cu toate că există această informare din partea operatorului regional Apă Ilfov, în unele localități consumul de apă potabilă este excesiv și este necesară oprirea alimentării către beneficiari (pe timpul nopții), pentru a se putea reface stocul minim de apă potabilă din rezervor. De exemplu, în luna iulie, s-a luat deja această decizie în cazul comunelor Brănești sau Balotești, unde pe timpul nopții, în intervalul 00.00 – 05.00 sau 05.30, livrarea apei a fost sistată. Apă Ilfov reamintește utilizatorilor săi că ”resursele de apă potabilă nu sunt nelimitate, motiv pentru care este necesar să avem grijă de fiecare picătură care curge la robinetele noastre, pentru a beneficia, în continuare, de o apă sigură și de calitate. Pe fondul temperaturilor foarte ridicate din aceste zile, cererea de consum crește brusc peste media obișnuită, existând pericolul golirii prea rapide a bazinelor de înmagazinare apă potabilă”.
Tarife noi
Legat de furnizarea apei, tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare au fost modificate, după cum urmează: 7,61 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă și 8,13 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare. Prețul și tariful mai sus menționate se aplică începând cu data de 01.07.2024 si se vor ­regăsi în factura emisă în luna august 2024 (pentru consumul lunii iulie). ”Noile prețuri reprezintă tarife unice pentru toate localitățile deservite de Apă – Canal Ilfov S.A. cu servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare din județul Ilfov. Acestea au fost avizate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) prin Decizia 216/13.06.2024, care poate fi consultată pe site-ul companiei.
Este de reamintit faptul că pentru facturarea serviciului de canalizare-epurare, operatorul aplică un procent de 80% din apa potabilă consumată, ceea ce genereaza implicit o compensare a nivelului de tarif aprobat (valabil pentru utilizatorii casnici individuali și colectivi). Modificarea tarifelor are loc în contextul implementării proiectului major de investiții în infrastructura de apă și apă uzată realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, proiect a cărui valoare totală majorată este de peste 2 miliarde lei cu TVA și de care beneficiază 22 de localități din Ilfov. Proiectul este cofinanțat, în cea mai mare parte, de UE, dar și de la bugetul de stat, bugetul județean și bugetele locale, precum și din contribuția financiară a operatorului. Strategia tarifară a fost determinată în cadrul Analizei cost – beneficiu, astfel încât să asigure, în principal, sustenabilitatea proiectului (POIM), tarifele fiind ajustate în fiecare an atât în termeni reali, cât și pe baza inflației conform formulei de actualizare avizate de către ANRSC.
Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o si­tuație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă ­fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea opor­tunităților de finanțare din fonduri UE și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Ilfov. În ciuda dinamicii creșterii prețurilor de servicii și produse, ultima majorare a tarifelor pentru serviciile publice de apă-canalizare fost aplicata în luna februarie 2023”, precizează Apă Ilfov.