Crăciunul, Revelionul şi Anul Nou au trecut. A rămas însă, o puternică nostalgie a sărbătorilor de poveste care au adus pace, linişte sufletească, armonie şi voie bună. După câteva săptămâni în care te-ai răsfăţat savurând delicioasele sarmale, cârnaţi, caltaboşi, tobă, piftie şi alte  preparate din carne de porc, e posibil să fi acumulat kilograme în plus şi să simţi cum forţa, vigoarea, capacitatea ta de a acţiona, au scăzut semnificativ. Şi cum ai revenit la activitatea cotidiană, trebuie să fii în formă maximă la orice oră din zi ca să poţi face faţă cerinţelor. Respectă  întocmai următorii paşi şi-ţi va fi mult mai uşor să revii la greutatea corporală dinaintea sărbătorilor.

Începe o dietă, dar nu o ţine singur!  

Este timpul mâncărurilor ușoare, bazate pe cantităţi importante de fructe și legume care să te ajute să pierzi în greutate. Nu te sfii să începi o cură de slăbire, dar înainte de a da startul programului, mergi la medic să-ţi recomande o dietă adecvată care să nu-ţi afecteze sănătatea organismului. Și în niciun caz nu o ţine singur. Convinge-ţi un prieten, un vecin, un coleg de serviciu sau o rudă, să ţineţi împreună un regim alimentar care să vă scape de surplusul de greutate. Așa îţi va fi mai ușor să reziști tentaţiei de a da iama în bucatele delicioase, care ţi ar asigura mărirea stratului de colăcei din jurul taliei, nicidecum o viaţă mai să­n­­ă­toasă.

Fă-ţi listă cu ceea ce ai voie să mănânci!  

Odată cu recomandarea medicului, e bine să ţii contul alimentelor care-ţi fac bine. Ia un pix, o coală albă și notează-ţi toate alimentele pe care ai voie să le consumi. Întocmește-ţi un program alimentar pe zile și ore. Este important să treci inclusiv numărul de calorii admis zilnic. Ca să slăbești, e esenţial să numeri caloriile. Regula de bază: evită un aport caloric de peste 1.200 de calorii zilnic și încearcă să scazi circa 250 – 500 de calorii în fiecare zi.

Bea cât mai multă apă!  

Unul dintre cele mai mari secrete ale reușitei în lupta contra kilogramelor nedorite este consumul mărit de apă. Poate că sună plictisitor, dar hidratarea e lege în cu-rele de slăbire. Într-un program corect de slăbire, e bine să bei aproximativ trei litri de apă pe zi. Cea mai mare cantitate de apă se recomandă să o consumi în prima parte a zilei deoarece, atunci organismul arde cele mai multe calorii. Bea un pahar mare cu apă de bună calitate (fără arome, îndulcitori etc.) înainte de fiecare masă. Apa te ajută să elimini toxinele din organism și îţi dă senzaţia de saţietate.

Consumă fructe și legume între mese! 

Renunţă la obiceiul de a te răsfăţa cu preparate de cofetărie/patiserie când simţi că foamea îţi provoacă un disconfort, o poftă nebună de dulce. Gustările cele mai sănătoase între mese, pentru o siluetă de invidiat sunt fructele și legumele. Ele conţin vitamine, săruri minerale și fibre care îţi asigură necesarul de nutrienţi. În plus, fructele îţi potolesc pofta de dulce.

Înoată, mergi pe jos sau dansează prin casă! 

Mișcarea fizică este esenţială dacă dorești să slăbești. Mai mult ca sigur ai admirat trupurile superbe ale vedetelor, mai ales ale actorilor și actriţelor de origine arabă. Ei asociază curele de slăbire cu exerciţii fizice, în special cu dansul tradiţional și fitness. Încearcă, să aloci măcar 30 de minute pe zi să faci mișcare. Înscrie-te la înot, dansează, ridică greutăţi în limita posibilităţilor sau mergi pe jos cel puţin o jumătate de oră pe zi.