Studiul a fost realizat în rândul consumatorilor din 14 ţări europene

Banii colectaţi din redevenţe vor fi împărţiţi între bugetul central și bugetele locale, fără să mai fie vărsaţi integral în bugetul de stat, conform sistemului aplicat până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta.

Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere și petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei.

„Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplică în multe ţări europene: acum, toată redevenţa merge în bugetul central și cred că e o greșeală, pentru că autoritatea locală și oamenii din zonă spun «Eu ce câștig?». Cred că trebuie să găsim în noua lege a redevenţelor o împărţire a veniturilor din redevenţe între bugetul central și autoritatea locală”, a spus Ponta la B1 TV. El a precizat că această prevedere va fi inclusă în noua lege a redevenţelor, care trebuie aprobată anul viitor.

Companiile care produc petrol și gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% și 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 și sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv.

Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.