Când schimbăm leii pe euro

România va adera la zona euro, cel mai probabil, în anul 2021, iar o grăbire a procesului nu va duce la o intrare în zona monetară mai devreme de 2018, apreciază analiștii economici, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari Bancari (AAFBR). Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre România și ţările Zonei Euro reprezintă o provocare majoră în anii următori, în opinia multor analiști participanţi la sondaj. Estimarea privind cursul de schimb al leului faţă de euro este de 4,45 unităţi în luna decembrie 2013 și 4,5 lei/euro în decembrie 2014. Prognozele analiștilor pentru luna decembrie 2014 variază între 4,10 lei/euro și 4,70 lei/euro.

Prețul gazelor de import a crescut cu 4%

Prețul la care România importă gaze rusești a crescut la 420 de dolari pe mia de metri cubi în ultimul trimestru al acestui an, de la 405 dolari pe mia de metri cubi în trimestrul al treilea, potrivit unor documente ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Exprimat în lei și în unități energetice, prețul gazelor de import a ajuns la 130 lei pe MWh în ultimul trimestru, cu 1,5% în plus față de 128 lei pe MWh în perioada iulie-septembrie. 

Prețul gazelor de producție internă este diferit la consumatorii casnici și la cei industriali. Pentru populație, gazele autohtone costă 49,8 lei pe MWh, în creștere cu 2,7% față de valoarea de 48,5 lei pe MWh din trimestrul anterior. 

Totul la preț redus

În acest week-end reducerile cuprind România. Cu o săptămână mai devreme decât în „patria mamă”, SUA, Black Friday se anunță deja ca un eveniment ce va aduce profituri considerabile retailerilor. Și în acest an, în competiţia acerbă pentru cele mai consistente vânzări, se aliniază peste 80 de companii, majoritatea din domeniul comerţului cu electronice, electrocasnice și electrice. Ca orice eveniment importat cu succes de către români (după Halloween sau Valentines Day), și în cazul Black Friday aria de cuprindere a ofertelor depășește imaginaţia americanilor, inventatorii de drept ai sărbătorii.

E la modă Revelionul all-inclusive

Revelionul all inclusive la munte, în hoteluri premium, de 4 și 5 stele, în staţiuni precum Predeal, Poiana Brașov, Sinaia, Băile Felix sau Vatra Dornei, este cel mai cerut produs al momentului, inclusiv la târgul de turism, a declarat Adrian Voican, președintele Asociaţiei pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova (APDT PH). “În prezent, rezervările de Revelion pe staţiuni sunt aproape încheiate pentru multe locaţii, 70% din camere fiind deja ocupate. Doar cu noroc turistul își mai poate găsi ceea ce dorește. Cel mai ieftin pachet de Revelion pleacă, în acest moment, de la 540 de lei de persoană, preţ pentru un pachet 3 nopţi cu mic dejun și cina festivă la Hotel Postăvarul de 1 stea din Brașov”, a precizat Voican.