„Lucrul cel mai bun este a întemeia și păstra binele societății“ (Aristotel)

La Roșu-Chiajna

Ediţia a XII-a

Protecția instituțiilor statului de drept, respectarea legii, păstrarea liniștii și ordinii sociale sunt obligatorii în toate țările civilizate. La ele privim și  ni le dorim ca modele. Însă nouă, românilor, aceste norme de conduită nu ne-au intrat în reflexul comportamental. Mai avem de trăit și exersat. Pe de altă parte, dreptul și libertatea de a protesta împotriva oricăror abuzuri, îndreptate împotriva drepturilor cetățenești, trebuie la rândul lor protejate. Aici se află esența emancipării și modernizării acțiunilor structurilor naționale, cu atribuții în domeniu. Între ele, Jandarmeria. 

Tradiția colaborării Jan­­darmeriei Române cu instituții specializate din țările democratice, a născut alte tradiții. Iată, se perpetuează și amplifică obținerea unor rezultate tot mai bune, în pregătirea  profesională integrată a acestei structuri de păstrare a ordinii publice, dar și de menținere a păcii, în în cadrul Modulului recomandat  de către Serviciul de Pregătire Integrată  a Operațiunilor, inițiate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

O colaborare excelentă româno-franceză

La Școala de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române s-a încheiat, de curând, ediția a XII-a a Cursului Superior Internațional (CSI) pentru ofițeri din nouă țări ale lumii. Colaborarea cu Jandarmeria Națională Franceză a debutat în anul 2003, prin inițierea acestui curs. Fiecare serie de absolvenți, a avut în cuprinsul său de pregătire cadre din țări europene, asiatice, africane, din Orientul Apropiat sau Mijlociu. Iar Patrik Castaing, căpitan francez de escadron, este și acum responsabil de cooperarea tehnică între grupele de cursanți și cadrele didactice, dar și adjunct al colonelului Vasile Foltuț, comandantul CSI. 

Final de absolvire a CSI 

Joi, 12 decembrie, a avut loc ceremonia de absolvire cursului.

Ofițerii CSI  înscriși au fost:  comisar Jica Hergis, subcomisar Kokona Spartak (Poliția Națională din Albania); maior Rira Mehieddine (Jandarmeria Na­­­țion­ală a Algeriei); căpitan Mejenny Nicolas (Jandarmeria Națională Fran­ceză); căpitan Bani Saleh Mahmoud Mohammad Mahmoud (Jandarmeria Iordaniană); maior Adrianarisaona Herilalatiana și maior Ravelomanana Valona Tahina (Jandarmeria din Madagascar); căpitan Ion Ciobanu (Arma Carabinierilor din Republica Moldova); căpitan Ștefan Nicolae-Marius  și maior Tatu Georgian-Sebastian (Jandarmeria Română); Lo­cotenent-colonel Kolesnik Ivan (Garda Națională a Ucrainei).  

Gazde și invitați de onoare

Au urcat la prezidiul festivității: E.S. Fran­çois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România; Stefan Schwarz, expert în cadrul Departamentului pentru Operațiuni de Menținere a Păcii – Serviciul Integrat de Pregătire al ONU; Ovidiu Vasilică, general de brigadă doctor, prim-adjunct al inspectorului general și șef de Stat Major al Jandarmeriei Române; Trașcă Liliana, colonel, comandant al Școlii de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române. 

Din partea personalului diplomatic în România, al țărilor care au stagiari ai CSI și țări cu care Jandarmeria Română are relații privilegiate de prietenie și colaborare – au participat: E.S. Taoues Djellouli, Ambasadorul Algeriei; E.S. Faouz El Achchabi, Ambasadorul Marocului; E.S. Saker  Malkawi, Ambasadorul Iordaniei; Serge Rameau, consul onorific al Madagascarului.   

Au fost prezenți repre­zentanți ai ambasadelor, în România: Denis Jelimalai (Republica Moldova); Teofil Renduk (Ucraina); Alex Jaso (Albania). 

Din partea Jandarmeriei Române…

…au participat: col.  Valentin Indrieș, prim-adjunct al inspectorului șef și șef al Marelui Stat Major (IJJ Ilfov); lt. col. Marius Do­brinescu, împuternicit al co­mandatului (Unitatea Specială (US) 70, Jandarmi Protecție Insti­tuțională); g­ral de brigadă dr. Eugen Meran, comandant (US 30 Jandarmi Protecție Insti­tu­țională „Obiec­­ti­ve Diplo­matice”); col. Cîrstina Daniel, comandant (US 76 Jandami Pro­tecție Instituțională „Insti­tuții Financiar Bancare”); col. Dănuț-Pe­tri­șor Gruia, comandant (US 79 Jandarmi Protecție Instituțională). 

Din cuvântul participanților

ES François Saint-Paul, ambasadorul Fran­­ței: „Dragi ofițeri stagiari. (…) În așteptarea unei certificări a acestui curs din partea ONU, pentru obținerea căreia știu că Jandarmeria Română s-a implicat în mod deosebit, (…) avem certitudinea că încheiați un ciclu de formare profesională de calitate. Foarte curând vă veți întoarce acasă. Mențineți și dezvoltați legăturile care s-au creat între dv. Deschiderea și bo­găția spirituală pe care le-ați câștigat reprezintă o plusvaloare a acestei pregătiri”.

Col. Trașcă Liliana, co­­mandantul Șco­lii de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Vitea­zul”: „Vă mul­țumesc că ați transpus în practică valori și principii, precum loialitatea, responsabilitatea, respec­tul și integritatea. Ați demonstrat că sunteți o echipă unită, competentă, eficientă și de­votată în întregime misiunii încredințate de țările pe care le reprezentați.Vă asi­­­gur de profunda mea prietenie. Vă doresc drum bun și mult succes în cariera profesională”!