Decizii care aruncă în aer Liga I

Doi dintre cei mai importanți jucători ai Concordiei Chiajna, în retur, brazilienii Wellington și Boldrin, nu sunt buni pentru fotbalul românesc.

Comitetul Executiv al FRF a decis limitarea la trei a numărului de jucători extracomunitari din loturile grupărilor din
Liga I, începând cu sezonul următor, aceștia trebuind să aibă, totodată, câte trei selecţii la echipele naţionale. Este vorba de jucători care se vor transfera începând cu sezonul 2015-2016, jucătorii extracomunitari urmând să aibă minimum trei selecţii la echipa naţională a ţării din care provin, în ultimele 12 luni.

Contractele în vigoare ale jucătorilor extracomunitari nu vor fi anulate, urmând a fi duse la bun sfârșit.

Comitetul Executiv a mai votat ca grupările din prima divizie să aibă în lot șase jucători formaţi la nivel naţional și doi la nivel de club. Din sezonul 2016-2017, cluburile din Liga I vor fi obligate să aibă un lot de cel mult 25 de jucători, dintre care patru formaţi la nivel naţional și patru la nivel de club.

Cluburile din Liga I vor avea un lot A, format din cel mult 25 de fotbaliști, și un lot B, format din jucători cu vârste sub 21 de ani, fără limită de număr.

De asemenea, Comitetul Executiv a votat modificările Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, privind desfășurarea Ligii I în sistem play-off și play-out, din sezonul 2015-2016.

Toate aceste hotărâri au fost luate la propunerea Ligii Profesioniste de Fotbal.

Panică la Chiajna, liniște la Voluntari

Vestea nu a căzut deloc bine pentru Concordia Chiajna, acolo unde evoluează mai mulți fotbaliști extracomunitari, în frunte cu brazilienii Welling‑
ton și Boldrin, jucători de bază ai ilfovenilor. Interesant este faptul că cei doi fotbaliști, care nu au selecții în vreo națională a Braziliei în ultimele 12 luni, nu ar putea să se legitimeze în liga I, din vară. Ei vor fi lăsați să își încheie actualele angajamente, însă este curios cum se va proceda în continuare.

Wellington, de exemplu, a intrat în ultimele luni de contract cu Concordia. Dacă el ar dori să semneze un nou contract cu o altă formație (sau chiar cu Concordia) din România, din vară, va putea? Sau va intra sub incidența noilor legi?

Pe cât de îngrijorați au devenit cei de la Chiajna, pe atât de relaxați sunt cei de la Viitorul Voluntari, acolo unde marea majoritate a fotbaliștilor vine din pepiniera proprie.

 

Viitorul va avea, se pare, cea mai ușoară „tranziție” spre această nouă lege, Hagi & Co nefiind prea amatori de fotbaliști din afara țării.