Medicii avertizează! Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion și hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. În aceste condiții, riscăm să ne confruntăm cu epidemii grave.

Specialiștii iau măsuri pentru a evita îmbolnăvirile în masă. Astfel, Ministerul  Sănătății (MS) va elabora o lege prin care părinții să conștientizeze importanța imunizării și să accepte vaccinarea copiilor, ca principală măsură de prevenție. Experții MS lucrează, deja, la un proiect de act normativ, care va reglementa situația imunizărilor în România.

 Părinții care se împotrivesc, nu vor face închisoare

 

”Proiectul Ministerului Sănătății va fi elaborat împreună cu specialiștii în domeniu și va fi implementat numai după ce va fi suspus dezba­terii publice. În elaborarea proiectului, Ministerul Sănătății va beneficia de expertiza în acest domeniu a reprezentanților Or­ganizației Mondiale a Sănătății. Ministerul Să­nătății precizează, încă o dată, că proiectul  va fi con­ceput pe informarea părinților și conștientizarea necesității vaccinării. Precizăm că, în proiectul MS nu se vor impune sancțiuni cu închisoarea pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor. Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului reapariției unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizația Mondială a Sănătății. Un exemplu este poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, care reapare prin refuzul vaccinării”, anunță re­prezentanțiiMinisterului Sănătății.