Ministerul Agriculturii a publicat, pe pagina sa oficială, versiunea actualizată a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, după negocierile cu Comisia Europeană. Cele 775 de pagini ale PNDR pot fi consultate atât pe pagina Ministerului Agriculturii, cât și pe pagina AFIR.

Comisia Europeană a transmis MADR o scrisoare de conformitate care reprezintă acceptul pentru lansarea măsurilor de finanțare din noul PNDR. „Comisia ne transmite faptul că putem demara implementarea globală a PNDR. Cu alte cuvinte, putem să dăm drumul la toate măsurile de finanțare, lucru pe care îl vom face în cursul lunii iunie”, a anunțat ministrul Daniel Constantin. PNDR 2014-2020 era prevăzut să demareze, inițial, în luna mai, dar această acțiune a fost amânată din cauza unor misiuni de audit din partea Comisiei Europene. În acest caz a fost vorba despre audituri în domeniul proiectelor cu beneficiari publici, după cum precizează secretarul de stat George Turtoi. Aceste proceduri pentru beneficiarii publici sunt, potrivit oficialului MADR, mai complicate decât cele pentru beneficiarii privaţi.

 

Aproape 10 miliarde de euro pentru noul PNDR

Finanțarea prevăzută pentru PNDR 2014-2020 se ridică la suma de 9,363 miliarde de euro. Din această alocare, 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia de la bugetul naţional. Noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii la nivel naţional şi procesarea producţiei naţionale reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

 

Un singur fermier a aplicat pentru submăsura 4.1

 

Primele două măsuri de finanțare din PNDR au fost lansate pe 25 martie. Este vorba de submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole și submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. De atunci și până acum, un singur fermier a depus un proiect pe submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole. Respectivul fermier este din județul Olt și solicită 816,1 mii euro, din care 658,8 mii euro reprezintă valoarea eligibiă  a proiectului, pentru cumpărarea de utilaje agricole. Din suma solicitată, 329,4 mii euro reprezintă valoarea fondurilor europene nerambursabile.