Nu auzim frecvent indicații împotriva consumului de apa, întrucât hidratarea este importantă pentru un stil de viață sănătos: ne ajută să evitam supraalimentarea și poate accelera metabolismul.

Însă, la fel cum se întamplă cu alimentele sănătoase și în cazul consumului de apă excesul trebuie evitat. Deși consumul de minim doi litri de apă este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care trebuie să le respectăm atunci când vine vorba despre obiceiurile alimentare sănătoase, există câteva situații în care consumul de apă nu este indicat, potrivit hotnews. Iată care sunt acestea:

1. Atunci când am băut suficient de multă apă

Acest lucru se întamplă destul de rar, însă trebuie să știm că este posibil să consumăm atât de multă apă încât să ne punem sănătatea în pericol. Când aportul de apă este excesiv, echilibrul natural al sărurilor din organism se diluează, concentrația de sodiu devine prea mică și există pericolul declanșării hiponatremiei.

2. Atunci când urina este limpede și clară

Regula de opt pahare de apă pe zi ne ajută să ne dăm seama care este nuanța de urină care indica nivelul optim de hidratare. Dacă urina are culoarea unei limonade, atunci știm ca suntem îndeajuns de hidratați.

3. Atunci cand am mancat prea mult

Se știe că unul dintre cele mai simple moduri prin care putem să reducem aportul de calorii este consumul de apă cu 30 de minunte înainte de masă. Dacă bem cel puțin un pahar de apă înainte să mâncăm, vom mânca în mod natural mai puțin, deoarece apa lasă mai puțin loc gol în stomac. Dar, din aceleași motive, dacă bem prea multa apă, atât înainte, cât și după masă, putem să ne cauzam un disconfort abdominal și senzația de stomac blocat.

4. Atunci când facem antrenament intensiv pe o perioadă lungă de timp

În timpul antrenamentelor fizice de mare intensitate organismul pierde prin transpirație o serie de electroliți, precum potasiul și sodiul. Cu cât transpiram mai mult, cu atât trebuie sa înlocuim valorile nutritive esențiale pe care le-am pierdut pe perioada antrenamentului, iar apa nu este cea mai bună alegere în acest caz. Deși există băuturi dedicate sportivilor, specialiștii ne recomandă să le evităm – întrucât conțin zahăr – și să alegem, în schimb, apă de nucă de cocos, deoarece este bogată în potasiu, magneziu, sodiu și vitamina C și nu conține un număr mare de calorii.