Miercuri, 13 septembrie. Cu prilejul cinstirii Sfântului Corneliu Sutașul, cel dintâi păgân care a crezut în Dumnezeu și s-a botezat întru Hristos, s-a mai scris o filă din fascinanta poveste a bisericii Vlădiceasca, din comuna Snagov.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 369, ediția print

14-page-001

Deși este încă la începuturi, biserica Vlădiceasca a devenit o icoană a inimii creștine a localnicilor din Snagov. De Sf. Corneliu Sutașul, încă de la primele ore ale zilei, clopotul bisericii a împrăștiat glas de sărbătoare în tot satul. Cu mic cu mare, credincioșii, în frunte cu ctitorul Corneliu Ene, s-au adunat în lăcașul de cult pentru a-și prăznui marele protector. Cum deja facem parte din mica familie a bisericii, am revenit și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, cu dragă inimă, în sânul așezării pline de bogății duhovnicești.

Bucurie-n inimi, la ceas de sărbătoare

Am intrat în sfântul lăcaș cu un simplu gând. Să ne rugăm cu inimile luminate de recunoștință și să ne bucurăm de ceea ce este cu adevărat frumos – Sf. Liturghie, momentul cel mai înalt al zilei de rugăciune, tâlcuirile, îndemnurile și povețele creștine. Într-o atmosferă duhovnicească ce ne insufla do­rința de a cunoaște cât mai multe despre valorile spirituale, am ascultat în tihnă cuvintele vieții rostite de preoții care au săvârșit minunata slujbă de hram. Împreună cu ceilalți credincioși, am gustat din plin din mireasma darului mântuirii care s-a așternut peste noi, încă din primele clipe când ne-a cuprins pacea și liniștea sufletească pe care o găsești doar în comuniunea cu Dumnezeu. Ne-a ajutat foarte mult căldura cu care ne-a întâmpinat și ­ne-a vorbit părintele Sorin Serafim, parohul bisericii, unul dintre preoții care nu contenește să ajute oamenii să renască și să crească duhovnicește. Nu degeaba i-a fost hărăzit să-și slujească aproapele cu nume de înger (Serafim fiind cel mai iubit păzitor al Raiului și al locurilor sfinte deoarece se află cel mai aproape de ființa lui Dumnezeu).

Părintele Sorin Serafim, parohul Bisericii Vlă­diceasca: „Catapeteasma și icoana Panta Nasa, vindecătoarea de cancer, o binecuvântare pentru întreaga comunitate”

„Cu bucurie am ajuns la praznicul Sf. Corneliu Sutașul, ocrotitorul nostru, om drept în fața lui Dumnezeu care împletea credința cu fapta bună. A făcut multe minuni, iar noi acum i-am adus prinos de mulțumire și l-am rugat să mijlocească la Domnul pentru sănătatea, mântuirea și împlinirea dorințelor noastre. Este al doilea ocrotitor al bisericii noastre, el fiind unul dintre mucenicii și mărturisitorii Mântuitorului Iisus Hristos. Pentru a-l cinsti cum se cuvine, am reușit să facem ceva nou pentru credincioși, cu prilejul hramului. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la îndrumarea Centrului Eparhial și sub atenta supraveghere a părintelui Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, am făcut o catapeteasmă din stejar, în stil maramureșean, asemănătoare cu cea a Mănăstirii Bârsana. De asemenea, printre odoarele cele mai de preț ale lăcașului acum avem și o frumoasă icoană a Maicii Domnului, Panta Nasa, vindecătoarea de cancer, care este o binecuvântare pentru comunitatea noastră creștină. Pentru că ne dorim să le creăm credincioșilor noștri cele mai bune condiții de rugăciune într-un lăcaș care să răspundă tuturor nevoilor lor duhovnicești, continuăm lucrările de în­frumusețare a bisericii noastre, prin schimba­rea strănilor și a întregului mobilier bisericesc. Mulțumim domnului primar Marian Oancea și Consiliului Local pentru tot ajutorul și susținerea de care ne bucurăm”, ­ne-a spus părintele Sorin Serafim, parohul Bisericii Vlă­diceasca.