Bucuria primăverii a ajuns și la nevoiași, prin grija liceenilor din Snagov

Pentru că martie este luna bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului, elevii Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Snagov, s-au grăbit să aducă, la început de primăvară, un crâmpei de bucurie bătrânilor de la Căminul din Ciolpani și familiilor nevoiașe din comuna Snagov.

Articol apărut în nr. 393 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Sub sloganul „Fapte bune de 8 Martie”, aceștia s-au îngrijit să strângă bani pentru a acoperi măcar o mică parte din nevoile oamenilor sărmani și le-au dăruit cu dragă inimă.

Pentru că aflaseră încă de la Sărbătorile de Iarnă de necazurile și suferințele vârstnicilor instituționalizați la Căminul din Ciolpani și a familiilor sărmane din Snagov, elevii Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Snagov, au revenit în mijlocul lor. În perioada 13.02-08.03.2018, elevii au desfășurat proiectul „Fapte bune de 8 Martie”, o activitate similară cu cea de la Crăciun, când le-au adus bunătăți de sărbători. De data aceasta, cu banii strânși din vânzarea creațiilor originale și tradiționale, meșteșugite chiar de ei și din colecta donațiilor, au dăruit alimente și mărțișoare simbolizând reînnoirea și speranța.

Din suflet de copil…

„Fiecare zi este o zi potrivită să faci fapte bune. În cadrul programului național «Școala altfel», care s-a desfășurat înperioada 19-23 februarie 2018 la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, au fost organizate ateliere de confecționat mărțișoare lacare au participat elevi de la mai multe clase. În următoarea săptămână, 26.02-02.03.2018, deși vremea a închis școlile din județ și s-a împotrivit sosirii primăverii, elevii implicați în proiect și-au dus până la capăt planul și au strâns fonduri în cadrul Târgului de Primăvară, prin vânzarea mărțișoarelor confecționate de ei. De asemenea, au plasat urne pentru donații în fiecare local al școlii, alături de obiectele confecționate de copii. Cu sumele strânse am reușit să pregătim 65 de pachete cu alimente pentru bătrâni, am luat flori si am pregătit mărțișoare pentru cele 45 doamne aflate la căminul de bătrâni și am pregătit pachete cu alimente pentru 5 familii nevoiașe din localitate. Aceste fapte bune sunt ale tuturor oamenilor darnici care au donat cu dragă inimă și au cumpărat mărțișoarele noastre. Noi am fost doar intermediari și dorim să le mulțumim tuturor pentru ajutorul acordat. Deși «când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie într-ascuns» ne-am dorit să promovăm această activitate nu pentru a ne mândri sau a căuta laude, ci pentru a le arăta celor care ne-au ajutat că am făcut ceea ce am promis și pentru a stârni dorința cât mai multor oameni să facă activități similare”, spun reprezentanții liceului.

Prețuire și respect

Proiectul „Fapte bune de 8 Martie” face parte dintr-un proiect educațional inițiat de elevii și profesorii liceului din Snagov și vizează sprijinirea materială a bătrânilor și copiilor defavorizați ai satului, precum și dezvoltarea personalității elevilor prin activități extrașcolare. Se urmărește, printre altele, identificarea familiilor care au o situație financiară precară, implicarea în viața oamenilor vârstnici, dorința de a-i bucura în perioada sărbătorilor de primăvară, dezvoltarea personalității copiilor, deprețuire și respect față de persoanele nevoiașe, dezvoltarea abilităților de comunicare și artistice.