Cea mai recentă ediție a campaniei „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”, desfășurată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din București, a avut loc sâmbătă, 30 iunie, în orașul Pantelimon.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 409, ediția print

Campania din Pantelimon a culminat cu un program similar, des­fă­șurat cu doar câteva ore înainte, la sediul Jandarmeriei Române. „Ziua am început-o la sediul central al Jandarmeriei Române unde s-a recoltat pentru Testul Babeș-Papanicolau și au fost consultate zece femei angajate ale Jandarmeriei Române. Este o primă colaborare referitor la această campanie și ne vom deplasa pe viitor și în alte unități ale Jandarmeriei Române din județul Ilfov. Mai departe, ne-am deplasat în orașul Pantelimon, unde ne-au așteptat aproximativ 50 de femei. A fost o zi foarte bună, în care am reușit să desfășurăm două acțiuni, solicitările sunt din ce în ce mai multe, oamenii au aflat de campanie și sunt interesați”, a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Avem o colaborare destul de veche cu Patriarhia Română (n.r. – Jandarmeria Română s-a implicat, alături de Patriarhia Română și în campania de donare de sânge). Vine în ajutorul colegelor mele, cadre militare de sex feminin. Conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a apreciat acest demers, suntem interesați să dăm acest sprijin colegelor noastre. Sperăm să desfășurăm acest program și în toamnă, începând cu luna septembrie”, a spus colonelul Traian Mârza.

Potrivit Basilica.ro, dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic București, a explicat că ideea de a include angajatele Jandarmeriei în această campanie a aparținut Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale. „Tot la rugămintea părintelui ajutăm și femeile din comunitățile sărace din jurul Bucureștiului. Este un program binevenit, pentru că deschidem calea și altor programe de sănătate, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul de colon și rect, astfel încât din ce în ce mai multă lume să cunoască programele gratuite ale Ministerului Sănătății”, a precizat dr. Virgiliu Prunoiu.

Aproximativ 300 de femei din Ilfov, testate gratuit în cadrul campaniei voluntarilor CMN și a oncologilor

Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului și specialiștii Institutlui Oncologic au desfășurat până acum nouă acțiuni de acest fel. Aproximativ 300 de femei din Ilfov au beneficiat de prevenire de depistare precoce a cancerului uterin, fără să plătească investigațiile medicale. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Naționale sunt derulate la inițiativa și sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto: Bsilica.ro