Deși mortalitatea infantilă a scăzut semnificativ în ultimii ani, România încă se situează cu mult peste media Uniunii Europene la acest capitol. Anunțul alarmant vine din partea Asociației Salvați Copiii care, de ani buni, luptă să reducă numărul deceselor în rândul bebelușilor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 448, ediția print

Asociația demarează, pentru al VIII-lea an consecutiv, o campanie de reducere a mortalității infantile în România. În cadrul acestui program, membrii organizației au donat și continuă să doneze aparatură și echipamente medicale de ultimă generație, în numeroase spitale de profil din țară. Vorbim de aparatură de maximă importanță în medicina de urgență a nou-născuților, menită să ajute bebelușii grav bolnavi să supraviețuiască după naștere. „Vestea bună este că prin investiții și prin dezvoltarea de programe comunitare mortalitatea infantilă în România a scăzut. Atunci când noi am început programul, era o mortalitate de 11 la mie și ultimele date ale INS arată o mortalitate de 6,7 la mie în anul 2017, ceea ce este o veste foarte bună. Vestea mai puțin bună este că suntem departe de media Uniunii Europene, care este de 3,6, și mai avem mult de investit și de luptat în această direcție”, a spus președintele executiv al Asociației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, săptămâna trecută, într-o conferință de presă care a avut loc la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, din București.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Asociației Salvați Copiii: „O treime din decese pot fi prevenite”

Potrivit președintelui asociației, Salvați Copiii va ajunge anul acesta în 49 de maternități din toată țara. Organizația a strâns deja 4,5 milioane de lei, bani pe care-i va direcționa către respectivele unități sanitare. De asemenea, membrii asociației vor achiziționa 115 echipamente medicale, pe care le vor dona maternităților. „Toate aceste echipamente sunt stabilite ca fiind urgențele necesare pentru a-și aplica actul medical cât mai bine. De-a lungul anilor vom ajunge în 96 de maternități, cu 630 de echipamente, sperând să asigurăm o venire pe lume mai caldă și mai bună pentru 72.000 de nou-născuți. Este al cincilea an de dotare pe care îl realizăm aici, la Spitalul „Pantelimon”. Azi (n.r. – marți, 9 aprilie) donăm un ventilator neonatal, o masă radiantă, o lampă de fototerapie cu sistem de fototerapie și o hotă cu flux laminar, cu valoarea totală de 294.000 de lei, care se adaugă unei dotări din anii anteriori, în valoare de 366.000 de lei. (…) Anul trecut, la Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Pantelimon” s-au născut 1.234 de copii, dintre care 250 prematur. Au fost, însă, și mai multe solicitări de transfer din alte părți. În prima parte a anului în curs, aici au avut loc aproape 300 de nașteri. Pierdem un copil la fiecare șase ore, un copil care nu a împlinit vârsta de un an. O treime din decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de investiții în secțiile de nou-născuți și în programele de suport pentru mamă și copil. În Uniunea Europeană, doar România, Malta și Bulgaria au o rată a mortalității infantile mai mare de 5 la mie. Sunt maternități în care echipamentele, din păcate, sunt încă foarte vechi, am văzut incubatoare fabricate în ’77 sau chiar ’67, am văzut ventilatoare pentru nou-născuți foarte vechi și cu ele supraviețuirea copiilor în condiții bune nu poate fi asigurată”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Dr. Georgeta Sărdescu, șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon: „Și totuși, am redus la peste jumătate mortalitatea la prematuri”

Și șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon a vorbit despre importanța acțiunilor Asociației Salvați Copiii. „Un plus pe care îl aduce organizația Salvați Copiii este că, atunci când a început această acțiune de dotare a maternităților din România, a atins punctul nevralgic de sănătate a copiilor, și anume mortalitatea infantilă. Aceasta era în România de 18 la mie în anii 2000 și am ajuns anul trecut în jur de 7 la mie. Este un progres, nu putem spune că nu s-a făcut nimic, cu dotările care au fost, cu profesioniștii pe care i-am avut, totuși am redus la peste 50% mortalitatea infantilă. Ceea ce este un plus la Salvați Copiii este că a sesizat că aproape 50% din mortalitatea infantilă este mortalitatea neonatală, aici este tragedia. De aceea Salvați Copiii s-a orientat către dotarea maternităților, adică punctul minus era această rată de prematuritate extrem de mare, cu o rată de supraviețuire mică”, a explicat dr. Georgeta Sărdescu.