Îmbrăcați de mare sărbătoare, copii mai mici și mai mari, părinţi, tineri și bunici, localnici de toate vârstele din Afumaţi, în frunte cu primarul Gabriel Dumănică şi viceprimarul Marius Alexandru Pascu, alături de consilierii locali, au simţit joi, de Ziua Eroilor, poate mai mult decât oricând, mândria şi bucuria că în pieptul lor bate o inimă de român!

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.455 

Încă din zorii zilei de Înălțare, când sunt comemorați și eroii neamului românesc, bisericile Parohiilor I și II din Afumați au fost pline de credincioşi care, împreună cu părinţii duhovniceşti, au înălţat la ceruri rugi pentru odihna sufletelor ostaşilor căzuţi în luptele care au dus la realizarea idealurilor naţionale, libertatea şi unitatea poporului român.

La prânz, după slujba din biserici, la Monumentul ridicat “în amintirea eroilor din comună, ce şi-au jertfit viaţa pentru întregirea neamului”, amplasat în vecinătatea Primăriei Afumați și în apropierea bustului voievodului Radu de la Afumaţi (1522-1529), care şi-a instalat aici Curtea Domnească, copiii afumățeni au adus buchete de flori. Oficialii administrației publice locale au depus coroane de flori, ca semn de prețuire a martirilor neamului, iar preoții celor două parohii au citit Veșnica Pomenire, amintind numele eroilor militari, dar și pe cele ale revoluționarilor care au pierit în decembrie 1989. A urmat apoi un alt moment emoționant, când vocile gingaşe ale elevilor talentaţi de la Şcoala Gimnazială nr. 1, din comună, îmbrăcaţi în costume populare şi coordonaţi de învăţătoarea Natalia Stancu, au purtat cântecele patriotice spre inimile tuturor localnicilor care au asistat la ceremonie. Fiecare copil a primit, la sfârșit, o punguță cu dulciuri și suc, dar și ouă roșii.

A plouat mult în zilele dinaintea ceremoniei, iar pământul mustea de apă în părculețul din spatele Monumentului. Însă acest lucru nu i-a împiedicat pe cei de la Fanfara Angelis să vină și să-și arate recunoștința față de eroi, interpretând cele mai frumoase melodii ostăşeşti. “Ziua Eroilor de Înălţare este cel mai vechi eveniment organizat de Primăria Afumaţi, cu sprijinul şi la iniţiativa parohiilor Afumaţi I şi Afumaţi II. Înaintașii se cinstesc cum se cuvine, an de an, amintindu-ne de pildele lor de eroism, pentru apărarea pământului strămoşesc de cotropitorii străini, pentru împlinirea idealului de unitate naţională şi dreptate socială. Eroii căzuţi pe toate câmpurile de luptă, indiferent în ce colţ de ţară, formează acea sfântă cunună de martiri ai neamului românesc care şi-au dat viaţa pentru noi. Când s-a dat semnalul războiului, glasul clopotelor de biserici a vestit chemarea pentru deşteptarea neamului românesc. Biserica a fost cu ţara şi ţara a dat eroii şi martirii pe care-i cinstim astăzi”, le-a spus Gabriel Dumănică, afumățenilor.

“Victoria” de la Afumați

Potrivit datelor Institutului Național al Patrimoniului, ”Monumentul eroilor căzuți în Primul Război Mondial”, din satul Afumați, comuna Afumați, este încadrat în categoria ”Arhitectură de for public”, anul realizării acestuia – din beton armat placat cu piatră (pentru grupul statuar) și bronz, pentru statuie – fiind 1932, iar autor fiind sculptorul I. Iordăchescu. Monumentul este constituit dintr-un grup statuar, iar elementul central este format dintr-o reprezentare alegorică a ”Victoriei”, printr-o statuie cu siluetă feminină care sună dintr-o goarnă și ține în mâna dreaptă o cunună de lauri. Ea este așezată pe un piedestal în formă de trunchi de piramidă evazată la partea inferioară. Acest piedestal are ca bază o prismă dreaptă care, la rândul ei, este flancată pe două laturi de un grup statuar format din patru soldaţi reprezentaţi într-o scenă de luptă și de efecte militare – armamentul din dotarea unui soldat: grenade, o sabie, o baionetă, toate așezate pe un drapel de luptă. Pe latura de SE a monumentului, deasupra bazei prismatice, în continuarea scenei de pe latura NE, se află un vultur cu aripi deschise, pregătindu-se să-și ia zborul. Pe prisma bazei se află înscris: „Acest monument s-a ridicat în anul 1932 din inițiativa următorului comitet”: și urmează o listă de 23 de nume care nu mai pot fi identificate în totalitate din cauza degradărilor. Pe faţa piedestalului statuii se află înscrise numele subofiţerilor și soldaţilor căzuţi în luptă.