Abandonul animalelor în Ilfov trebuie combătut prin metode civilizate

Recent, Consiliului Județean Ilfov (CJI) s-a asociat cu Primăria Domnești pentru derularea proiectului-pilot „Mai multă responsabilitate, mai puțină suferință”. Este vorba despre o investiție de aproximativ 112.000 de lei menită să prevină și să combată fenomenul constatat la nivel județului Ilfov – abandonul animalelor.

Zeci de câini apar peste noapte în unele localități ilfovene, câini despre care autoritățile bănuiesc că sunt aduși „organizat” și lăsați pe drumurile județene ori pe câmpurile din Ilfov. Și, pentru că în Domnești au fost identificate mai multe zone de abandon, autoritățile au decis să monteze un sistem inteligent de supraveghere. Consiliul Județean Ilfov vine cu investiția, iar Primăria Domnești asigură un loc din care să se facă monitorizarea, dar și personal care să urmărească înregistrările. De asemenea, Primăria Domnești se obligă să sesizeze Biroul Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov atunci când constată un caz clar de abandon. Se dorește ca acest proiect să fie extins la nivelul mai multor localități ilfovene.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 557

Bunăstarea animalelor a devenit, așadar, o prioritate în cadrul CJI, iar în luna aprilie, prin modificarea organigramei, la dorința președintelui Hubert Thuma, care este un mare iubitor de animale, s-a înființat Biroul Protecția Animalelor. Este un departament care își propune elaborarea de politici și strategii concrete, al căror rezultat final să fie reducerea numărului de animale de pe drumurile publice. „Într-o societate civilizată, câinii nu stau pe străzi”, a punctat Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor CJ Ilfov, care a fost de acord să ne ofere mai multe amănunte legate de programele care se vor derula în viitorul apropiat. Aceasta a făcut referire, pentru început, la campanii de sterilizări gratuite. În acest scop, CJI cere modificarea legii astfel încât să poată organiza aceste campanii și consiliile județene, nu doar primăriile. De asemenea, Hilde Tudora a vorbit despre campanii de promovare a adopției, de informare, dar și de construirea unui centru de adopții, un centru modern, la standarde europene. 

”Pregătim multe proiecte cu scopul de a construi o comunitate lipsită de suferință. Ne dorim să facem o campanie masivă de sterilizări gratuite. Am cerut ANSVSA să ne sprijine în privința modificării legii. În momentul de față, doar primăriile au posibilitatea legală să organizeze aceste campanii de sterilizări gratuite. Dar, spre deosebire de o primărie, un consiliu județean poate face o astfel de acțiune la o scară mai largă. Iar pe lângă sterilizare, vrem să și microcipăm câinii. Oamenii trebuie să conștientizeze cât e de important să avem câinii microcipați și înregistrați în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân). E important să subliniem că legea ne obligăm să ne sterilizăm câinele, dacă el e de rasă comună, să-l microcipăm și să-l înregistrăm în sistem. 

Vrem să construim un centru de adopții. Să luăm câinii din stradă, ­să-i ducem în acest centru și, după ce-i punem pe picioare, să-i promovăm pentru adopție. Sub nicio formă nu tolerăm eutanasierea câinilor, chiar dacă legea permite asta după 14 zile de stat în adăpost. Trebuie să reducem numărul câinilor de pe străzi prin metode civilizate. De ani de zile se omoară câinii și, cu toate acestea, continuăm să avem câini pe stradă. E clar că această metodă nu dă roade. Dacă noi, cetățenii, vom înțelege că nu e în regulă să ne abandonăm animalele, dacă noi, autoritatea, încurajăm sterilizarea și adopția, nu avem de ce să nu mergem în direcția bună. Avem o colaborare foarte bună cu Biroul Protecția Animalelor din cadrul IPJ Ilfov. Și subliniez aici că abandonul se pedepsește prin lege cu amendă de până la 3.000 de lei”, ne-a spus Hilde Tudora.

Accesul în adăposturile private trebuie permis oricărei persoane care solicită acest lucru

Șefa Biroului Protecției Animalelor CJI ne-a declarat că în Ilfov sunt adăposturi publice de animale, dar și adăposturi private – care au contracte cu primăriile și, din păcate, acestea din urmă respectă legea doar pe jumătate. ”Am identificat, după o analiză clară, probleme în cazul adăposturilor private care au contracte cu statul, în sensul că nu sunt suficient de transparente. De cele mai multe ori, animalele nu sunt promovate pentru adopție așa cum ar trebui, iar cei mai mulți oameni nu prea au acces în aceste adăposturi, nu sunt lăsați să viziteze câinii, să socializeze cu ei, să îi scoată la plimbare. Există adăposturi private (în contract cu statul), unde câinilor nu li s-a dat absolut nicio șansă la viață. Atenție! Legea spune că pot fi eutanasiați după 14 zile, dar spune și că e obligatoriu ca populația să fie informată cu privire la acești câini, adică ei să fie postați pe internet pentru o posibilă revendicare ori pentru adopție. Sute de câini au murit, câini care poate astăzi ar fi avut o familie, dacă oamenii ar fi știut de existența lor. Îi încurajăm pe oameni să ne scrie dacă merg într-un astfel de adăpost privat, care are contract cu statul, și să ne povestească cu ce s-au confruntat. Îi rugăm să ne scrie pe Facebook, pe pagina Protecția Animalelor CJ Ilfov sau pe e-mail la adresa protectiaanimalelor@cjilfov.ro

Trebuie să înțelegem foarte bine că dacă suntem responsabili și ne sterilizăm câinele nu facem decât să aducem un plus comunității noastre. Dacă-l aruncăm pe stradă, acel câine va muri de foame, strivit de mașini ori se va înmulți necontrolat. Pe străzi, câinii mănâncă foarte rar. Câinii înfometați devin agresivi și astfel se ajunge la tragedii. Ne scriu foarte mulți oameni, cei mai mulți rezonează cu ideile noastre. Iar alții vor rezolvarea rapidă. Vor să luăm de pe azi pe mâine câinii de pe străzi. Trebuie să închidem robinetul, la efecte s-a tot lucrat, fără succes. Rata abandonului este una foarte mare, adăposturile sunt puține, iar  rata adopției este foarte mică – și de aici, dorința de a derula campanii de promovare a adopției. Mulți vor strict câini de rasă. Dar aceștia nu se găsesc în adăposturi”, ne-a mai spus Hilde Teodora.

Site dedicat adopțiilor

Conducerea Biroului Protecția Animalelor CJI intenționează crearea unei platforme online, cu fotografii și detalii despre câinii din adăposturile din Ilfov disponibili pentru adopție. Hilde Tudora ne-a vorbit inclusiv despre posibilitatea de a merge în adăposturi ca voluntar. 

„Unii câinii se sălbăticesc atât de tare încât devine imposibil să-i dai spre adopție, iar varianta este eutanasia. Încurajăm adopția în România. Primarii trebuie să știe că oamenii din primării, angajații care răspund de protecția animalelor, pot conta oricând pe noi. Primăriile trebuie să aibă o persoană desemnată care să aibă în vedere situația animalelor. Rog aceste persoane să ia legătura cu noi, să comunicăm și să facem echipă. Noi suntem aici cu un scop – să reducem numărul câinilor de pe străzi. Dar trebuie să mergem împreună pe acest drum, folosind o rețetă bazată pe civilizație”, a concluzionat Hilde Tudora.