Așa cum vă prezentam în numerele anterioare ale Jurnalului de Ilfov, administrația comunei Domnești are în derulare numeroase proiecte de investiții pentru comunitatea sa. Sănătatea este, alături de educație, un domeniu aflat permanent în atenția primarului Adrian Ghiță, motiv pentru care pe lista priorităților sale se află finalizarea unui obiectiv extrem de important pentru cetățeni: un nou dispensar medical.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 507, ediția print
Cetățenii comunei Domnești vor putea beneficia de servicii medicale de calitate odată cu finalizarea noului dispensar al comunei, obiectivul de investiție fiind amplasat în Șos. Alexandru I. Cuza nr. 83, comuna Domnești, județul Ilfov. Noutatea constă și în faptul că se dorește ca noul centru medical să poată oferi și servicii de imagistică.
Potrivit primarului comunei Domnești, Adrian Ghiță, Primăria comunei Domnești a încheiat în anul 2019 contractul de execuție pentru ”Construire Dispensar în Comuna Domnești, Județ Ilfov”, pe terenul aflat în proprietatea comunei pe care se afla având în vedere că vechiul dispensar medical, nu are spațiu suficient. Ținând cont însă și de oportunitățile investiționale din zonă, precum și nevoia crescândă de servicii medicale specializate, proiectul a fost demarat cu succes. Pentru realizarea acestui dispensar finanțarea a fost asigurată de la bugetul local al comunei, cât și de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPEFE), prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Potrivit proiectului de investiții al acestui obiectiv, suprafața construită a noului centru medical al comunei va fi de 320 mp, fiind vorba despre o construcție tip regim parter.
Un centru medical care respectă toate normele în vigoare
În varianta finală, dispensarul va avea 2 recepții, 4 cabinete medicale, 2 săli de tratamente, farmacie (prevăzută cu depozitare), grup sanitar femei (4 lavoare, 3 closete) grup sanitar bărbați (4 lavoare, 2 closete, 1 pisoar), grup sanitar persoane cu dizabilități (1 lavoar, 1 wc), vestiare medici bărbați (zonă de schimbat, lavoar, closet, duș), vestiare medici femei (zonă de schimbat, lavoar, 2 closete, duș), oficiu medici, cameră curățenie, cameră sterilizare, cameră deșeuri (cu acces din exterior) și cameră CT.
Cabinetele de consultații și tratamente vor fi dotate cu birouri pentru medic/asistentă, scaune pentru pacienți, pat special pentru pacienți, masă pentru echipamentele medicale, depozite de tip rafturi și dulapuri, frigider, spații pentru colectarea temporară a deșeurilor și zonă special amenajată cu lavoar. Oficiul destinat medicilor va fi amenajat cu dulapuri de bază cu blat termorezistent cu spălător, dulapuri suspendate, frigider și masă cu scaune pentru 4 persoane. Camerele de igienizare și curățenie vor avea prevăzute, pe lângă lavoare, și dulapuri pentru depozitarea materialelor pentru mentenanță. Proiectul presupune, de asemenea realizarea unei parcări, dar și amenajarea curții din jurul dispensarului cu alei pietonale și spații verzi (suprafață 779 mp). Vor fi plantați și arbuști ornamentali pentru crearea unui cadru ambiental cât mai plăcut.
”Dacă ne referim la vechiul dispensar, care a fost demolat, era vorba despre o clădire construită în anii 50. În fața actualului dispensar care se construiește acum, nou, mai există o clădire în care mai funcționează două cabinete medicale, clădire care va fi transformată în stație de primiri urgențe, dotată cu ambulanță, foarte utilă și necesară locuitorilor comunei noastre”, ne-a explicat primarul Adrian Ghiță.
Medicii de familie din vechiul dispensar se vor muta din vechea clădire, în noul spațiu. ”Așteptăm ca obiectivul să se finalizeze, spre sfârșitul acestei toamne, să îi facem recepția și să îl dăm în funcțiune comunității. Spațiul va fi închiriat pentru CT, pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii de imagistică medicală. Orice centru medical privat poate veni în comuna noastră, spațiul urmând a fi scos la licitație pentru a amplasa acest CT, de care va beneficia nu doar comuna Domnești, ci și comunele adiacente. Cabinetele vor putea fi închiriate de medicii de familie, dar și de specialiști. Utilitățile sunt în prezent în lucru, la apă-canal, gaze și curent electric. Teremenul de finalizare este în luna octombrie. Până la finalul toamnei, lucrarea ar trebui așadar să fie gata, inclusiv amenajarea curții. Medicii din dispensarul vechi s-au bucurat că am venit și în sprijinul lor”, a declarat edilul.
Primarul Adrian Ghiță a mai dorit să sublinieze că la realizarea construcției se respectă toate normele ISU, iar înainte de începerea lucrărilor au fost solicitate toate avizele necesare, pentru a respecta toate standardele medicale în vigoare. De dotările din cabinet se vor ocupa medicii, în funcție de necesitățile impuse de serviciile medicale oferite pacienților.