După elevii din comuna Grădiștea, și cei din comuna Nuci care provin din familii defavorizate vor începe noul an școlar cu ghiozdane noi și cu tot ceea ce le trebuie pentru a-și continua studiile și pentru a-și îmbunătăți rezultatele la învățătură. Cu generozitate, bunătate și altruism, clericii Mănăstirii Sitaru s-au îngrijit ca acești copii să aibă ghiozdane noi, echipate complet cu rechizite și cele de trebuință.
Călugării de la Mănăstirea Sitaru au desfășurat, joi, pe 18 august, o nouă ediție a programului social „Daruri pentru cei mici“. Cu acest prilej, pe lângă îmbrățișările calde și încurajările necesare pentru a începe cursurile noului an școlar, în forță, clericii le-au oferit copiilor și dulciurile lor preferate.
„Continuăm cu dorința de a susține școala, elevii și limitarea abandonului școlar. De data aceasta, ne-am îndreptat atenția către școlarii din satul Balta Neagră, comuna Nuci. Părintele Gheorghe Nuță Popescu, de la Parohia Balta Neagră ne-a primit cu bucurie, făcându-ne cunoștință cu tinerii parohieni și evidențiind o parte din problemele cu care se confruntă comunitatea locală. Așadar, 15 elevi au primit ghiozdane echipate cu rechizite, produse de igienă și gustări dulci, iar la sfârșit, ne-am bucurat de o fotografie de grup. Lăsând în urmă satul de peste pădure și de peste râul galben, bătrâna Ialomița, ne întoarcem spre mănăstire cugetând cât de binecuvântată este bucuria copiilor și cât de mult, veselia inimii lor înduplecă milostivirea lui Dumnezeu întru îndurare și pentru noi cei mult încercați de iureșul acestei lumi, în care, amintirea și fericirea copilăriei sunt povești de mult apuse, trecute în curgerea vieții. Vă mulțumim tuturor donatorilor pentru implicare și ajutor! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!“, a spus părintele Hrisostom Iorgulescu, coordonatorul evenimentelor culturale, educaționale și sociale, derulate de Mănăstirea Sitaru.
Sprijin pentru elevii care provin din familii defavorizate
Prin programele demarate de-a lungul timpului, clericii Mănăstirii Sitaru au reușit să țină în școală foarte mulți copii aflați în pragul abandonului și să-i readucă pe băncile școlii pe cei care renunțaseră la studii. Campania „Daruri pentru cei mici“ este un program social, inițiat și demarat de călugării acestui sfânt lăcaș. Programul este menit să susțină familiile în dificultate și, mai ales, să aducă bucurie copiilor care se pregătesc pentru școală, dar ai căror părinți au venituri foarte mici. După cum se știe, România este fruntașă la abandonul școlar în Europa, iar copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili. Conform statisticilor, doar patru din cinci copii încheie clasa a VIII-a și doar șapte din zece absolvă liceul. Cele mai multe victime ale abandonului școlar sunt copiii din mediul rural, cei din familiile sărace, din comunitățile de romi sau cei cu dizabilități. Mai mult de 30% dintre copiii din România trăiesc în sărăcie. Aceasta este principala cauză a abandonului școlar.