“România are un specific aparte, pentru că avem 1,1 milioane de fermieri şi doar 1% primesc aproape jumătate din sprijinul pe care îl acordă anual Comisia Europeană. În 2013, pachetul pentru România este de 1,4 miliarde euro, iar jumătate din aceşti bani, respectiv 700 de milioane de euro, merg către 1% din fermieri. Există, din nefericire pentru noi, o agricultură extrem de polarizată, respectiv câteva ferme foarte mari şi foarte multe ferme mici. Avem circa 850 de mii de ferme care au între 1 şi 5 hectare, iar obiectivul meu este să întărim clasa de mijloc, să nu mai avem aceste extreme, care nu sunt benefice pentru clasa de mijloc”, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Ministrul a mai adăugat: “Comisia Europeană, prin comisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a introdus posibilitatea ca, din 2014, fermierii mari să primească ca ajutor 300 de mii de euro, indiferent de suprafaţă. Nu poţi să mai primeşti numărul de hectare înmulţit cu plata pe suprafaţă, sumele fiind plafonate la 300 de mii de euro. După discuţiile din Consiliu, la solicitarea României, care nu a fost de acord cu această măsură, s-a decis că se va merge pe o soluţie de implementare voluntară a acestui plafon. Fiecare stat membru să stabilească care este nivelul de la care se realizează plafonarea, respectiv 300 de mii sau 600 de mii de euro, sau dacă mai există posibilitatea să nu se aplice acest plafon. În 2013, trebuie să decidem ce formulă va aplica România”.
Ministrul Constantin a mai afirmat că, în perioada 2014-2020, fermierii români vor primi mai mulţi bani pe hectarul cultivat. “În acest an, fermierii primesc 139 de euro pe hectar din fonduri europene, la care se mai adaugă 27 de euro de la bugetul de stat, iar aceasta sumă va creşte treptat şi va ajunge la 183 de euro pe hectar în 2016, şi la 196 de euro în 2020”.
Până vineri, 26 aprilie, datele centralizate ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) arată că fermierii au depus 753.168 cereri de plată, pentru o suprafaţă de aproximativ 4,3 milioane hectare. Dintre aceştia, un singur fermier a depus cererea în mod clasic, restul completând declaraţia de suprafaţă cu ajutorul aplicaţiei IPA online. Anul trecut, au depus cereri 1,21 milioane de fermieri, pentru o suprafaţă de 9,27 de milioane de hectare.