Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, susţine că legea privind darea în plată va genera o scădere a prețurilor din piața imobiliară cu 10 %, cel puțin pe termen scurt. Acest lucru va duce la scăderea avuției populației cu 2.000 de euro pe gospodărie, susţine Voinea.

„Această lege, dacă se aplică, evident va avea impact asupra pieței imobiliare. Cel puțin pe termen scurt, va avea loc o scădere a prețurilor. Noi am estimat-o, în mod conservator, la 10%. Chiar și la o astfel de scădere, conservatoare, avuția netă a populației scade cu 6,3%, respectiv cu aproape 60 de miliarde de lei. Asta înseamnă că, la o gospodărie medie formată din 2,9 persoane în România, se va înregistra o scădere a avuției nete de aproape 2.000 de euro pe gospodărie, atât pentru cei care au luat credit, cât și pentru cei care nu au luat, dar și pentru cei care vor să ia un credit, dar valoarea garanției pe care o pot aduce ei tocmai a scăzut cu 2.000 de euro”, a explicat Liviu Voinea, la prezentarea Raportului de țară pentru România al CE.

Un risc sistemic pentru sectorul financiar

 

Potrivit acestuia, conse­cin­țele Legii dării în plată pot pune risc sistemic asupra sectorului financiar, a debitorilor și deponenților, vor genera necesitatea unui avans mai mare, dobânzi mai mari, un număr mai mare de ani necesari pentru a economisi bani pentru plata avansului, posibile pierderi din partea deponenților, erodarea incluziunii financiare în sensul în care accesul la creditare se reduce pentru cei cu venituri mici, dar și impact asupra avuției naționale. În plus, legea va avea consecințe negative pentru sistemul bancar, pentru Guvern și pentru întreaga economie, din cauza scăderii consumului. Voinea a prezentat și poziția CE pe această temă. El spune că CE consideră că, „această propunere de lege privind darea în plată nu transpune Directiva 17/2014, pentru că acolo darea în plată are caracter voluntar, nu obligatoriu, ridică întrebări cu privire la aplicarea retroactivă, cu privire la aplicarea nediferențiată, cu privire la disciplina de plată și sentimentul investitorilor cu privire la activitatea de creditare pe viitor, spune că generează risc sistemic și afectează stabilitatea financiară.”