“Nu există “nu se poate”. Trebuie să putem! ” – este deviza ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. El este iritat de toţi cei care (şi nu sunt puţini) au o atitudine descurajată şi descurajantă. “Sunt convins că România poate absorbi, anul acesta, suma de 6,5 miliarde euro”, repetă ministrul, în toate intervenţiile sale publice.

Ministrul Eugen Teodorovici: “Începând cu anul 2014, autoritatea de management a fondurilor europene va fi la Ministerul Fondurilor Europene, iar la nivelul ministerelor va exista câte o structură sau organism intermediar. Acesta este un lucru clar stabilit. Până atunci, vor fi trei ministere care vor avea rol de autoritate de management: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Agriculturii. Comisia Europeană a cerut însă reducerea acestui număr. Încă sunt discuţii cu Comisia pentru a stabili care vor fi organismele intermediare, şi se va stabili foarte clar ce anume face fiecare minister. La finalul lunii mai, conform înţelegerii cu partea comunitară, vom trimite Comisiei întregul mecanism, atât instituţional, cât şi situaţia privitoare la ce proiecte de mari priorităţi vom finanţa noi”. România va trebui să precizeze care sunt viitoarele programe operaţionale sectoriale pe care doreşte să le implementeze, care vor fi alocările financiare pentru priorităţile incluse de fiecare minister în programele operaţionale, dar şi care vor fi mecanismele de implementare şi finanţare. 

Priorităţi: transportul, mediul, proiectele regionale

Potrivit ministrului Teodorovici, pe lista de priorităţi pentru următorul ciclu financiar 2014-2020 se află transportul, mediul, proiectele regionale, dar şi mediul privat. Se va face şi o primă estimare a proiectelor, în limita celor 21,8 miliarde euro, şi vor fi definite mecanismele de implementare. Însă aceste documente, oricât de bine ar fi întocmite, nu vor putea fi aprobate, în lipsa Regulamentului European, care urmează să fie finalizat şi aprobat. Oricum, ultima comunicare de la Comisia Europeană evidenţiază progresele făcute de partea română. 

“Probabil că va fi o luptă dură între ministerele beneficiare de fonduri europene. Este normal ca fiecare ministru să-şi susţină sectorul pe care îl reprezintă. Cei 21,8 miliarde de euro nu înseamnă foarte mult şi vom stabili clar ce vom finanţa cu prioritate. Deja am început să facem o împărţire pe sectoare. O reuşită anul acesta în ceea ce priveşte ţinta de absorbţie a fondurilor europene va fi un semnal foarte bun şi pentru investitorii privaţi”, afirmă ministrul Teodorovici. Totodată, dânsul consideră că un aspect esenţial este ca toţi beneficiarii să-şi primească banii cuveniţi: ”Vreau să se vadă foarte bine în piaţă faptul că toţi beneficiarii sunt plătiţi la zi. Este cel mai important lucru”. 

Reducerea birocraţiei

În ceea ce priveşte structurile de verificare şi control a proiectelor, ministrul susţine că totul va fi simplificat. Ca structură a personalului implicat în tot ceea ce înseamnă fonduri europene, poate fi operată o reducere de 20 la sută. În mecanismul de verificare şi control au fost atraşi şi operatori privaţi….dar unii au furnizat surprize neplăcute: “La ministerul pe care îl coordonez, am lansat procedura de angajare a unor experţi de pe piaţă. Dar m-am trezit cu câteva contestaţii de tot râsul. Eu îmi dau seama ce se întâmplă “în spate”. Am cerut ca firmele de recrutare să fie înregistrate ca atare şi să aibă cod CAEN. Însă unele companii au făcut contestaţii doar pentru a avea timp să-şi treacă acest cod CAEN în documentaţie, pentru că le lipsea. Astfel de contestaţii împiedică evaluarea unui număr foarte important de proiecte. Sunt companii care fac asta la comandă sau din alte interese”, a arătat ministrul.

Ministrul Fondurilor Europene s-a întâlnit marţi,14 mai, la Bruxelles, cu comisarul pentru politică regională Johannes Hahn, şi cu comisarul pentru piaţa internă şi servicii Michel Barnier. Ministrul Eugen Teodorovici a discutat cu Johannes Hahn măsurile strategice implementate de România pentru deblocarea programelor care sunt încă presuspendate – Programul Operaţional Sectorial Transporturi şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, arătând că, în momentul de faţă, din punctul de vedere al autorităţilor române, sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru ca, în perioada următoare, Comisia Europeană să reia plăţile şi pe aceste două programe.