Aflat la Buzău cu ocazia unei întâlniri de informare, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a reiterat faptul că obiectivul propus la numirea sa în funcție, anume acela de a realiza o absorbție de 50% a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007-2013, este unul care poate fi atins.

”Este un an dificil. Par­­tea bună a lucrurilor este că nu ne aflăm în imposibilitatea de a face ceea ce vrem. Nivelul de absorbţie pe care l-am menţionat de la începutul mandatului meu, acela de 50 la sută, este un obiectiv care rămâne în picioare. Este clar că sistemul poate face acest lucru; am ajuns la 21,35 la sută, şi sunt clar şanse ca acest nivel să crească”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la evenimentul de informare cu tema ”Acordul de parteneriat la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Perioada de programare 2014-2020”, organizat de Ministerul Fondurilor Europene, luni 19 august, la Buzău.

Valoarea fondurilor structurale şi de coeziune, solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României, a ajuns la peste 4,1 miliarde de euro, la data de 9 august 2013. În consecinţă, rata de absorbţie curentă a fondurilor europene depăşeşte nivelul de 21%.

În perioada 1 mai 2012 – 9 august 2013, România a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, în timp ce în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 aprilie 2012, documentele transmise Comisiei au acoperit finanţări în valoare de numai 1,63 miliarde de euro.

În consecinţă, suma solicitată pentru fi rambursată României este în prezent cu 150% mai mare comparativ cu cea consemnată la data de 1 mai 2012. În acelaşi timp, fondurile returnate României de către Comisia Europeană însumau aproximativ 3,7 miliarde de euro, la data de 9 august a.c. În perioada mai 2012 – 9 august 2013, Comisia a decontat României fonduri în valoare de peste 2,24 miliarde de euro. Astfel, valoarea sumelor rambursate a crescut cu peste 156%, faţă de cele rambursate până la data de 1 mai 2012.

“În acest an, Comisia Europeană a rambursat României peste 1,47 miliarde de euro. Din această sumă, fonduri în valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost încasate de România datorită reluă­rii plăţilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Estimăm că în toamna acestui an, Comisia va decide reluarea plăţilor către România şi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, singurul program care a mai rămas pre-suspendat”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Un alt obiectiv major al actualului cabinet este simplificarea sistemului de fonduri europene, în vederea creşterii timpului de cheltuire a banilor comunitari: ”Din 2014, vreau să schimbăm abordarea, iar până la final de an vom stabili exact cum vom face acest lucru. Acolo unde statul nu performează, trebuie implicat mediul privat. Pe subiectul rată de absorbţie, ministrul a afirmat că o comparaţie între statele membre trebuie să se facă ­luând în calcul elemente similar: ”Pentru noi, un reper este luna mai a anului 2012, moment faţă de care absorbţia a crescut de trei ori, de la circa 7%, la peste 21 de procente. Astfel, pentru a fi validă comparaţia cu Bulgaria, pe care o aud tot mai des, ar trebui făcută uitându-ne la acelaşi interval. Unde se aflau ei atunci şi unde ne aflam noi? Nu este suficient să spui că Bulgaria are o rată de absorbţie de 40%, în timp ce România de-abia a depăşit 20!”.