Snagov

Monument cu neprețuită valoare istorică, așezământul sacru din satul Dobroșești al comunei Snagov este ocrotit de Maica Domnului, de aproape două veacuri. Pe 25 martie, cu prilejul hramului, locul sacru din inima satului s-a umplut de lumină, credință și puritate spirituală, dăruindu‑le credincioșilor strălucire și întărire în credință.    

Pe vatra satului Do­bro­șești din comuna Snagov, spre înaltul Cerului, se ridică frumoasă, vechea biserică închinată Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Vineri, în ziua Bunei Vestiri, credincioșii locului, în frunte cu primarul Marian Oancea, viceprimarul Mihai Anghel și consilieri locali, s‑au împărtășit cu pacea, bucuria și iubirea Maicii Domnului, la slujba deosebită, săvârșită de părintele paroh Dan Panaite. Localnicii au cinstit așa cum se cuvine praznicul Împărătesc ce ne amintește de ziua în care Preacurata Fecioară Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil, vestea că-L va naște pe Dumnezeu Fiul.  

 

Laudă și închinăciune Maicii Domnului 

Aproape din zorii zilei, cu inimile Sus, sătenii au umplut sfânta biserică de rugăciune, creând un adevărat univers al credinței. Reuniți ca într‑o familie duhovnicească, ei au adus cinstire, mulțumire și recunoștință Maicii Domnului, Cea care veghează asupra lor necontenit și-i ocrotește la vreme de restriște, din cele mai vechi timpuri. Au lăudat-o, au cinstit-o și au preamărit-o pe Sfânta Fecioară Maria, s-au recules în tihnă și și-au regăsit liniștea interioară.

Cu dragoste de Dumnezeu și cu o bucurie sfântă care a umplut inimile credincioșilor, duhovnicul, care este părintele spiritual al sătenilor de mai bine de un deceniu, a oficiat slujba marelui hram în chip luminat. “Rânduieile bisericești închinate Maicii Domnului, ocrotitoarea lăcașului nostru sfânt și a tuturor sătenilor, au început încă de aseară (n.r. – joi, 24 martie, ora 17.00), când am săvârșit slujba de Priveghi, care a inclus Vecernia, Acatistul și Litia. Ca o mică surpriză pentru credincioși, am încheiat seara duhovnicească de joi, cu un program susținut de copiii Parohiei. Iar la final, a urmat agapa (n.r. – masa frățească), pe care am împărțit-o cu toți cei care au participat la slujbă. Vineri, de la orele dimineții și până spre prânz, am continuat seria rânduielilor, cu Sf. Liturghie și cuvântul de învățătură. Drept măritorilor creștini, cu prilejul hramului, le doresc sănătate, pace și sporire în credință”, ne-a spus, cu emoții de bucurie, părintele paroh Dan Panaite. De altfel, duhovnicul a îndemnat enoriașii să rămână întotdeauna aproape de Biserică.

 

Preacurata Fecioară, cinstită și de micii îngerași

Copiii care vin la biserica păstorită de preotul Panaite au transformat seara de joi într-una magică. Îmbrăcați în îngerași, în costume populare sau degizați în diverse personaje, ei au “adus-o” pe Maica Domnului în “mijlocul” credincioșilor parohiei. Cu vocile lor îngerești, au cântat și au recitat poezii de slavă și mulțumire Născătoarei de Dumnezeu.   

“Părintele Dan este un om deosebit și un preot desăvârșit care-și tratează credincioșii cu blândețe și căldură sufletească. Este mereu în slujba oamenilor, dar, trebuie să-l ajutăm cu toții. El a adus unele îmbunătățiri clădirii sfinte, dar fiind cea mai veche biserică din comuna Snagov, mai sunt multe de făcut până când își va primi enoriașii în cele mai bune condiții. Este aproape de a fi inclusă în lista momentelor istorice. Primăria și Consiliul Local au prevăzut un buget pentru demararea lucrărilor de la capela din curtea bisericii, pentru  consolidarea gardului care o împrejmuiește. Împreună cu dvs., credincioșii, putem face mai mult. Vă rog din suflet, să fiți alături de părinte, să-l sprijiniți, fiecare după putințe! Eu voi dona cei 3.000 de lei necesari studiului care ne va arăta cât costă lucrările de consolidare a bisericii și picturii”, a spus Marian Oancea, primarul comunei Snagov, la finele hramului. 

 

Fascinanta poveste a lăcașului sfânt

Biserica este un lăcaș de cult cu o vechime impresionantă. Ea datează din anul 1858, din timpul caimacamului Țării Românești, Alexandru Dimitrie Ghica. A fost reconstruită în 1933, dar de atunci s-au mai făcut lucrări de reabilitare numai parțial. Trecerea vremii și-a pus adânc amprenta pe clădire, deteriorând‑o semnificativ. Din loc în loc, pereții sunt crăpați prin interior, păstrează un aer foarte rece, iar pictura începe să se degradeze tot mai mult. Pentru ca rugătorii să se reculeagă într-un lăcaș mai călduros și mai frumos, lăcașul trebuie consolidat și modernizat. Dar înainte de toate, trebuie realizat un studiu de fezabilitate pentru a afla cu exactitate costurile reabilitării. Abia apoi se poate trece la repararea pereților și la refacerea picturii.