Asociația EDIT anunță implementarea cu succes a celui mai complex Program Național de Educație pentru Siguranță ”România în Siguranță”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Poliția Română, având la bază proiecte de educație rutieră, prim ajutor și situații de urgență (la grădiniță, școală și liceu).
Din 2021, proiectul se desfășoară și în Ilfov, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov. În cadrul acestui program, recent s-au desfășurat activități în școlile din Chitila, Otopeni, Gruiu, Berceni, Nuci, Măgurele, Buftea și Popești-Leordeni.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 540
Potrivit ultimelor statistici europene privind siguranța rutieră, publicate la 11 iunie 2020, România este cea mai nesigură țară în ceea ce privește siguranța rutieră, cu 96 de decese la un milion de locuitori, cifră ce reprezintă aproape dublul mediei UE, care este de 51 de decese la un milion de locuitori.
Alte date reprezentative pentru țara noastră, la nivelul anului 2019, arătau că:
- 5 morți și 22 răniți grav se înregistrează în fiecare zi în România, în urma accidentelor de circulație,
- 41.533 de persoane (răniți și decedați) în accidente rutiere produse în 2019,
- 6 din 10 șoferi care au produs un accident pe fondul consumului de alcool aveau sub 35 de ani,
- 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor,
- doar 0,5% din 1,7 milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial și liceal din România au noțiuni de prim-ajutor,
- jumătate din toate decesele în urma accidentelor rutiere au loc la câteva minute după accident, înainte ca ambulanța să ajungă la spital!
De ce „România în Siguranță”?
Programul conține două două direcții de acțiune: Educație Rutieră și Prim Ajutor/Situații de Urgență, urmărind schimbarea statisticilor alarmante care arată, așa cum indică cifrele prezentate mai sus, că România este cea mai nesigură țară din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de accidentele rutiere și pentru a dovedi arătăm că fiecare dintre noi poate face diferența prin cunoașterea manevrelor de prim-ajutor!
Așadar, scopul programului România în Siguranță este acela de instruire, informare și conștientizare de către copii, tineri și adulți a problematicilor legate de educația pentru siguranță! Concret, în grădinițe, școli și licee au loc cursuri de educație rutieră, concursuri educaționale și cursuri de formare a cadrelor didactice (grădinițe și școli) și demonstrații auto, workshopuri și, de asemenea, concursuri în licee. O secțiune importantă a programului este ”Leapșa pentru Viață”, dedicată campaniilor de conștientizare și cursurilor de prim-ajutor.
EDIT și-a propus ca obiective în cadrul programului cuprinderea a 100.000 de adolescenți din toată țara, în cadrul cursurilor de educație rutieră, prim-ajutor și situații de urgență, organizarea de cursuri de conducere defensive pentru tinerii șoferi, cursuri de formare pentru 3.000 de cadre didactice și pentru polițiștii din toată țara, campanii de informare pentru 400.000 de copii, adolescenți și părinți etc.
10 școli din județ, implicate în proiect
”Ora de Educație Rutieră” la școală a debutat în 2015, ca un proiect pilot în școlile din Sectorul 3 al Capitalei. De-a lungul anilor, proiectul a fost în continuă creștere și astfel a ajuns, în 6 ediții, la 150 de școli diferite din București (80% din total) și la peste 70.000 de beneficiari din clasele a III-a și a IV-a. S-a reușit, de asemenea, formarea a 500 de cadre didactice în domeniul educației rutiere, realizând astfel sustenabilitatea proiectului.
În perioada 1-13 martie 2021, proiectul ”Ora de Educație Rutieră” s-a derulat în 10 școli din Ilfov. Cursurile au fost concepute astfel încât să-i antreneze pe copii să participe activ și au fost susţinute de o echipă formată dintr-un poliţist rutier și un formator, având câte o durată de 50 de minute. Fiecare participant la program a primit la final un ”Kit de Educație Rutieră”, compus din broșură A5 pentru părinți și elevi, carnet de pieton, insignă, breloc, vestă reflectorizantă, mapă personalizată, suport de curs pentru cadrele didactice. Instituțiile de învățământ implicate în proiect au fost: Școala Gimnazială ”Prof. Ion Vișoiu”, Chitila, Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni, Școala Gimnazială Gruiu, Școala Gimnazială Nr. 1, Berceni, Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele, Școala Gimnazială Nr. 1, Buftea, Școala Gimnazială ”Ion Bădescu”, Popești-Leordeni, Liceul Teoretic ”Radu Popescu”, Popești-Leordeni, Școala Gimnazială nr. 3, Popești-Leordeni. Dacă, la Măgurele, activitatea s-a desfășurat online, în toate celelalte unități școlare ”cursanții” au beneficiat de activități în clasă (fizic, la școală).
Și, pentru că în anul 2020 a apărut un manual de educație rutieră adresat copiilor din ciclul primar și preșcolar – ”Ora de Educație Rutieră. VIO ȘI RICĂ ÎN ORAȘ”, s-a lucrat după acesta, la clase. Povestea vulpiței Vio și a iepurașului Rică a fost concepută într-o notă amuzantă, care să îi atragă pe cei mici, dar care să îi învețe că siguranța rutieră este un aspect foarte important, iar viața lor depinde de aceste comportamente pe care uneori le considerăm banale. La grădiniță, copiilor li s-a citit povestea, iar ei au colorat planșe cu situații din trafic și au făcut puzzle cu semne de circulație.
”Eu sunt asistent manager în cadrul Asociației EDIT și formator la «Ora de Educație Rutieră», sunt ilfovean și întotdeauna mi-am dorit să aduc în Ilfov proiecte relevante, cu folos pentru comunitate și cu semnificație pentru educație. Sunt mulți oameni în Ilfov care cred că educația este calea prin care putem schimba lumea, și sunt doi oameni, tot în Ilfov, care au crezut în proiectul nostru și care au pus umărul alături de noi pentru siguranța copiilor: Remus Trandafir (Consiliul Județean Ilfov) și Cristina Ghiță – inspector școlar general adjunct, – oameni fără de care această poveste frumoasă nu ar fi fost posibilă”, ne-a declarat, în exclusivitate, Paul Lungeanu.
”Implementăm încă din anul 2016 cel mai structurat proiect de educație rutieră intitulat «Ora de Educație Rutieră». Mă bucură faptul că Asociaţia pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT este organizația nonguvernamentală care de-a lungul anilor a reușit să aibă un cuvânt important de spus în ceea ce privește siguranța rutieră. Datorită implicării echipelor noastre în această direcție, am ajuns la peste 100.000 de beneficiari în toată țara. Și nu ne oprim aici. Ne dorim ca proiectele noastre să aibă un impact național și pentru ca acest lucru să se întâmple ne dorim și avem nevoie să avem parteneriate sustenabile cu instituțiile din domeniul în care activăm. Credem cu tărie, că numai prin implicarea mediului public și privat, putem schimba statisticile sumbre privind siguranța rutieră din țara noastră”, a concluzionat Liviu Zorilă, președintele Asociației.