Primarul Gheorghe Covrigea a anunțat că în comuna pe care o gospodărește sunt în derulare trei proiecte educaționate menite să crească numărul locurilor în școli, dar și confortul și calitatea învățământului, rezolvând astfel deficitul de spații școlare din localitate.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 660, ediția print

Un prim proiect se referă la demolarea și construirea Școlii Nr. 1 Berceni, adică demolarea unui corp vechi  de clădire care avea 4 clase și o bibliotecă și construirea în locul acestuia a unei clădiri nou-nouțe, de tip P+2, care va cuprinde 14 săli de clasă, din care 10 săli de clasă  și 4 laboratoare, având o suprafață desfășurată de 1.840,29 mp.

”Va fi o clădire separată, un corp de școală destinat elevilor din clasele 0-VIII. Proiectul este finațat de la bugetul local, cu capacitate de 240 de copii. Construcția este prevăzută, potrivit normativului, cu zidărie din cărămidă, acoperiș în terasă și fațadă modernă, dar au fost, evident, prevăzute și dotări moderne, însemnând aparatură și mobilier. Execuția este în desfășurare. Contructorul care va realiza acest corp de școală este același cu cel care face demolarea, astfel că lucrurile au continuitate, autorizația de construire fiind eliberată, și imediat după demolarea vechii clădiri, vor demara lucrările de consturire. Termenul de realizare a construiției este de 24 de luni, dar noi le vom superviza pentru ca lucrările să se termine mai devreme”, a precizat primarul Gheorghe Covrigea. Valoarea proiectului este de 8.664.299,64 lei, urmând ca școala nouă să fie dotată cu sistem de supraveghere video pentru zonele de importanță deosebită (monitorizarea căilor de acces, a perimetrului clădirii și a spațiilor comune), precum și sistem de detecție și avertizare la incendiu.  De asemenea, unitatea va beneficia de rețea cablare structurată de voce-date cat. 6 UTP, ce are drept scop asigurarea suportului fizic pentru transmisiunile de date și voce în întreaga clădire. Clădirea este prevăzută cu grupuri sanitare separate în funcție de sex, pentru persoanele cu dizabilități, cât și separate profesori – elevi. De asemenea, clădirea dispune de spații administrative și pentru depozitare.

Creșă modernă pentru copiii de-o șchioapă

Un alt proiect vital pentru comună este cel privind realizarea creșei. Edilul ne-a precizat că lucrările sunt într-un stadiu avansat, astfel că și această construcție ar putea fi finalizată mai devreme față de temenul fixat prin contract, de doi ani. ”S-au încheiat lucrările la partea de zidărie și la etaj, terenul fiind pregătit pentru turnarea șapelor la parter. Se lucrează la partea de izolație cu vată bazaltică pe exterior. Ne străduim ca lucrările să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil, pentru ca cei mici să se poată bucura de ea”, ­ne-a spus edilul. Suprafața terenului este de 865,7mp, iar construcția, ce va avea un nivel de înălțime P+1E și o suprafață construită de 312 mp pe fiecare nivel, va fi compusă la nivelul parterului din 3 săli de grupă, dotate cu grup sanitar fiecare, un cabinet medical cu zonă de izolator, o zona de vestiar cu duș pentru personalul didactic și o zonă de oficiu cu biberonerie. La nivelul superior vor fi construite săli de activități (pictură, gimnastică, lucru manual) dotate cu cameră pentru depozitare, grupuri sanitare pentru copii și camera tehnică. În cele 3 grupe prevăzute în proiect, vor putea fi înscriși antepreșcolari cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. Valoarea totală a proiectului este de 3.557.430,51 lei, cu finanțare integrală de la bugetul local.

Școală verde cu consum de energie aproape zero

În paralel cu aceste două proiecte, admi­nistrația comunei Berceni s-a preocupat și de realizarea unei școli verzi. În ședința din data de 3 iulie 2023, a fost aprobat de către Consiliului Local Berceni, studiul de fezabilitate pentru proiectul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi” și a fost depusă cererea de finanțare (prin PNRR – C15- EDUCATIE), proiect ce se va desfășura în paralel cu proiectul ”Construire Școală P+2E (cu 14 clase) din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 1. Școala verde va avea spații educaționale flexibile și multifuncționale, care să fie compatibile cu nevoile copiilor de astăzi. Clădirea propusă va avea un regim de înălțime de P+2E, și va fi compusă din săli de clasă modern utilate, 2 săli de laborator, spatii tehnice și teren de sport. “Școala pe care o vom construi va respecta obiectivul privind necesarul de energie primară care să asigure certificare de performanță energetica și va urmări reducerea consumului de energie pentru încălzire, a costurilor de exploatare pentru energie și apă, precum și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, totul pentru a atinge standardul nZEB – clădire cu consum de energie aproape zero și cu performanță energetică foarte ridicată”, ne-a declarat primarul Gheorghe Covrigea. Potrivit proiectului, terenul aferent construirii școlii verzi este situat pe Bulevardul 1 Mai Nr. 266, cu o suprafață de 2.643 mp. Durata estimată de realizare a proiectului este de 27 luni, din care 15 luni alocate lucrărilor de construcții.

Rezultate foarte bune la învățătură

Edilul a dorit să evi­den­țieze faptul că toate aceste investiții și eforturi depuse de administrație sunt menite să crească nivelul învățământului în comună. De altfel, calitatea educației în localitate este recunoscută, având în vedere rezultate foarte bune înregistrate de elevii care au susținut Evaluarea Națională, a cărei rată de promovalbilitate a fost de 92%, cu multe medii de 9 și 10. ”Este și meritul copiilor, dar și al cadrelor didactice, și al primăriei, care pune la dispoziție toată infrastructura necesară, astfel că elevii nu mai sunt nevoiți să se ducă la școlile din București”, a precizat primarul Gheorghe Covrigea.

În acest context, al implicării și investițiilor sus­ținute în învățământ, edilul a mai adăugat că și mobilitatea elevilor este importantă. Pentru acea­sta, primăria a decis achiziționarea a două microbuze pentru transportul școlarilor, care sunt așteptate în luna august, finanțarea fiind asigurată tot cu bani de la bugetul local.  Acestora li se vor adăuga încă două microbuze electrice, printr-un proiect separat, cu finanțare externă, pentru achiziționarea autovehicu­lelor electrice.