Mare bucurie duhovnicească s-a așternut în Catedrala Patriarhală luni, pe 22 iulie, la împlinirea vârstei de 68 de ani a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a fost aniversat ca un adevărat păstor cu suflet bun, foarte sensibil la suferințele aproapelui, gata oricând să aline și să dea ajutor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 462, ediția print

În semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale de-a lungul vieții, asupra Bisericii, a țării și a poporului român pe care le iubește și le păstorește cu dreaptă credință, ziua aniversară a început cu o slujbă de Te Deum. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi. La ­ceas aniversar, Patriarhul României a fost omagiat de înalte fețe bisericești, preoți, diaconi, oaspeți de seamă care s-au alăturat credincioșilor veniți din toată țara ca să-l felicite și să-i mulțumească pentru dragostea părintească și purtarea de grijă arătate de-a lungul anilor de slujire și păstorire rodnică la cârma BOR. Ceremonia a fost frumoasă și grandioasă cu multă rugăciune, minunate cântări bisericești și mărturisiri de credință. A fost o ceremonie demnă pentru un Patriarh cu inimă mare, așa cum l-a numit Sanctitatea Sa Papa Francisc în timpul vizitei istorice în România, de la finele lunii mai.

A iubit Biserica mai presus de toate

Momentele de bucurie duhovnicească au fost îmbogățite de mesajele frumos alese, care i-au fost adresate Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Om de o trăire duhovnicească deosebită, Părintele Patriarh și-a călăuzit întreaga viață pe practicile de bază ale credinței noastre ortodoxe, pe care oamenii de la sat în timpul copilăriei sale le respectau cu sfințenie. Tocmai de aceea, PS Timotei a evidențiat frumsețea satului natal al Patriarhului, sat care a tezaurizat o mulțime de valori spirituale, morale și nemuritoare. “În acest sat mic care a dat Bisericii un om mare, se trăia foarte frumos: oamenii lucrau pământul, știau ce să facă cu roadele, erau harnici, milostivi și primitori de străini. Copiii acestor oameni mergeau la școală, uneori înfruntând nămeții, câțiva kilometri depărtare”, a spus PS Timotei Prahoveanul, citând mărturia unei doamne din Dobrești, colegă de școală cu actualul Patriarh al României. ­“Într-o astfel de atmosferă s-a format un ierarh care s-a dăruit din tinerețe și a iubit mai mult decât orice Biserica”, a mai spus Părintele Timotei. Preasfinția Sa a subliniat faptul că Preafericitul Patriarh Daniel a primit o educație aleasă de la mama sa de viță nobilă și de la tatăl său care era învățător. Potrivit Basilica.ro, după ce a conturat imaginea satului Dobrești din copilăria Patriarhului, PS Timotei a evidențiat dragostea actualului conducător al Bisericii noastre față de sat, în general, dar și față de satul natal, unde a ctitorit o mănăstire. „Cine avea să înțeleagă mai târziu că un ierarh care s-a născut într-un sat păstrător al tradițiilor, al hramurilor Bisericii, al primirii de oaspeți și al bunelor rânduieli avea să se îngrijească de atâtea alte sate rămase fără biserică?”, a adăugat ierarhul.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: “Ne gândim cu deosebit respect la toți locuitorii”

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-a primit de-a lungul vieții. Părintele Patriarh a adus mulțumire și ierarhilor, preoților și tuturor celor care fac eforturi pentru a duce credința și dragostea de Dumnezeu, de țară și de neam neștirbite, peste generații amintind că toți aceștia sunt “împreună păstori în transmiterea Evangheliei lui Hristos”. “Pentru fiecare dintre noi, satul natal este un Betleem Sfânt, o binecuvântare de la Dumnezeu. Ne gândim cu deosebit respect la toți locuitorii jertfelnici ai satelor, de la începuturi până astăzi și din viitor. De aceea, Anul Omagial al satului românesc nu este închinat în abstract, ci concret: preoților, învățătorilor și primarilor gospodari sau oamenilor fruntași din sate”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântarea sa. Părintele Patriarh și-a încheiat cuvântul de învățătură îndemnând oamenii la credință dreaptă, puternică și transmițându-le călduroase urări de sănătate și binecuvântare Divină. Apoi, cu inima Sus, Sus de tot, s-a rugat lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor părinților, profesorilor și tuturor celor care l-au ajutat să se dezvolte duhovnicește.

Întru mulți și luminoși ani, Preafericite Părinte Patriarh!

În semn de prețuire și binecuvântare pentru întreaga slujire, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi urăm și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sănătate, bucurie și ajutor sfânt în toate! Întru mulți și luminoși ani, Preafericite Părinte Patriarh!

Întâistătătorul BOR, o viață dedicată Binelui 

Sute de titluri și distincții onorifice, în peste trei decenii academice

Preafericitul Părinte Daniel este al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. El a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la data de 30 septembrie 2007. În cei peste 30 de ani de activitate academică și peste 20 de arhierie, a deținut numeroase funcții și a fost onorat cu diverse premii, titluri și distincții.

Premiul Emanuel Heufeder (Germania, 1998), Medalia Comemorativă “150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” și Ordinul “Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce acordat de către Președinția României (2000), Membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase, de la Bruxelles (2000), Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, în 2002, de Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europa (din Freiburg im ­Breisgau), Senator de onoare al Universității Dunărea de Jos (Galați, 2003) sunt doar câteva dintre distincțiile deținute. Patriarhul Daniel deține și titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din țară și din străinătate: Universitatea de Arte “George Enescu”, din Iași (2006), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj. Ca o încununare a tuturor contribuțiilor sale, la data de 30 septembrie 2007, președintele României i-a conferit Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Cruce. Onorat de-a lungul timpului cu numeroase premii, titluri și distincții, pentru Părintele Patriarh Daniel cel mai mare dar îl reprezintă viața primită de la Dumnezeu. De aceea, nu a contenit să trăiască în cuvântul Domnului. A apărat întotdeauna Biserica, familia creștină și a îndemnat poporul la rugăciune, milostenie, dragoste și sfințenie. A avut un rol social deosebit. Prin săvârșirea multor fapte de caritate, Patriarhul Daniel a ajutat o mulțime de oameni bolnavi, săraci, marginalizați, devenind un model demn de urmat pentru societatea de astăzi.