Liderii statelor membre UE, inclusiv președintele României, cu excepția Marii Britanii, și-au reînnoit sâmbătă la Roma angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern.
Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre. „Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună”, au subliniat Cei 27, scrie Agerpres.ro.
Cei 27 de lideri europeni au celebrat, sâmbata, 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a dat naștere Comunitatii Economice Europene.
Reuniunea a avut loc în absența premierului britanic Theresa May, care a decis să înceapă procesul complex de separare din blocul european chiar miercurea viitoare.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că va invita liderii politici români la discuţii, în multiple formate, pentru a vedea cum înţeleg aceştia viitorul Europei, afirmând că România trebuie să respecte angajamente asumate, făcând trimitere la deficitul bugetar, scrie Mediafax.ro.
“Am spus cred că săptămâna trecută. După ce vom termina această festivitate de la Roma voi invita şi voi provoca politicienii de acasă la discuţii în multiple formate pentru a vedea cum vede lumea politică de la noi viitorul Europei. Şi am de gând să fac acest lucru. Dacă se va întâmpla la Snagov sau la Bucureşti sau în altă parte, vom vedea. Dar da, am intenţia să particip la formate şi să încurajez formate de discuţii pentru a avea o energie pozitivă în definitiv în acest demers. Este clar că noi vrem să jucăm un rol pozitiv”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat dacă va convoca liderii politici în ţară la o nouă reuniune de tip Snagov.
Fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului, unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat „Declarația de la Roma” cu stiloul original, „aceeași peniță”, a subliniat el, folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani.
„Există semnături care durează”, a comentat Juncker, aplaudat îndelung.
Înainte de semnare, președintele Consiliului European Donald Tusk a cerut Celor 27 „să dovedească astăzi că ei sunt liderii Europei”.
„Uniunea după Roma trebuie să fie, mai mult decât înainte, o Uniune a acelorași principii, o Uniune cu o suveranitate externă, o Uniune de unitate politică”, a pledat Tusk în momentul când Marea Britanie se pregătește să divorțeze de partenerii ei.
Polonia, care a amenințat să nu semneze Declarația de la Roma din cauza dezacordului asupra conceptului Europei „cu mai multe viteze”, a aprobat în cele din urmă documentul fără modificări, notează France Presse.
Ceremonia s-a încheiat cu o mare fotografie de familie a liderilor europeni în Piața Capitoliului (Piazza del Campidoglio), proiectată de Michelangelo.
Klaus Iohannis a afirmat că pentru a contribui la proiectul european România trebuie “să îşi facă treaba”. De asemenea, șeful statului a mai spus că România a făcut faţă foarte bine crizei migraţiei şi a ştiut să îşi apere graniţa.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că sintagma „Europa cu mai multe viteze” a dispărut din discursul liderilor şi că nimeni nu îşi doreşte să facă „paşi înapoi”, afirmând că pericolul cel mai mare al unei astfel de idei este revenirea la geometria Cortinei de Fier.
Klaus Iohannis a afirmat și că sunt proiecte la care nu toate statele membre vor să ia parte de la început, cum este Zona Euro. El a mai spus că UE nu trebuie să fie lăsată într-o stare în care europenii să se teamă de proiectul european.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat,sâmbătă, la Roma,că textul Declaraţiei adoptate este “pozitiv şi echilibrat, în acord cu poziţia promovată de România cu privire la viitorul Europei”, afirmând că menţionarea conceptului de cooperare consolidată este făcută strict în limitele actualului Tratat.
Klaus Iohannis a subliniat că menţionarea în textul final al Declaraţiei de la Roma a conceptului de cooperare consolidată este făcută „strict în limitele prevederilor actualului Tratat al Uniunii”. Președintele României a spus că menţinerea unităţii celor 27 de state membre este şi trebuie să rămână deviza statelor membre, afirmând că “într-o lume globalizată, cu nenumărate provocări, o Uniune mai bine integrată oferă perspective în mod clar mai bune pentru noi toţi decât o Uniune fragmentată”.
Şeful statului a mai spus că România trebuie să îşi menţină „realism şi consecvenţă priorităţile de agendă şi să se implice activ în continuarea şi consolidarea acelor politici care pot contribui semnificativ la reducerea decalajelor existente în cadrul UE”.
Klaus Iohannis a afirmat că la începutul anului 2019 România va exercita pentru prima dată preşedinţa Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni, ceea ce reprezintă „o oportunitate”.
Liderii europeni şi-au manifestat susţinerea pentru o Uniune Europenă care „rămâne deschisă” aderării ţărilor „care respectă valorile noastre (europene) şi care se angajează să le promoveze”.
Evenimentul aniversar a 60 de ani de Uniune Europeană vine în contextul unei crize profunde a blocului comunitar după decizia Marii Britanii de a părăsi organizaţia.
Pe data de 25 martie 1957, şase ţări europene au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au pus bazele Comunităţii Economice Europene, un precursor al Uniunii Europene, pentru ca 50 de ani mai târziu, în 2007, numărul statelor membre să ajungă la 27, după aderarea României şi Bulgariei. În 2013, ca urmare a aderării Croaţiei, numărul membrilor UE a atins nivelul maxim de până acum, ajungând la 28.
La reuniune au participat toţi şefii de stat sau de guvern ai statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.