Clinica oferă soluții de vindecare a unor stări medicale care nu au găsit vindecare

Nu mai este o noutate faptul că OHT Medical Center, din Tâncăbești este poate cel mai bun centru medical de recuperare din regiunea București-Ilfov, grație echipei medicale multidisciplinare.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 622, ediția print

Am mai relatat în paginile Jurnalului de Ilfov despre faptul că la OHT Medical Center se întâmplă adevărate minuni. Dar nu acele minuni fără argumente sau susținere științifică. Există o întreagă tehnologie pe care specialiștii clinicii o propun pacienților prin tratamentele și ședințele de recuperare care și-au dovedit eficiența în numeroase patologii. Personalul medical are o experiență bogată, iar aparatura ultra modernă permite noi metode de tratament, pentru o gamă largă de afecțiuni.  Înainte de orice procedură, pacientul este evaluat de o echipă medicală, nu numai de către medicul de recuperare medicală, ci și de un medic internist. Uneori este nevoie de cardiolog și investigații complexe precum ecografie sau RMN pentru a stabili intervenția potrivită.

Una dintre specialită­țile din portofoliul OHT Medical Center este Osteopatia. Ca să vindeci trebuie să cunoști cauza, spun specialișii OHT, iar Osteopatia cu asta se ocupă. Analizează sistemul osos, muscular și visceral determinând cauza restricțiilor de mobilitate.

Dr. Cătălin Martin, osteopat la OHT Medical Center este de părere că organismul este făcut să se vindece singur, doar că uneori sunt mici blocaje în funcționalitatea corectă a acestuia. Astfel, apar durerile, la început nesemnificative, apoi din ce în ce mai deranjante. Osteopatul, în urma examinării pacientului, face anumite teste specific osteopatice, pentru a determina cauza durerii sau a blocajului cu care se prezintă acesta.

O pacientă a apelat la o consultație de osteopatie, la dr. Cătălin Martin, pentru durerea de spate survenită în urma statului îndelungat în picioare, din timpul zilei. Medicul a determinat cauza disconfortului și a recurs la manevre de relaxare. De ce? Unul dintre mușchii care prin rigidizarea lui generează dureri de spate, inghinale, de genunchi, etc este mușchiul iliopsoas. Astfel, din cauza posturii neadecvate pe care o adoptăm sau a activității fizice intense din viața de zi cu zi acest mușchi generează durere. Este unul dintre mușchii importanți care leagă coloana vertebrală de picioare, ajutând la flexia coapsei, la echilibrul corpului și la mers, în general. Un mușchi iliopsoas relaxat și funcțional menține organismul funcțional și echilibrat.

Dr. Cătălin Martin ­ne-a explicat că Osteopatia este ramura medicinei alternative, dar care tratează corpul privind în ansamblu, adică la modul general. ”De exemplu, o durere de umăr poate avea multiple cauze. Poate să apară în urma unui traumatism direct  asupra umărului sau poate să plece de la o tensiune de pe membrul inferior, o contractură a mușchiului psoas-iliac, de la un ficat mărit etc. Așadar, osteopatul poate trata un umăr dureros, uneori fără a lucra în mod direct asupra umărului”, a spus specialistul. Ne-a dat și exemplul unei paciente care avea dureri de umăr, gen torticolis, dureri care au apărut de la o căzătură la schi în urmă cu 10 ani, dar nimeni nu a reușit să îi determine cauza. Mai mulți ani a făcut ședințe de kinetorecuperare, masaje, infiltrații cervicale și două intervenții chirurgicale, care s-au dovedit a nu fi necesare. ”Durerea nu a dispărut și nimeni nu a reușit să îi determine cauza. ­I-am făcut o serie de teste osteopatice și i-am spus că problema este din cauza unei contracturi foarte vechi a mușchiuli iliopsoas. De acolo, tensiunea se transmite în umăr. Ședințele de masaj aveau efect câteva ore, apoi durerea revenea deoarece tensiunea musculară de la nivelul unui mușchi se transmite prin fașciile musculare. Motiv pentru care trebuia deblocat psoasiliacul și zona afectată, iar abia apoi se lucrează la umăr, după câteva ședințe”, ne-a explicat medicul. Dar toate acestea se determină pe baza unor teste specifice care indică unde este contractura sau care este punctul de plecare, teste precum măsurarea membrelor superioare, inferioare, verificarea mobilității articulațiilor, șoldurilor, umerilor etc.

Specialitatea care tratează omul ca un întreg

Osteopatia este așa­dar un concept care tratează omul ca un întreg și ține cont de faptul că anumite afecțiuni pot avea o cauză nu neapărat legată de zona în care apare durerea sau afecțiunea.

Procedurile osteopatice pot fi foarte utile pentru bebeluși, în cazuri de torticolis, colici, dificultăți de supt etc., dar și ca urmare a unor traumatisme din perioada uterină.

Specialistul, care a studiat în Spania la un Institut de Osteopatie, și apoi a profesat în această țară, s-a întors în România în 2017, și ne-a mărturisit că a avut emoții la început, pentru că nu a știut ce impact va avea osteopatia în România. În scurt timp, de la doi pacienți pe săptămână, a ajuns să trateze 12 ore pe zi, având și așa zise minuni, de reveniri spectaculoase, chiar după prima ședință de tratament. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când pacientul se prezintă la osteopat în primele zile de la instalarea durerii sau imediat după traumatism. Altfel, recuperarea se produce mai greu, deoarece apar modificări în statică, care îngreunează vindecarea.

Durerile emoționale, patologia cea mai frecventă

Specialistul a mențio­nat că patologia mai des întâlnită la noi este reprezentată de dureri de cap, de spate și, mulți nu știu, dureri emoționale. Problemele emoționale se reflectă în zona abdomenului, din cauza stresului. Vin copii foarte stresați, din cauza profesorilor, din cauză că părinții nu stau de vorbă cu ei. Foarte mulți adolescenți, de 15-16 ani, au probleme cu stomacul, au ușoare forme de gastrită. Când apar crampe în zona abdomenului sau înțepături, este deja un stres într-o formă foarte avansată. Mulți pacienți ajung la spital cu aceste dureri. În general, se face ecografie, medicul spune că este totul în regulă, prescrie o rețetă, medicamente calmante, antiinflamatoare și cam atât. La osteopat se relaxează zona emoțională, cea viscerală și  astfel, a doua zi, pacientul se trezește fără crampe. ”Chiar dacă motivul stresului continuă, se relaxează zona emoțională, adică se scoate tensiunea musculară provocată de mușchii paravertebrali care fac compresie asupra inserțiilor nervoase corespondente organelor abdominale, pentru că zona emoțională corespunde inserțiilor nervoase ale organelor abdominale. În același timp, dacă dormi cu fața în jos și se deplasează vertebrele, apar dureri, iar stresul emoțional le accentuează”, a spus dr. Cătălin Martin, menționând că a tratat adolescenți cudureri abdominale, la care, în general, ecografiile nu indicau nimic, dar care sunt afectați emoțional de problemele familiale, școlare sau de altă natură.

O ședință durează minimum jumătate de oră, timp în care medicul stă și de vorbă cu pacientul, ”intră în sufletul său”. Mulți vor să spună lucruri, dar nu au cui. ”Eu întotdeauna încerc să comunic cu pacientul, în special dacă observ modificări ale zonei emoționale. Pe de o parte, prin comunicare, pacientul se poate relaxa, iar pe de altă parte asta mă ajută pe mine în tehnicile pe care trebuie să le aplic. Osteopatia este extraordinară, vedem corpul în ansamblu, nu îl vedem pe bucăți. Încercăm să vedem de ce apare o durere de cap, o migrenă.  Poate fi cauzată de o bătătură de la pantof și se modifică toate tensiunile musculare până la nivelul craniului. De aceea, când tratăm un șold sau viscerele,  sau spatele trebuie să ajungem la craniu pentru că aici se fixează toate tensiunile”, spune medicul.

Osteopatia poate avea indicații și în privința manifestărilor cardiovasculare. O tensiune oscilantă apare din cauza unor dureri. Aritmiile pot să apară de la epuizare fizică, psihică. ”Am avut cazuri de pacienți care au ajuns într-un stadiu de epuizare fizică și psihică avansată, dar care s-au ameliorat semnificativ prin osteopatie”, a spus dr. Martin.

Corpul trebuie să fie în echilibru perfect

”Corpul nostru trebuie să fie într-un echilibru perfect”, spune medicul. ”Acesta este principiul de bază al Osteopatiei. Ne închipuim că avem niște corzi de chitară care trebuie să fie acordate, echilibrate, să nu cânte fals. Așa este și cu organismul nostru, ca să nu cânte fals trebuie menținut și echilibrul energetic în care toate funcționează în aceeași rezonanță. Dacă avem rezonanțe diferite în tot corpul apar dezechilibre.

”Noi, osteopații, punem corpul pe direcție, îl acordăm, îl echilibrăm, dar ar trebui să le explicăm pacienților și că trebuie să schimbe puțin modul de viață, modul de a vedea lucrurile, de a reacționa cu familia, colegii…

Alimentația și hidratarea sunt foarte importante, dar marea noastră problemă este stresul, problema zilelor noastre. Avem nevoie de o viață mai simplă, în care aspectele mate­riale să treacă pe un plan secund, iar mintea să  ne fie ocupată în primul rând cu planuri de călătorie, cu frumos, cu iubire, și gânduri pașnice. Pare greu de crezut, dar și gândurile noastre pot afecta postura corpului și echilibrul acestuia”, a concluzionat dr. Cătălin ­Martin.