A patra ediție din acest an a programului demarat de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din București, a avut loc sâmbătă, 16 martie, la Buftea.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 444, ediția print
Campania de Prevenire și Depistare a Cancerului de Col Uterin a constat în efectuarea Testului Babeș-Papanicolau la femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani și informarea lor cu privire la prevenirea și tratarea leziunilor canceroase de către medici și asistenți specializați în acest domeniu. Acțiunea s-a desfășurat la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Maria Burghele”, din oraș și a fost primită cu bucurie de doamne și domnișoare. Una dintre doamnele care și-au făcut investigația gratuit a ținut să aprecieze cu laude acțiunea voluntarilor, spunând că „era nevoie de cineva care să vină în întâmpinarea noastră. Pentru mine este prima dată când fac acest test”. „Salutăm inițiativa și implicarea Patriarhiei în mobilizarea populației feminine din zonă pentru a participa la această testare, de depistare precoce a cancerului de col uterin. Considerăm extrem de folositoare aceste acțiuni pentru educarea populației cu privire la riscul pe care îl presupune acest cancer”, ne-a spus dr. Alexandru Matei, de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea. Despre utilitatea programului care le oferă femeilor cu venituri modeste șansa de a-și controla sănătatea gratuit, ne-a vorbit și dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de screening al Institutului Oncologic București.
O nouă șansă la viață
„Orașul Buftea s-a mobilizat împreună cu preoții, primarul, managerul și medicul ginecolog din spital, dr. Alexandru Matei. Ne bucură că femeile au început să știe de acțiunea noastră și să vină în număr tot mai mare. Luna februarie a fost o lună plină, 71 de femei recoltate, investigate și-au și primit rezultatele. Unele au avut și ceva probleme de sănătate care, cu ajutorul nostru, sperăm că se vor rezolva. Suntem în continuare solicitați de comunitățile din Ilfov și sperăm să venim în întâmpinarea lor, să investigăm femeile și să le ajutăm din punct de vedere al tratamentului”, ne-a spus dr. Prunoiu. Preoții din localitate s-au implicat în buna desfășurare a activității. „Comunitatea a primit cu foarte multă bucurie această activitate, mai ales că nu trebuie să depună un efort să meargă în spitale, la clinici particulare, unde se percepe o sumă de bani”, ne-a spus părintele Daniel Marcu, de la Parohia Sf. Cuvioasa Parascheva, din Buftea. „Ne-am aflat pentru prima dată în orașul Buftea și tot pentru prima dată desfășurăm această campanie în cadrul unui spital specializat pe obstetrică și ginecologie. Anul acesta am accelerat puțin ritmul. Avem deja patru activități desfășurate până acum în cadrul acestei campanii și aproximativ 70-80 de femei examinate. Este foarte bine că femeile au început să vină la acest consult, mai ales că, după cum s-a constatat și astăzi (n.r. – sâmbătă, 16 martie), unele femei nu au făcut niciodată testul Babeș-Papanicolau”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor CMN. Următoarea campanie va avea loc sâmbătă, 23 martie, în orașul Măgurele. Toate acțiunile social-filantropice se desfășoară sub coordonarea părintelui arhim. Ciprian.