Într-o țară în care bolile cardiovasculare cauzează mai mult de jumătate din decese, controlul inimii este esențial. Cu sau fără simptome, vizita anuală la medicul cardiolog trebuie efectuată pentru că ea vă poate salva viața. O investigație simplă, care nu provoacă durere și nici nu iradiază, îi poate oferi medicului informații importante despre starea inimii dvs. astfel încât, să descoperiți din timp eventualele tulburări cardiovasculare și să le tratați în mod adecvat. Dr. Sidonia Zărnescu, medic cardiolog cu competență în ecografia cardiacă, specialist în cadrul Clinicii My Age Center, din Otopeni, vă ajută în cele ce urmează, să înțelegeți mai bine ce este ecografia cardiacă, ce rol are și cum se realizează aceasta!
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 638
Ecografia cardiacă reprezintă o metodă de diagnostic non-invazivă care furnizează detalii cu privire la funcțiile inimii, valvelor, pericardului și principalelor vase sanguine. În ultimii ani a devenit parte integrantă din consultația cardiologică alături de examenul clinic și de electrocardiogramă. Această ecografie prezintă numeroase avantaje, fiind disponibilă, nedureroasă și neiradiantă, cu un cost relativ scăzut și poate fi repetată la orice interval de timp (în funcție de situația clinică). Ecocardiografia poate fi de mai multe tipuri: transtoracică, transesofagiană, cu substanță de contrast sau ecografie de stres cu Dobutamină sau de efort.
Ecocardiografia transtoracică nu presupune o pregătire deosebită a pacientului și se efectuează de obicei în cabinetul de cardiologie.
Ecografia cardiacă bidimensională (2D) permite vizualizarea structurilor anatomice în timp real, oferind informații despre dimensiunea cavităților, grosimea pereților, funcția sistolică, competența valvelor cardiace. Utilizarea Dopller aduce informații suplimentare legate de funcția valvelor, relaxarea ventriculară sau/și presiunea pulmonară.
Investigația ajută la diagnosticul precoce al bolilor de inimă
Ecocardiografia se realizează la indicația medicului cardiolog, în urma consultului cardiologic sau la cererea altui medic, după descoperirea anumitor simptome cum ar fi durerea toracică sau senzația de oboseală (dispnee), palpitații, sincopă, suflu sistolic, contribuind astfel la stabilirea diagnosticului sau în vederea screening-ului cardiovascular. De asemenea, în prezența anumitor patologii cardiovasculare cunoscute, cum ar fi valvulopatiile, ecografia se realizează periodic pentru a urmări evoluția, stabilirea, oportunitatea și tipul intervenției cardiace. Prin intermediul acestei investigații pot fi diagnosticate principalele boli cardiovasculare, cardiomiopatii dilatative (implică afectarea mușchiului cardiac cu dilatarea cavităților), cardiomiopatii hipertrofice (mușchiul cardiac este îngroșat cu tulburarea de relaxare a ventriculului stâng), insuficiența cardiacă (dilatarea cardiacă de origine ischemică, post diabet, post infarct miocardic), cardiopatia hipertensivă (afectarea mușchiului cardiac post hipertensiune arterială), endocardita infecțioasă (infecția la nivelul valvelor cardiace), pericardita (inflamația foiței care învelește inima), valvulopatii (prolaps de valvă mitrală, bicuspidie aortică), boli cardiace congenitale (prezente de la naștere) și descoperite de medicul de familie ca suflu sistolic, modificări la nivelul aortei (anevrismul de aortă, disecția de aortă), tumori cardiace sau cheaguri de sânge (tromboze). Ecografia cardiacă este folosită, de asemenea, în urmărirea sportivilor pentru evaluarea impactului activității fizice asupra mușchiului cardiac și stabilirii remodelării cavităților cardiace.
Cum beneficiați de acest serviciu medical?
Dr. Sidonia Zărnescu este medic specialist cardiolog și realizează ecografii cardiace în cadrul Clinicii My Age Center, din Otopeni. Acesta este un nou centru medical, dotat cu aparatură de ultimă generație, care oferă consultații și investigații medicale complexe, șapte zile din șapte. Centrul medical este înființat de dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie la Centre Thoracique de Monaco, împreună cu alți trei medici cardiologi români, din dorința de a reduce mortalitatea în România și de a le asigura pacienților din țara noastră servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Ecografia cardiacă la centrul medical din Otopeni se realizează cu programare stabilită în prealabil la numerele de telefon 0733.384.352 sau 0768.197.021. Nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie, costul examinării fiind 390 lei. Noul centru medical funcționează în cadrul Spitalului Oxxygene, din orașul Otopeni, care se află pe Str. Petre Ispirescu nr. 6, în zona în care sunt aproape toate centrele medicale din Otopeni.