După muncă și răsplată – bucate tradiționale, pentru cei care au trudit și … aer mai curat, pentru generațiile viitoare
Încă o zonă verde pentru București-Ilfov, o perdea forestieră care va proteja un segment din noua autostradă de centură a Capitalei, a fost plantată sâmbătă, pe 1 aprilie, în cadrul proiectului ”Plantează în Ilfov”, parte a proiectului ”Plantează în România” – acțiune dedicată naturii, îndemn la educație adresat oamenilor și expresie a unității naționale! Unde mai exact? În Cernica, la intersecția DJ301A cu A0 (între satul Bălăceanca și localitatea Glina).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 646
Consiliul Județean Ilfov, Primăria Cernica, Asociația ”Creștem România Împreună” – cea căreia îi aparține inițiativa proiectului ”Plantează în România” și Direcția Silvică Ilfov au pregătit pentru mai bine de 1.000 de voluntari, care s-au înscris pentru acțiunea de plantare, 20.000 de puieți, dintre care 15.000 din specia salcâm și 5.000 frasin, iar silvicultorii și ecologiștii au ajutat cu instrucțiuni pentru buna desfășurare a acțiunii. Au fost puse la dispoziție, de către organizatori, cazmale, fructe proaspete și bucate pregătite la ceaun, într-o zonă special amenajată în spațiul pentru plantare.
”Începem luna aprilie cu o acțiune pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Împădurim cinci hectare de teren la Cernica și, printr-un efort comun, aici ia ființă o nouă pădure, care va fi de-a lungul viitoarei autostrăzi. Apoi, după muncă vine răsplata, pentru că avem pregătit un loc special, cu apă și bucate tradiționale. Din păcate, în ultimii ani, suprafața împădurită a României a scăzut considerabil. E nevoie ca noi, instituțiile statului, să luăm măsuri, să venim cu asemenea inițiative. Iar noi am înțeles necesitatea și am mai organizat o acțiune similară în Snagov, la Vlădiceasca, anul trecut, în noiembrie, unde am plantat 8.000 de copaci”, ne-a declarat președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, prezent la acțiune.
Alături de domnia sa, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, s-a declarat încântată de ințiativă, a precizat că răspunde mereu afirmativ unor astfel de invitații de participare și a felicitat autoritățile locale și județene pentru modul în care au pregătit activitatea. ”Împădurirea județului Ilfov este o inițiativă importantă și necesară pentru protejarea mediului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor județului. Este nevoie de o abordare integrată și pe termen lung, care să implice cooperarea între autorități, organizații non-guvernamentale și comunitatea locală”, a spus prefectul județului.
Bogdan Mihalache, șeful Ocolului Silvic Brănești ne-a explicat că pe primele patru rânduri de puieți dinspre autostradă s-au plantat frasini și pe următoarele, pentru protecția din câmp, salcâm. ”Pregătim această perdea forestieră pentru când proiectul noii A0 va fi finalizat și aducem astfel un plus de protecție autostrăzii și locuitorilor – un plus de oxigen. Mizam azi pe 700-800 de voluntari, însă numărul celor prezenți este vizibil mai mare. Cred că avem aici peste 1.000 de persoane. Am format echipe de câte 50 de persoane, sectoarele pentru plantare au fost delimitate pentru fiecare echipă. Noua perdea forestieră va proteja drumul de zăpada viscolită, care nu se va mai așterne abundent pe partea carosabilă”, ne-a spus specialistul.
Plantăm și pentru generațiile viitoare
Alături de primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță, s-au aflat 20 de tineri de localitate, ”dornici de plantare”. ”Vin de fiecare dată cu mare drag acolo unde sunt chemat pentru astfel de inițiative. Plantăm pentru un aer cât mai curat. Plantăm pentru generațiile următoare!”, a spus edilul.
Iar Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, i-a felicitat pe organizatori și, evident, a dat o mână de ajutor la plantarea noii păduri. ”Bucureștiul și Ilfovul au nevoie de aceste zone verzi. Dacă vorbim doar de <<plămânul verde>> al Capitalei. Însă mai adăugăm aici și beneficiile pe care le aduce o astfel de centură verde infrastructurii rutiere, de apărare împotriva înzăpezirilor”, a completat oficialul de la Transporturi.
”Particip mereu cu mare bucurie la campanile de împădurire. Sunt acțiuni extrem de importante pentru protejarea mediului înconjurător, iar grija pentru acesta este o prioritate pentru mine”, a spus, la rândul său, primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică, sosit la plantare cu mai mulți tineri din localitate.
Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești s-a ”înarmat cu voie bună, respect față de natură și față de generațiile viitoare” și, cu uneltele necesare, un zâmbet călduros, în pofida cerului înorat, a plantat și s-a declarat, la final, încărcată de energie și deloc epuizată de activitate. La fel, jandarmii ilfoveni, ”prieteni cu mediul”, au fost prezenți la acțiune, deoarece ”prietenul la nevoie se cunoaște!”.
”Într-un moment de respiro, jandarmii împreună cu reprezentanții CJ Ilfov și Prefecturii Ilfov au participat cu plăcere la activitatea de plantare arbori de pe raza localității Cernica, cu scopul de a contribui activ la un mediu cât mai curat. Îndemnăm astfel cetățenii să contribuie la menținerea planetei curate, prin acțiuni responsabile și semnalarea fenomenelor ce pot afecta mediul”, au spus jandarmii.
Și din București au venit mulți voluntari, participanți cu regularitate la astfel de acțiuni, dar și la unele dintre cele de ecologizare, iar ”mastercheful grătarelor”, George Proțap, a pregătit la ceaun fasole pentru toți cei prezenți.
Mihai Mihu, coordonatorul proiectului ”Plantează în România”, parte a proiectului ”Creștem România Împreună” s-a referit la activitate ca la un demers civic, necesar, la îndemâna oamenilor. ”Vrem să demonstrăm că împreună suntem o forță!”, a spus acesta, adăugând că o astfel de activitate, ”trecând peste dimensiunea intrinsecă de mediu este și o activitate educativă”. Pentru că oamenii socializează și înțeleg importanța activității pe care o duc la bun sfârșit.
”Plantează în Ilfov” se află la a doua ediție. Anul trecut, în noiembrie, Direcția Silvică Ilfov a pus la dispoziția voluntarilor 11.000 de copaci pentru pădurea Vlădiceasca, din Snagov, iar 8.000 dintre aceștia au fost plantați în numai câteva ore.