Există câteva plante despre care se poate spune că sunt plante ideale pentru balcoane și terase. Selecția celor ideale urmărește alegerea unor soiuri rezistente care nu cresc foarte înalte și care înfloresc bogat și pentru intervale mari de timp.
Cercelușii (Fucshia) are flori roz, albe, violet sau roșii. Este una din plantele ideale, și îngrijită, corect ia forma unui copăcel. Are nevoie de o cantitate moderată de apă și nu trebuie udată de mai mult de trei ori pe săptămâna, dar are nevoie de un sol bun și un surplus de nutrienți din când în când.
Sporul casei (Impatiens), bicolorată sau monocromă, înflorește din mai și ține până în octombrie. Floarea este o bucurie și este perfectă pentru balcoane.
Trandafirii pitici sunt soluția ideală pentru balcoane. Sunt frumoși, eleganți, înfloresc bogat și îi poți avea într-o varietate de culori. Trandafirii pitici se simt perfect în vase de ceramică de cel mult 30 de centimetri înălțime.
Plante aromatice. Toate plantele aromatice pot să-și găsească loc pe balcon. În esență plantele aromatice sunt parte din flora spontană – unii le-ar numi buruieni, așa că această calitate le face foarte adaptabile, spornice și prolifice. Poți avea în balcon rozmarin, busuioc, mentă, cimbrișor, cimbru, salvie, măghiran și leuștean.
Balconul poate fi împodobit și cu coniferele mici, iederă sau rododendron pitic. Nici leandrul nu trebuie ocolit.
Altă soluție sunt begoniile. Sunt plante minunate și oferă un decor frumos balconului, mai ales când sunt înflorite. Diversitatea culorilor face ideale!
Actaea este o specie care înflorește mai târziu decât celelalte, spre sfârșitul verii și începutul toamnei, sunt flori ideale pentru balcon pentru perioada august septembrie.
Crizantemele mici, în ghivece sunt ideale pentru balcon. Chiar dacă nu vor rezista de la un an la altul le poți cumpăra pentru că sunt decorative, rezistă înflorite multă vreme (peste o lună de zile) și sunt ideale pentru perioada septembrie-noiembrie pentru balcoanele și terasele deschise.