Deși băncile și BNR au cerut ca programul „Prima Casă” să nu fie inclus în prevederile Legii dării în plată, senatorii din comisiile Economică și Juridică reunite au hotărât prin vot ca legea să se aplice și în cazul acestui program. Astfel, legea va fi aplicată și contractelor aflate în derulare, fără plafonare.
Principalele aspecte ale proiectului de lege, în forma adoptată de comisii, vizează aplicarea retroactivă, la contractele de credit aflate în derulare, inclusiv pentru cele contractate prin programul Prima Casă. Totodată, prevederile vor fi valabile și pentru cei aflaţi în prezent în executare silită.
BNR își va relua argumentele, în plenul Senatului
Reprezentanţii Băncii Naţionale și ai bancherilor au declarat, în urma acestei decizii, că își vor susţine din nou amendamentele, în plenul Senatului. „Vom încerca să convingem plenul Senatului și Camera Deputaţilor despre câteva elemente care trec de domeniul neconstituţionalităţii și evoluează înspre zona literaturii. S-a decis astăzi în cele două comisii, de exemplu, că în situaţia în care două persoane sunt coproprietari ai unui bun, una dintre ele poate decide să cedeze bunul și fără acordul celeilalte. S-a decis, de asemenea, ca atunci când o persoană a pus un bun garanţie către doi creditori, poate să dea bunul respectiv întâi unui creditor, în același timp și celuilalt creditor”, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. El a mai precizat că, „în momentul în care se decide anularea garanţiilor acordate deja de către stat în cazul programului Prima Casă pentru cei peste 150.000 de debitori, înseamnă că statul își reneagă propriile obligaţii, deci este o formă de default de stat. Evident, acest lucru va trebui înţeles și înlăturat din legislaţie”, a adăugat Olteanu. La rândul, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a arătat că programul guvernamental va dispărea pe viitor, dacă legea rămâne în forma votată până la acest moment. El a mai spus că această opinie este împărtășită și de Ministerul Finanțelor.