◉ Totul trebuie să fie perfect

Încă de la preluarea mandatului, primarul Gabriel Lupulescu a precizat că și-a asumat să ducă la bun sfârșit proiecte dificil de realizat, dar extrem de importante pentru comunitatea orașului Bragadiru.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 605, ediția print

 

Primarul orașului Bragadiru, Gabriel ­Lupulescu, a anunțat recent că în orașul Bragadiru se desfășoară ample lucrări de modernizare a străzilor. Unele dintre aceste lucrări au început deja, iar altele vor debuta pe parcursul verii.

Mai exact, primarul a precizat că pe strada Dealului se execută lucrări de amenajări pietonale și trotuare de o parte și de alta a străzii, incluzând si colectarea și evacuarea apelor pluviale. La final, vor fi executate lucrările de asfaltare, iar în zona noii grădinițe, a cărei construcție va începe în aproximativ 2 luni, vor fi realizate treceri de pietoni prevăzute cu limitatoare de viteză.

De asemenea, pe strada Celofibrei sunt executate lucrări de modernizare a sistemului rutier prin înlocuirea rigolei carosabile, pe o lungime de 265 de metri, pentru scurgerea apelor pluviale. În zona în care se vor monta rigolele a fost prevăzută refacerea covorului asfaltic și a trotuarelor. În plus, la intersecția străzilor Celofibrei cu Mărășești vor fi relocați stâlpii de electricitate care încurcă traficul rutier iar, în urma exproprierilor, se va schimba aliniamentul drumului.

Primarul a mai precizat că lucrări de modernizare a sistemului rutier și colectare a apelor pluviale vor fi executate, anul acesta, pe străzile: Diamantului, Granitului, Crișul Repede, Intrarea Unirii, Băniei și Intrarea Povernei, care vor face legătura cu DJ401A, Griviței.

De asemenea, prin programul “Anghel ­Saligny” au fost aprobate și vor primi finanțare lucrări de modernizare a sistemului rutier și de colectare a apelor pluviale pe 14 străzi din cartierul Independenței (Smârdan, ­Orizontului, Drep­­tății, Dezrobirii, Dem­ni­tă­ții, Plevnei, Simbolului, Ofrandei, Vitejiei, Caporalului, Neamului, Eroilor, Rahovei și Speranței). Lucrările vor începe într-un interval scurt de timp, proiectul având deja finanțare aprobată de la Ministerul Dezvoltării.

”Încă de la începutul mandatului meu de primar, mi-am propus să contribui, prin proiecte reale și viabile, la creșterea calității vieții locuitorilor din Bragadiru. Iar una dintre cele mai stringente probleme ale comunității noastre este traficul extrem de aglomerat de pe DN6, care îngreunează accesul către zonele rezidențiale din oraș. De aceea, împreună cu specialiști din domeniu, am decis modernizarea străzii Gladiolelor, care leagă DN6 de strada Dantelei, și crearea, în acest fel, a unei noi căi de acces pentru locuitorii din zonă”, a anunțat primarul Gabriel Lupulescu, Acesta a menționat că, inițial, strada Gladiolelor a fost curățată de gunoaie și nivelată. După ce au fost finalizate documentația tehnică și proiectul pentru modernizarea sistemului rutier și au fost obținute avizele necesare de la Apa Nova, întrucât zona e traversată de mai multe conducte, a fost emisă și autorizația de construire. ”Iată că, la capătul unei lungi perioade în care a fost nevoie să parcurgem toate procedurile impuse de legislația în vigoare, imposibilul a devenit posibil!”, a menționat edilul.

Totul trebuie să fie perfect

Primarul a mai men­ționat că pentru reușita acestor lucrări a fost necesară exproprierea, procedură demarată anul trecut, pentru ca opt străzi principale ale orașului să poată fi modernizate corespunzător.

”Ne referim la străzi foarte înguste, cu lățimea de 3-4 metri, dar care au ajuns la lățimea de 8 metri. Sunt circa 2.000 persoane care trebuie expropriate pentru  lărgirea a 8 străzi și avem 2 milioane de lei alocate pentru aceste proceduri. Primăria nu își permite să bugeteze mai mult anual”, a spus primarul, menționând că a descoperit străzi care au fost asfaltate parțial sau care aveau cadastrul de 8 metri, dar în realitate lățimea lor era de 4 metri. El a semnalat că nu va mai permite astfel de situații. ”Eu vreau ca totul să fie perfect”, a precizat primarul, explicând că există străzi care nu au canalizare, alimentare cu apă, nu au iluminat, unele nu au trotuare, altele nu au asfalt, altele nu au canalizare de apă pluvială. Edilul a explicat că dorește ca toate aceste probleme să fie remediate și să poată fi aduse la un standard european. Din păcate problemele acestea au apărut în cartierele noi, Independenței sau Fortuna, care au fost cadastrate foarte prost.

”Fondurile sunt limitate. Noi accesăm tot ce se poate. Suntem singurul oraș din Ilfov care e mai în urmă cu dezvoltarea urbană. Nu ne-a tăiat nimeni din bani, dar nu sunt bani mulți. Prin ­”Anghel ­Saligny” avem 12 milioane de lei, prin CJI mai sunt 6 milioane de lei, prin PNRR am luat 8 milioane de lei. Avem și noi 25 milioane de lei. Dar să nu se înțeleagă că ar fi foarte multe fonduri. Am accesat maximum ce am putut obține. Prin CNI se pot accesa fonduri doar pentru spitale, școli, grădinițe, nu și pentru străzi. Prin agenția de mediu, se pot face parcări. Procedura este greoaie. Cu ”Anghel Saligny”, de anul trecut, din octombrie, am avut toată documentația depusă, acum intrăm în iunie, poate prin august s-ar putea da drumul. Dar cetățenii trebuie să înțeleagă că aceste lucruri nu se întâmplă atât de repede. De asemenea, procedura de expropriere este foarte greoaie. Este foarte dificil, pentru că sunt foarte mulți cetățeni. Trebuie să faci citații, să deschizi conturi, sunt proceduri, să mergi la cadastru, care dă culoarul de expropriere, apoi mergi în CL. Mulți oameni au înțeles importanța acestor proceduri, dar foarte mulți nu înțeleg”, a declarat primarul orașului Bragadiru. Domnia sa și-a exprimat preocuparea pentru rezolvarea problemelor de trafic, motiv pentru care a menționat că a fost realizat un studiu de trafic în tot orașul, pentru a se vedea care sunt acele străzi care necesită introducerea sensului unic sau unde sunt necesare treceri de pietoni.

”Bragadiru era oraș de gradul 2, dar de la 1 ianuarie 2023 devine oraș de gradul 1, ceea ce înseamnă că va fi încadrat pentru o altă finanțare. Deci, practic, printr-o mai bună finanțare, o să avem toată infrastructura complet refăcută prin toate aceste lucrări”, a conclu­zionat primarul.