Proteea este o plantă cu flori neobișnuite, asemănătoare cu anghinarea. Această plantă a fost descoperită la mijlocul anilor 1700, iar in zilele noastre număra peste 1500 de specii, în culori vibrante.

Extrem de populară în Africa, Proteea a ajuns și în alte regiuni ale lumii, precum Australia sau bazinul mediteranean. Iubește climatele calde. Este o floare impunătoare, extrem de atrăgătoare, ideală pentru orice tip de grădină. Protea poate fi plantată din seminte și din răsaduri.

Înflorește din toamnă și sunt extrem de atrăgătoare, însă în unele zone pot inflori tot timpul anului, în special dacă sunt plantate in ghiveci.

Planta Proteea iubește grădinile spațioase și luminoase. Proteea crește bine și în zonele mai răcoroase, cu soluri umede. Trebuie însă să fie protejată de ger.

Cele mai multe specii de Proteea preferă soluri bine drenate și acide. Trebuie însă să le ferești de umezeală în exces și de ger. Nu tolerează deloc solurile cleioase, deoarece au nevoie de un drenaj bun pentru a-și dezvolta o rețea sănătoasă de rădăcini.

Daca solul din gradina este foarte dur sau cleios este indicat ca înainte de a planta Protea să fie îmbunătățit drenajul solului. De asemenea se poate folosi și un strat nou de sol mixt sau se pot instala tuburi de drenaj.

Cea mai bună perioadă pentru plantare este toamna. Proteea poate fi însă plantată și primăvara. Cele mai multe specii de Proteea au nevoie de mult soare, însă sunt și unele specii care vor tolera și puțin umbra.

Între plante trebuie lăsat suficient spațiu pentru ca aerul să circule și rădăcinile să se dezvolte frumos.

Solul bine drenat este esențial pentru Protea. Sistemul de rădăcini al acestei plante trebuie să stea fixat în soluri umede, însă nu băltoase. Frecvența cu care se va uda această plantă depinde de solul în care este plantată Protea. Plantele mature au nevoie de apă din abundență doar o data pe săptămană.