Jandarmeria Română a împlinit 166 de ani

Pe 3 aprilie, s-au împlinit 166 de ani de la semnarea actului prin care domnitorul Grigore Alexandru Ghica a promulgat ”Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, document care marchează întemeierea Jandarmeriei Române de astăzi.

Inspectoratul Jude­țean de Jandarmi (IJJ) Ilfov a dorit să marcheze evenimentul printr-o întâlnire festivă a cadrelor, alături de invitați din partea Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov (comisar șef de Poliție, Aurelian Ciocârlan, șeful IPJ Ilfov), Garnizoanei MApN București (col. Dorel Bejan, comandantul unității), Centrului Militar Judeţean Ilfov (comandant col. Marian Moraru), Garnizoanei MAI București (comandant col. Daniel Cristian Petre), alături de şefi sau reprezentanţi ai structurilor publice constituite la nivelul judeţului Ilfov, reprezentanţi ai principalelor instituţii partenere ale Jandarmeriei Ilfov – STS, DIPI, SRI – și foste cadre ale unităţii în rezervă sau în retragere.

Col. Bogdan Enescu, inspsector șef al Jandarmeriei Ilfov, a citit mesajele transmise cu acest prilej tuturor jandarmilor, de către ministrul de Interne, Petre Tobă și de generalul de brigadă Marin Andreiana, șeful Jandarmeriei Române.

”(…) În evoluția sa, Jandarmeria Română și-a adaptat activitatea la cerințele de siguranță ale societății, misiunile actuale fiind asociate cu intervențiile pentru restabilirea ordinii publice, acțiunile de căutare și salvare a persoanelor aflate în situații critice sau participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii și consolidare a democrației. Rigoarea și organizarea militară specifice Jandarmeriei Române sunt atuurile acestei instituții în care românii au mare încredere, de aceea am convingerea că Jandarmeria Română rămâne un reper al seriozității și eficienței în Ministerul Afacerilor Interne”, a transmis Petre Tobă, jandarmilor.

La rândul său, în mesajul transmis celor pe care-i conduce, Marin Andreiana a făcut o scurtă rememorare a principalelor momente marcante ale istoriei Jandarmeriei Române, subliniind faptul că, ”este important să ne cunoaștem trecutul, dar prezentul reprezintă provocarea cea mai mare!”

 

Avansări în grad

De la momentul festiv nu au lipsit avansările. Prin ordin al ministrului Afacerilor Interne a fost înaintat în gradul militar următor înaintea expirării stagiului minim, un ofiţer. De asemenea, prin ordin al Inspectorului General al Jandarmeriei Române au fost înaintaţi în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim, nouă subofiţeri împreună cu un maistru militar şi au fost recompensaţi cu “mulţumiri” un ofiţer și patru subofiţeri din cadrul IJJ Ilfov. Pentru rezultate deosebite, au mai fost recompensaţi cu ”diplome de merit” 18 ofiţeri şi 10 subofiţeri, ”mulţumiri” au primit 6 ofiţeri, 16 subofiţeri, iar ”felicitări” s-au acordat unui ofiţer şi pentru zece subofiţeri. Totodată au fost ”citaţi pe Ordin de Zi” – trei subofiţeri.

 

Crâmpeie de istorie

 

Prin ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr.7/26.01.2016 pentru completarea Ordinului ministrului Administraţiei și Internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice și stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu data de 26 ianuarie a.c., Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov i-a fost atribuită ca zi aniversară data de ”15 iulie”.

Urmare a promulgării Legii Jandarmeriei Rurale, prin Înaltul Decret Regal, a fost înfiinţată, de la 15 iulie 1894, prima Companie de Jandarmi Rurali în județul Ilfov, la comanda acestei unităţi fiind numit locotenent Cociu Alexandru.

Pe lângă ziua ani­versară, IJJ Ilfov, sub îndrumarea consilierului superior în cadrul Arhivelor Naţionale, Laurenţiu Ștefan Sezemkovics, au fost întocmite documentaţiile necesare stabilirii însemnului heraldic și a denumirii onorifice. În urma acestor demersuri, pe 30 iunie 2014, prin Ordin al ministrului Afacerilor Interne, IJJ Ilfov i-a fost atribuită denumirea onorifică de ”Lascăr Catargiu”.

La un an după aceea, pe 3 martie 2015, tot prin Ordin al ministrului Afacerilor Interne, s-a aprobat și însemnul heraldic.

Semnificaţia elementelor acestuia este următoarea:

– romb: viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;

– litera J: sigla care desemnează, încă din secolul al XIX-lea, Jandarmeria Română;

– cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;

– silueta bisericii – element preluat de la stema judeţului Ilfov, pe teritoriul căruia unitatea își desfășoară activitatea.