Donații pentru ajutorarea copiilor bolnavi, o atmosferă încărcată de spiritualitate și apropiere de Dumnezeu, o comunitate unită
În curtea Centrului Cultural Misionar ”Familia” (fostul complex Lebăda) a avut loc, în Sâmbăta Luminată, a doua ediție a evenimentului cultural intitulat ”Tradiții si Credință”, organizat de Primăria orașului Pantelimon, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov – Consiliul Județean Ilfov, parohiile Sf. Nicolae, Sfinții Trei Ierarhi, II și III Pantelimon și Centrul Cultural Misionar ”Familia”.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 702
Ziua a debutat cu expoziția de icoane realizate pe lemn, sticlă, chiar și pe pietre semiprețioase, cu foițe de aur, picturi și decorațiuni diverse cu tematica Sfintelor Paști, precum și produse tradiționale sau creații hand made realizate de preșcolarii din Grădinița Nr. 1 Pantelimon și de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon – oferite celor prezenți în schimbul unor donații, întreg evenimentul având și o componentă caritabilă.
”O zi aparte pentru Pantelimon! Am participat alături de oamenii comunității noastre la <<Tradiții și Credință>>, ajuns deja la a doua ediție. Sunt profund recunoscător tuturor celor care au participat și au sprijinit acest eveniment, fie prin prezența lor, fie prin achiziționarea produselor expuse spre vânzare. Doresc să transmit că toți banii strânși vor fi direcționați către o cauză nobilă: Spitalului Clinic Fundeni, pentru Secția de oncologie pediatrică”, a precizat primarul Marian Ivan, edilul achiziționând și el icoane, dulciuri sau linguri din lemn.
Ciofu, o pasăre marghioală
Pentru cei mai mici vizitatori, au fost pregătite un atelier de creație – unde copiii au realizat-o din fetru pe bufnița Ciofu și, tot ea a fost personajul principal al spectacolului de teatru ”Ciofu – o pasăre marghioală”, un show cu păpuși marionete adus în fața publicului de trupa Cartea cu povești românești. Scrisă de Iuliana Mateescu, povestea ciofului, o pasăre marghioală, adică șireată, ursuză și vicleană, deloc prietenoasă, este, de fapt, una veche, iar pentru a dăinui peste ani, pictorii de biserici au zugrăvit personajele ei pe zidurile unor mari ctitorii de sat, ridicate de oameni simpli, dar iubitori de Dumnezeu. Primele informații despre ciof se regăsesc în scrierile lui Damaschin Studitul, iar învățatul grec folosea povestea ciofului ca pildă pentru a-i ajuta pe oameni să se deprindă cu rosturile Evangheliei. Așadar, o istorisire religioasă care s-a potrivit perfect evenimentului.
Muzica dumnezeiască a atins sufletele
În continuare, organizatorii au pregătit partea muzicală a acestei ediții a doua, prezentată de arhidiaconul Ionuț Oblu, angajat al Direcției de Asistență Socială Pantelimon și de artista Silvana Rîciu. ”Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după Slăvitul Praznic al Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În tradiția greacă se mai numește și Săptămâna Reînnoită (Diakaimsimos), care se termină cu Duminica Tomii. Și se numește așa pentru că întreaga creație este reînnoită prin domnul nostru Iisus Hristos. (…) La această reînnoire suntem chemați și noi astăzi, aici, în orașul nostru, bucurându-ne de acest eveniment deosebit, care, iată, a ajuns la a doua ediție. Și, cum spuneam și anul trecut, am speranța că va deveni un obicei al locului, o tradiție cu credință”, a spus Ionuț Oblu.
Au fost invitați pe scenă elevii din corul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon, coordonați de profesorii de religie Apostol George și Sobaru Florin, iar după ei au încântat publicul cei din corul Asociației Omis. Acesta a luat ființă în cadrul proiectului Muzica vindecă, al Asociației OMIS, începând din luna ianuarie 2022. Grupul este constituit din copii talentați din Pantelimon, coordonați de Ana Ramona Urjan, profesor de canto popular la Colegiul Național de Artă ”Dinu Lipatti” din București. Din 2003, grupul Omis a devenit parte a Corului Cantus Mundi.
Au urmat ”oștenii lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, așa cum îi place să-i numească pe interpreți președintele Asociației ”Corul ai lui Ștefan oșteni”, cel care a reușit prin cântec și credință să unească în rugăciune muzicală oameni speciali ai comunității și din afara ei – preoți, teologi, cântăreți bisericești, profesori de canto, artiști de muzică populară, actori, profesori de religie etc. Interpreții au purtat steaguri tricolore, o icoană mare, sculptată în lemn, și haine specifice portului popular.
Generozitatea unei comunități
Emoțiile au continuat cu prestațiile Silvanei Rîciu și Daniel Trifu, interpret de muzică populară și teolog, iar mai apoi, vocile melodioase a zeci de copii din Corul Tronos Junior au cântat ”Hristos a Înviat”. Acest cor minunat a luat ființă la inițiativa părintelui arhidiacon Mihail Bucă, în urmă cu aproximativ doi ani, și este condus de psaltul și teologul Ionuț Balaban. Mihail Bucă este, de asemenea, unul dintre inițiatorii evenimentului cultural, inclusiv a componentei caritabile, pornind, din nefericire, de la un exemplu personal, suferința propriului copil ajuns pe un pat de spital din Secția de Pediatrie Oncologică a Spitalului Fundeni. Impresionat de încercările prin care trec copiii bolnavi, părintele a dorit să ajute și o face încercând să-i determine și pe alții să-i fie alături, să fie generoși, să dăruiască – pentru că nimic nu este mai de preț decât viața!
Finalul spectacolului a aparținut Grupului Psaltic Tronos (senorii) al Catedralei Patriarhale Române.
”În acest loc sfânt, ne-am reamintit, azi, că suntem parte dintr-o comunitate mare, o familie de credință. (…) Să luăm aminte la cuvintele din Psalmul 133:1, care spun <<Cât de bine este și se plăcut când frații locuiesc împreună>>. În această zi, cultivăm această armonie și unitate între noi, ne sprijinim și ne încurajăm reciproc în credință și ne aducem aminte că suntem întotdeauna însoțiți de prezența divină. Să ne rugăm împreună, cerându-i lui Dumnezeu să binecuvânteze acest eveniment și să umple inimile celor prezenți cu harul și pacea Sa”, a spus în încheiere Ionuț Oblu.
Iar primarul Marian Ivan a concluzionat că și această a doua ediție a fost una de succes – a unui eveniment în care oamenii au putut să se bucure împreună de tradiții, și-au întărit credința și dragostea din comunitate și, de asemenea, au putut fi de ajutor celor aflați în suferință. ”Mulțumesc Grupului Psaltic Tronos pentru contribuția de neprețuit, aducând prin muzica sa o atmosferă încărcată de spiritualitate și apropiere de Dumnezeu. Felicitări speciale celor mici și tuturor celor care au urcat pe scenă, aducând bucurie și emoție în inimile noastre! Mulțumesc pentru implicare și pentru că, prin gesturile voastre, faceți comunitatea noastră mai puternică și mai unită!”, a declarat Marian Ivan.