21 mai 2017 a fost zi de sărbătoare pentru școlile gimnaziale nr. 3 și nr. 4 din Buftea, care au aniversat – prima 11 ani de la stabilirea acestei zi ca ”Ziua școlii”, iar cea de-a doua, numai 8 ani, de la același moment.

Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

școală Buftea

Aniversările au fost marcate de conducerea celor două instituții de învățământ, director Doinița Marin, care le‐a vorbit elevilor despre școală ca despre ”o instituţie foarte importantă pentru societate, pentru comunitate, pentru că aici, în şcoală, se formează caractere şi se modelează suflete”. Apoi, într‐un scurt istoric al școlii nr. 3 a fost amintită apariția, în fostul cartier Bucoveni, a unei prime consemnări ce datează din 20 iulie 1752, când stolnicul Constantin Râmniceanu emite un zapis prin care solicită „construirea bisericii, iar în curtea acesteia a patru chilii pentru preot şi dascăl, ca să se facă şcoală, să înveţe copiii”. Se învăţa pe cărţi bisericeşti, în limba greacă şi slavonă, pentru a da cântăreţi în biserică.

Aceasta este, așadar, prima formă de învăţământ de pe aceste meleaguri buftene! Povestea trece prin anul 1925, când prinţul Barbu Alexandru Ştirbey zideşte din cărămidă ”Şcoala primară”, cu o sală de curs şi o cancelarie, având ca învăţătoare pe Maria (Miţica) Segărceanu, iar în anul şcolar 1958 – 1959, când are loc extinderea învăţământului obligatoriu de 8 ani, şcoala funcţiona şi în localul fostei primării a comunei Bucoveni (actuala farmacie). Mai târziu, în 1964, se ridică un local nou pentru clasele I-VIII, pe strada Independenţei 52, adică la actualul sediu. În anul şcolar 2010 – 2011, şcoala a devenit structură a Şcolii nr. 1 Buftea, iar în anul şcolar 2016 – 2017, la propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Ilfov şi cu sprijinul primarului Gheorghe Pistol, Şcoala Gimnazială nr. 3 şi-a recăpătat personalitatea juridică având ca structuri arondate: Şcoala Gimnazială nr. 4, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Buftea şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 4 Buftea. Anul 2007 înseamnă foarte mult pentru şcoala din fostul Bucoveni (acum, cartierul Flămânzeni). Clădirea şcolii a fost refăcută total, prin consolidarea parterului şi ridicarea unui etaj, devenind astfel un spaţiu şcolar ultramodern şi foarte bine dotat cu material şi mijloace moderne de studiu.

Şcoala Gimnazială nr. 4, aniversare de Hram

Mulți se întreabă ce reprezintă, totuși, data de 21 mai pentru Școala Gimnazială nr. 4 din Buftea. Răspunsul este unul simplu. Terenul pe care sunt construite școala și biserica din cartierul Buciumeni au aparținut boierului Otetelișanu, care a dorit ridicarea unității de învățământ pentru tinerii din Buciumeni. Împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov s-a decis ca ziua școlii să fie 21 mai, deoarece biserica din vecinătate poartă hramul sfinților împărați Constantin și Elena, prăznuiți pe 21 mai.

În cadrul momentului aniversar, conducerea școlii a amintit și de trecerea a 28 de ani de când unitatea a fost reconstruită din temelii, după incendiu din ianuarie 1989.

foto 3 cap foto 4 cap foto 5 foto 6 cap școală Buftea