Se apropie începerea unui nou an școlar și, momentul a prilejuit dezbaterea, în cadrul celui mai recent colegiu prefectural ilfovean, stadiului în care se află lucrările de reparaţii curente şi igienizarea spaţiilor şcolare.
Potrivit Cocăi Codreanu, inspector școlar județean la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, în toate unităţile de învăţământ lucrările de reparaţii curente şi igienizarea spaţiilor şcolare au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare, cu excepţia cazurilor în care se efectuează lucrări de infrastructură, dar care nu vor afecta deschiderea anului şcolar în bune condiţii. Astfel, la debutul anului şcolar 2015-2016, în 106 unităţi de învăţământ din Ilfov starea spaţiilor de învăţământ este foarte bună, într-o unitate starea este satisfăcătoare, iar în 83 de unităţi – starea spaţiilor de învăţământ este bună. Două unităţi funcţionează în spaţiile altor instituţii (Liceul penitenciar Jilava şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Periş – Structura Vidra), iar la Palatul Copiilor şi Elevilor Ilfov şi Clubul Sportiv Şcolar Ilfov – starea spaţiilor de învăţământ este, de asemenea, foarte bună. Elevii de la școlile nr.1, din Pantelimon și nr.3 din Șindrilița și cei de la Liceul Teoretic ”M. Kogălniceanu”, din Snagov, dar și micuții de la Grădinița 2, din Dârvari, vor începe cursurile în alte locații.
Majoritatea școlilor au autorizații sanitare
Legat de autorizaţiile sanitare de funcţionare pentru noul an școlar, din cele 190 de unități ilfovene, pentru 179 documentele sunt în termen, două unităţi nu au autorizaţie sanitară și funcționează cu aviz provizoriu, iar 9 unități au dosarele depuse și sunt toate șansele ca avizele să fie obținute până pe 14 septembrie. Grădinița nr.1 Netezești, Nuci și Grădinița nr.1, Otopeni, nu vor primi, probabil, nici în acest an autorizare, deoarece la Nuci nu sunt amenajate fose septice, iar la Otopeni este vorba de suprapopularea unității, chiar și cu peste 42-45 de copii într-o grupă.
În ceea ce privește parcul de maşini, Coca Codreanu a afirmat că, la nivelul județului, 61 unităţi de învăţământ deţin microbuze şcolare, 20 dintre acestea fiind alocate în 2015.
27 de școli fără apă potabilă,
8 – cu toalete exterioare
În cazul celor 33 de unități de învăţământ care furnizează servicii de masă caldă (bucătărie proprie sau prin servicii catering), pentru 8 dintre ele nu există însă aviz sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, dar documentele sunt în curs de obţinere.
Pe partea asigurării utilităților – în 173 din cele 190 de unităţi de învăţământ există apă potabilă, fie din reţeaua stradală, fie din surse proprii (fântâni), în restul unităților, apa fiind asigurată cu dozatoare mobile. În ceea ce privește grupurile sanitare, cu excepţia a 8 unităţi de învăţământ, toate dispun de grupuri sanitare interioare, fie cu sistem de canalizare stradal, fie cu fosă septică proprie.
Paza unităţilor de învăţământ este asigurată cu ajutorul paznicilor (angajaţi ai unităţilor de învăţământ sau ai autorităţii locale), firmelor specializate de pază, sau a camerelor de supraveghere video. 35 de unităţi de învăţământ nu au asigurată paza prin nici o modalitate, acestea fiind majoritatea structuri arondate (grădiniţe şi şcoli primare) situate în satele aferente localităţilor.
Referitor la asigurarea combustibilului pentru încălzirea unităţilor de învăţământ, dintre cele 17 unităţi de învăţământ care necesită aprovizionare (încălzirea este asigurată cu sobe sau centrale termice proprii cu combustibil solid – lemn, sau cu GPL – butelii proprii), toate sunt aprovizionate 100%, cu excepţia a 3 unităţi, pentru care aprovizionarea se va finaliza la 30 septembrie 2015, respectiv 30 octombrie a.c.
Liceul din Voluntari nu are gard!
Momentul discutării aprovizionării cu apă potabilă a unităților școlare sau cel legat de asigurarea pazei elevilor – au suscitat comentarii din partea dr. Dănuț Crăciun, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov sau a comisarului șef Orațiu Rușeanu de la IPJ Ilfov. Problema ridicată de către comisarul Rușeanu a avut legătură cu imposibilitatea asigurării pazei (din cauza faptului că nu există gard) la Liceul Tehnologic ”N. Bălcescu” Voluntari și la Șc. nr.4 din cartierul Buciumeni (Buftea). Potrivit reprezentanului Poliției ilfovene, în anul școlar care a trecut s-au înregistrat 13 evenimente în care au fost implicați elevi (11 loviri între elevi, 1 caz de șantaj între elevi și un furt de la o grădiniță din Crețești – Vidra.
DSP are nevoie de un laborator de analize
Dr. Crăciun a reiterat necesitatea înființării unui laborator, la nivelul județului, pentru analize de urgență, pentru că, în acest moment, orice investigație este efectuată la DSP București – unde, ”poți depune probele luni, marți sau miercuri. Joi și vineri stau acolo, sâmbătă nu le lucrează nimeni, așa că le ridici peste o săptămână”, a explicat specialistul. Șeful DSP a subliniat și necesitatea unei colaborări mai bune cu autoritățile locale, mai ales în cazul unor situații speciale precum apariția ”peste noapte” a unor așa zise unități de învățământ private – grădinițe sau chiar licee – care funcționează fără vreo autorizare, despre care nimeni nu știe nimic și, ca atare, pot fi greu identificate și controlate. Doctorul Crăciun a vorbit și despre triajul epidemiologic – ”vital” – și care ar trebui să se facă obligatoriu în toate unitățile școlare, măcar la începutul unui nou an, de către medicii de familie sau medicii din cabinetele școlare. Însă aceste cabinete lipsesc în unele școli, iar copiii nu sunt controlați de nici un cadru medical, și, ”după o lună de la începerea școlilor, jumătate dintre ei sunt bolnavi și nu mai vin la școală”.
Comisia de Dialog Social, informată despre normarea posturilor
La finalul reuniunii colegiului prefectural, la sediul Instituției Prefectului Ilfov a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia Coca Codreanu a prezentat normarea posturilor în cadrul Inspectoratului Școlar, în anul 2015 – 2016. Astfel, cu o rețea de 193 de unități – 190 de învățământ, plus Clubul Sportiv, Palatul Copiilor și Casa Corpului Didactic – organigrama IȘJ Ilfov pentru anul școlar care începe pe 14 septembrie 2015 este constituită din 29 de norme: personal de conducere: (2), personal didactic (17) și personal nedidactic (10). ”Personalul didactic de predare cunoaște, anual, o fluctuaţie cuprinsă între 10 – 15% din numărul total de posturi didactice la nivelul judeţului, ceea ce implică efecte negative asupra desfășurării procesului de învăţământ, în special asupra calităţii actului didactic. La sesiunea de Titularizare 2015 s-au înscris 371 de candidaţi, pentru 295 de posturi scoase la concurs, 77 de posturi didactice ocupându-se prin titularizare. În prezent se află în plină desfășurare acţiunea de repartizare/ocupare a posturilor didactice în urma susţinerii concursului naţional din sesiunea iulie 2015. Se estimează însă că nu vor fi ocupate posturile didactice la disciplinele Educatoare, Învăţătoare și Limbi străine, discipline pentru care se va organiza un nou concurs pe 4 septembrie”, a explicat inspectorul general.