Capitala a depășit duminică, 18 octombrie, indicele de 3 la mia de locuitori, pentru incidența cumulată în ultimele 14 zile, a cazurilor de COVID 19, iar ieri, incidența a crescut la 3,19/1.000 de locuitori . Județul Ilfov a ajuns ieri, la o incidență de 1,25 la mia de locuitori, 8 localități au depășit 1,5, iar Bragadiru a depășit indicele de 2 la mia de locuitori ˜ Ieri, alte 6 localități ilfovene au depășit 1,5/1.000 de locuitori ˜ S-au interzis, în toată țara, nunțile, botezurile, aniversările sau mesele festive – în spaţii închise, dar şi în spaţii deschise – până când va scădea numărul de persoane infectate.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr. 521

Decizia de a interzice, din această săptămână, evenimentele private, aniversările, nunțile, botezurile în spații închise, dar și în spații deschise, a fost luată săptămâna trecută (pe 13 octombrie) de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul creșterii constante a numărului cazurilor noi de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, iar şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat că ”botezul de la biserică nu este inclus aici.

Acolo se face cu un număr limitat de oameni – 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcașelor de cult”, spunea Arafat. Referindu-se la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, el precizat că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori acestea vor funcţiona la o capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și până la 3 la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30%, dar programul va fi redus până la ora 23.00. ”Atunci când incidenţa depășește 3 la mia de locuitori, activitatea va fi sistată”, a completat șeful DSU. În ceea ce privește restaurantele din incinta hotelurilor, chiar dacă incidenţa cazurilor ajunge, în localitatea respectivă, la peste 3 la mia de locuitori, acestea pot să servească clienții care sunt cazați în unitatea respectivă.

Alertă prelungită. Cazurile ușoare și medii se tratează acasă!

Toate cele de mai sus au fost stabilite, așa cum precizam mai sus, în ședinţa din 13 octombrie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-a propus, de asemenea, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie. ”(…) După cum aţi putut vedea, și la nivel european se prevede un trend ascendent, și la nivel de România avem același trend (…)”, declara ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă, organizată săptămâna trecută la Palatul Victoria, după ce Executivul a adoptat HG 856/2020 privind privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de ­COVID-19. Ministrul explica atunci că în baza unei ordonanţe de urgenţă (care este în pregătire), cazurile ușoare și medii de infectări cu SARS-CoV-2, precum și cele asimptomatice, vor putea rămâne acasă (n.r. – din această săptămână), sub monitorizarea medicilor de familie, cazurile grave urmând să fie spitalizate. ”Mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă îi vor prelua programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei (n.r. – bolnavii) sunt duși și internaţi în unităţile spitalicești”, explica Nelu Tătaru.

Peste 3 la mia de locuitori – masca devine obligatorie, în Capitală, în toate spațiile deschise. Scenariu roșu, pentru educație. Restaurantele, cinematografele și cafenelele se închid!

Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență ”consideră necesară instituirea obligaţiei de purtare a măștii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de așteptare (staţii de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituţiilor de învăţământ până la o distanţă de 50 m de intrarea în perimetrul școlii”. De asemenea, ”se consideră necesară instituirea obligaţiei purtării măștii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise”.

Iar Bucureștiul este primul oraș din țară care a intrat, de duminică, de la prânz, sub incidența noilor prevederi menționate anterior, în condițiile în care Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la ora 13.00, o incidență cumulată a cazurilor pentru Capitală, în ultimele 14 zile, de 3,02 la mia de locuitori. Prin urmare, de luni, 19 octombrie, masca a devenit, cel puțin la nivel ”scriptic”, obligatorie în toate spațiile publice deschise, toate școlile din București au trecut, tot ”scriptic”, în scenariul roșu, cu predare 100% online și s-a impus obligativitatea închiderii restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelor și sălilor de jocuri de noroc. ”Practic” însă, toate cele de mai sus se pot aplica doar cu decizie a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, convocat la întrunire de către prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, pentru luni, 19 octombrie, ora 15.00. La finalul acesteia, când între timp, potrivit noii raportări a Grupului de Comunicare Strategică, incidența pentru București a crescut la 3,19 la mia de locuitori, Prefectura Capitalei a anunțat că, din noaptea de luni spre marți, ora 0.00, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile publice. De asemenea, de marți, afterschool-urile, creșele, școlile, liceele și universitățile de stat și private se închid, pentru 14 zile, iar activitățile se vor desfășura exclusiv online. ”A fost interzisă activitatea în cinematografe, în săli de spectacole. (…) A fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul hotelurilor, pensiunilor – doar pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi. A fost interzisă activitatea operatorilor economici licenţiaţi pentru jocurile de noroc”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii București.

Cele mai recente raportări

Luni, 19 octombrie, la ora 13.00, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat noile valori ale incidenței cumulate a cazurilor la nivel județean, iar pentru Ilfov, de asemenea s-a înregistrat o creștere de până la 1,25 la mia de locuitori.

Până ieri, la prânz, la nivel național au fost confirmate, de la debutul pandemiei, 182.854 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 132.082 pacienți au fost declarați vindecați. În Ilfov, numărul celor care ­s-au îmbolnăvit până acum de COVID-19 a ajuns, ieri, la 4.576. Din păcate, până ieri, la nivelul întregii țări și-au pierdut viața, din cauza SARS-CoV-2, 5.931 de persoane. În unitățile sanitare de profil, ieri, numărul persoanelor internate și confirmate pozitiv era de 10.296, dintre care 757 erau internate în secțiile ATI.

Sedință CJSU Ilfov, 14 octombrie – 8 localități ilfovene sub incidența prevederilor HG 856/14 octombrie 2020; ședință CJSU Ilfov 19 octombrie – alte 6 localități sub incidența prevederilor HG 856/14 octombrie 2020

Având în vedere depășirea incidenței de 1,5 la mia de locuitori în mai multe localități din județ (potrivit analizei DSP Ilfov, incidența cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în Bragadiru era, pe 14 octombrie 2020, de 2,11 la mia de locuitori, în Măgurele – 1,62, Popești-Leordeni – 1,56, Voluntari – 1,75, Berceni – 1,6, Domnești – 1,82, Dragomirești Vale – 1,6 și Ștefăneștii de Jos – 1,61), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că, din 16 octombrie 2020, ora 20.00, în localitățile menționate mai sus ”se aplică corespunzător măsurile prevăzute în HG 856/14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea unor măsuri care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19”.

Instituția Prefectului – județul Ilfov a anunțat ieri că, în cadrul ședinței extraordinare a CJSU Ilfov, a fost adoptată o nouă hotărâre privind o serie de măsuri dispuse la nivelul județului Ilfov. Astfel, constatându-se încadrarea între limitele de 1,5/1.000 și 3,00/1.000 a incidenței cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile și în localitățile: Otopeni (1,79), Balotești (1,82), Corbeanca (1,74), Dascălu (1,63), Glina (1,86), Periș (1,60) și aici se aplică corespunzător măsurile prevăzute în HG 856/14 octombrie 2020 pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 19.10.2020 ora 20.00.

Premierul Ludovic Orban a cerut controale și amenzi la operatorii de transport persoane care nu respectă măsurile de protecție împotriva COVID-19. Orban consideră că o atenție specială trebuie acordată transportului elevilor. Premierul apreciază că trebuie date amenzi drastice acolo unde se constată că sunt încălcate ”cu nerușinare niște norme elementare care trebuie puse în practică”. Potrivit premierului, sunt cazuri în care elevii sunt îngrămădiți în mijloacele de transport. ”Aici, domnule ministru Vela, fără milă și controale la maxim. Știm, în general, cunoaștem firmele care asigură transportul. Nu e acceptabil să îngrămădești elevi, copii, să-i îngrămădești în niște mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile și șoferul să nu zică nimic, șoferul să permită nerespectarea regulilor. Sigur că pe intrajudeţean licenţa o are de la Consiliul Judeţean, dar pe tot ce ţine de Ministerul Transporturilor trebuie să luaţi legătura cu președinţii de Consilii Judeţene, după ce or să-și intre în mandat, să retragă licenţe acolo unde sunt încălcate condiţiile care sunt stabilite atât prin licenţă, cât mai ales prin normele de protejare a sănătăţii publice”, a spus premierul. Acesta consideră că sunt probleme cu transportul intrajudeţean și interjudeţean, mai ales în situaţiile în care angajaţii sunt duși pe platformele industriale, deoarece firmele de transport vor să-și maximizeze profiturile. În ceea ce privește transportul urban, gradul de conformare este mai mare, a spus Orban. Acesta consideră că la metrou trebuie urmărit permanent, dar, în general, gradul de conformare a oamenilor este relativ ridicat.