@ Doar un glas comun al autorităților locale, județene și Prefectură ar putea avea efect @ Executivului i se va aduce la cunoștință situația din Ilfov și i se va solicita bani din fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului, necesari pentru lucrările de evacuare a apei: săparea unor noi canale de deversare, sau închirierea de pompe de mare capacitate

O nouă întâlnire de urgență, de data aceasta la sediul Prefecturii Ilfov, și aceeași tematică sensibilă – inundațiile din zona Măgurele – Bragadiru – Domnești – Clinceni – Cornetu. Conducerea Prefecturii Ilfov, reprezentanții autorităților locale și județene, ai celor care se ocupă de gospodărirea apelor sau cu îmbunătățirile funciare, ISU sau Crucea Roșie au căutat, din nou, să identifice cauza pentru care pânza freatică este atât de ridicată în zonă, să găsească soluții, iar coșmarul locuitorilor să se termine pentru totdeauna. Pentru că, într-adevăr, pentru aceștia, problema a devenit, de câțiva ani, extrem de greu de suportat, iar săptămâna aceasta, după topirea zăpezilor, starea celor cinci localități din perimetrul afectat ar putea fi declarată, fără vreo exagerare, ”de calamitate”.

Articol apărut în nr. 395 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

De altfel, subprefectul județului, Georgeta Laurenția Tortora, care s-a deplasat de mai multe ori pe teren pentru verificarea sesizărilor primite de la cei afectați, a vorbit despre o imagine șocantă a familiilor care, spre exemplu, nu-și pot îngropa morții în gropile pline ochi cu apă, puțuri devenite fântâni arteziene, suprafețe întregi de teren unde băltește apa, sute de subsoluri de blocuri și gospodării inundate sau pista Aerodromului Clinceni mustind permanent de apă.

Așadar, au fost discuții aprinse, deplasări în localitățile afectate de inundații și s-au luat măsuri pe termen scurt și mediu. Consiliul Județean Ilfov a aprobat acordarea a 120.000 de lei pentru realizarea unui studiu privind suprasaturarea solului cu apă și ridicarea nivelului apei în acviferul freatic din zonă, primăriile Bragadiru, Cornetu și Clinceni au decolmatat canalele de deversare existente și, unde s-a impus, au săpat altele noi, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a dat curs solicitării de a scădea nivelul apei din acumularea hidrotehnică Mihăilești (pentru a se observa dacă există influențe asupra nivelului pânzei freatice din zona Ordoreanu – Cornetu), iar Direcția de Sănătate Publică Ilfov a recomandat populației din cele cinci localități, pentru evitarea îmbolnăvirilor din cauze hidrice, să NU consume apă din surse proprii, pe aceasta să o folosească doar la îmbăiere, iar pentru băut să folosească apă îmbuteliată.

Vă amintim, în acest context, că autoritățile locale din zona afectată au indicat ca principală posibilă cauză a inundațiilor păstrarea unui nivel al apei mult prea ridicat în lacul de acumulare Mi­hăilești – Cornetu sau, de dată mai recentă, obturarea canalului de drenaj de la acumulare. Primarul localității Cornetu, Adrian Stoica, a declarat că a observat în teren că între satul Ordoreanu (Domnești) și intrarea în Cornetu drenul, cu o adâncime de 4-5 m, este gol, iar de la intrarea în Cornetu, până spre ”coada lacului”, apa în canal este până la nivelul terenurilor sau chiar dă pe afară. Primarul din Bragadiru, Vasile Cimpoeru, l-a întrebat, spre exemplu, pe directorul Serviciul de Gospodărire a Apelor București, Alexandru Popescu, care ar fi pierderile, dacă 2-3 luni de zile, lacul de acumulare ar fi secat? Specialistul și-a exprimat însă convingerea că nivelul apei lacului de acumulare nu are nici o influență asupra inundațiilor din zonă și, în opinia sa, canalele de desecare, care sunt colmatate, reprezintă adevărata problemă, iar acestea și-ar dovedi funcționalitatea doar dacă ar fi goale, nu pline cu apă, cum sunt acum.

Se continuă măsurile adoptate deja

Prin urmare, ce e de făcut? Noua reuniune a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a decis continuarea măsurilor adoptate la mijlocul lunii martie (măsuri care, cel puțin până la acest moment, dată fiind gravitatea situației, nu au dovedit un randament de 100%, însă ajută într-o oarecare măsură): la Cornetu și Bragadiru se vor realiza șanțuri perimetrale pistei Aerodromului Clinceni și canalul de legătură ce pornește din DC 126 în lungul DE 272, până la HC 10 și continuarea până la DN 6, unde va fi preluat de canalul CP1 (aflat în administrarea ANIF) de pe teritoriul localității Bragadiru; se va efectua o subtraversare a DC 126 în direcția canalului situat în tarlaua 10/parcela 28; la Măgurele se decolmatează canalul HC 749 care face legătura între Cornetu și canalul ANIF CP3 care deversează în râul Sabar, iar la acumularea hidrotehnică Mihăilești se va continua scăderea nivelului apei în lacul de acumulare.

Doar că primăriile s-au plâns de costurile ridicate ale acestor lucrări, care nu au fost prinse în bugetele locale și, în acest caz, s-a discutat despre posibilitatea solicitării Guvernului de alocare de fonduri pentru această situație de urgență, care, oricând poate deveni ”calamitate”. Până atunci, s-a luat în calcul găsirea unor pompe de mare capacitate care să evacueze apa în exces, pompe care în acest moment nu sunt în dotarea ISU București – Ilfov. De asemenea, Crucea Roșie Ilfov a fost informată și a anunțat că este pregătită să intervină urgent dacă este pusă în pericol viața oamenilor. CJ Ilfov a anunțat, la rândul său, că în două săptămâni se va termina și procedura de achiziție pentru studiul ce va încerca identificarea cauzelor problemei și oferirea de soluții viabile pentru rezolvarea situației.

Așadar, poate că nu pare mare lucru, dar au­to­ritățile ilfovene merg înainte în încercarea de a limita un posibil dezastru. Însă este nevoie de resurse financiare, care probabil vor fi solicitate Executivului, de o analiză rapidă în teren și de găsirea celor mai bune variante de rezolvare a situației. Până atunci, mare atenție la consumul de apă din surse proprii, la salvarea bunurilor și, mai ales, mare atenție la viețile oamenilor din localitățile afectate!