Duminică, 3 februarie, „Snagov Plaza” a găzduit un palpitant concurs de șah pentru copii, care a beneficiat de o organizare excelentă. Aflată la a II-a ediție, „Cupa Snagov” a adunat în jurul tablelor de șah 150 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, dar și o „mare de părinți” care au trăit emoțiile turneului mai abitir decât micuții șahiști.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 438, ediția print

 

Turneul de șah rapid a fost organizat de Clubul sportiv „Casa șahului”, Clubul sportiv „Voința” Snagov, reprezentat de dir. sportiv Marian Geangavelea și președintele Tiberiu Jugănaru, împreună cu Fundația Sport și Natură „Astral” – cu sprijinul Primăriei Snagov și a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Ilfov și sub egida Federației Române de Șah, prin reprezentanții săi – maestrul FIDE Mihai Panait și Ionuț Dobronăuțeanu trezorier al Federației Europene de Șah. Gazdă, cum spuneam, a fost Snagov Plaza Entertaiment & Shopping Square, care le-a oferit micuților concurenți condiții ideale pentru desfășurarea concursului, în mod gratuit, căreia i s-au adăugat Pizza House, Tempo Cafe, Plaza Restaurant (din cadrul centrului comercial amintit), cât și Carrefour Băneasa, care a oferit fiecărui participant o pungă cu dulciuri și apă.

Un turneu de nivel profesionist

Cei 150 de copii au concurat în cadrul a două categorii principale: șahiști legitimați (la un club – n.r.) și nelegitimați, precum și în cadrul a trei categorii de vârste – U8, U10, U12, U14, fete și băieți. „Un număr neașteptat de mare de concurenți, la care nu ne așteptam și acest fapt ne bucură foarte mult”, ne-a mărturisit maestrul Ionuț Dobronăuțeanu. La categoria „legitimați”, au fost prezenți șahiști de la numeroase cluburi din țară, cum ar fi cele din Snagov, Pantelimon, Otopeni, București, Galați sau Constanța. Partidele au fost de tipul „șah rapid”, cu o durată de 10 minute, fiecare concurent având la dispoziție 5 secunde să execute o mutare, pe parcursul a 6 runde, iar confruntările au fost aprige, emoțiile mari și satisfacția victoriei, pe măsură. Arbitrajul a fost asigurat de re­pre­zentanți ai cluburilor participante, sub coordonarea arbitrului șef Gigi Grigore. Printre acești arbitri am întâlnit și 2 șahiști tineri, cu performanțe deosebite, de la Clubul „Viitorul” Snagov. Este vorba de Andrea Năstase, care la numai 17 ani este multiplă campioană națională și vicecampioană europeană, și de fratele său, Robert Năstase, și el, de asemenea, multiplu campion național și european de juniori (la 16 ani), la doar 20 de ani.

O tradiție care va fi respectată

„Suntem la a doua ediție a Cupei Snagov, care, iată, devine o tradiție pentru comuna noastră, ca și acest sport al minții care se practică la nivel de club de cel puțin 10-12 ani. Ne bucurăm că micuții noștri șahiști au ajuns la performanțe notabile, iar acum sunt antrenori. Noi participăm astăzi la concurs cu 30 de copii și mă bucur că putem să-i «smulgem» pe copii din fața calculatorului și a tabletei și le oferim altceva, benefic pentru ei. Vreau să le mulțumim gazdelor noastre, Snagov Plaza, care ne-au pus la dispoziție gratuit această locație. Și sperăm ca, în vară, să organizăm tot aici ediția de vară a acestei cupe, ținând cont de condițiile foarte bune care ne-au fost oferite”, ne-a declarat primarul comunei Snagov, Marian Oancea.