Localitatea Jilava a organizat, pe data de 8 aprilie, o întâlnire-sărbătoare în cinstea Zilei Internaționale a romilor, punctată de un scurt dar intens spectacol al copiilor instituționalizați în cadrul Asociației Matias care, prin cântece și dansuri au smuls multe aplauze.

”Nu avem conflicte interetnice”

Despre populația roma din comună, ne-a povestit Marian Ioniță, consilier cu atribuții de viceprimar: ”Avem la Jilava circa 2.000 de romi, zlătari și de vatră, repartizați la Jilava și la Sintești, pe strada Ungureni. Cei de vatră nici nu știu să vorbească țigănește. Din monografia comunei, redactată de profesorul Aurel Dumitrescu, știm că au fost sclavi pe moșiile boierești din Jilava și, apoi, au fost eliberați pe timpul domniei lui Cuza. Zlătarii trăiesc în zona numită «La Țigănie», care s-a extins în zona de la «Capace» ulterior. Au avut o perioadă bună înainte de 1989, când funcționau toate întreprinderile și  aveau un loc de muncă, la fel ca toată lumea. Apoi, știți ce s-a întâmplat și cu etnia roma, dar și cu majoritarii. Cu ajutor social nu mai sunt foarte mulți, de când s-a schimbat legea, ajutorul fiind mic, toată lumea renunță, nu numai romii. Nu putem vorbi despre conflicte interetnice, mai degrabă sunt certuri normale între ei, ca în orice altă comună, unde vecinii se mai și ceartă. La nivel de administrație locală, situația locuințelor de la «Capace» este cea care ne pune cele mai mari probleme, pentru că, din cauza unor conjucturi externe nouă, suntem în imposibilitatea de a-i pune în legalitate. Neavând acte, nu se pot racorda la utilități și, iată, cercul vicios cu care și ei, și noi, la primărie ne confruntăm”.

Lipsa locurilor de muncă, o problemă de neuitat

Viliam Oaie, preșe­dintele formațiunii Partida Romilor, reprezentantul populației roma în  județului Ilfov, face o analiză a situației romilor: ”Conform unei cutume împământenite de mult timp, ne adunăm, de fiecare 8 aprilie, pentru a ne sărbători. Legea care stabilește această sărbătoare a fost elaborată în 2006, vorbim de Legea 66, și a fost o inițiativă legislativă a deputatului Nicolae Păun. Am decis ca, în fiecare an, să învităm etnici din alte localități, pentru a discuta despre problemele cu care ne confruntăm și, apoi, pentru a asista la un moment cultural. În seara aceasta, avem invitați din Ciorogârla, Balotești, 1 Decembrie și Vidra. Am invitat Asociația Matias pentru a susține un spectacol cu specific romani. Mai este o expoziție de desene și picturi de la Școala 2, din Jilava, unde sunt mulți elevi romi. Pentru că mă întrebați despre problema romilor, cea mai gravă, nu este doar ceva legat de etnie, este în legătură cu situația României, per ansamblu: lipsa locurilor de muncă, a utilităților, o rată mare a absenteismului școlar. Însă, problema cea mai spinoasă este lipsa locurilor de muncă care, la populația roma, este mai accentuată din cauza neșcolarizării. Sunt, din păcate, și angajatori care refuză din start un cetățean de etnie roma. Să sperăm că lucrurile se schimbă, sunt deja cursuri de calificări prin proiecte POSDRU. Totuși, din nefericire, am constatat că etnicii romi sunt mai degrabă atrași către resursele financiare și nu de obținerea unei diplome necesare angajării. Sunt atrași de subvențiile puse la dispoziție și ne întrebăm câtă utilitate au fondurile pentru romi, dacă acestea nu duc spre angajare? Foarte mulți dintre copii renunță la școală și ne preocupă această situație. Și, o spun cu tot riscul, chiar dacă mă vor certa ceilalți etnici romi, cred că, din nefericire, trebuie găsite niște mijloace de constrângere mai drastice. Și în Germania, dacă un copil nu se duce la cursuri, părinții pot fi chiar arestați. Eu nu susțin arestarea, dar o modalitate de atenționare a părinților trebuie găsită. Și trebuie să fac o paralelă cu perioada de dinainte de 1989, când nu ne confruntam cu asemenea situații, pârghia principală fiind coerciția. Trebuie să găsim niște soluții un pic mai dure și să-i determinăm să aleagă între frică și rușine”, consideră Villiam Oaie.

 ”Eu îți dau recomandarea”

 

Cu prilejul zilei in­ter­naționale a romilor, Villiam Oaie a anunțat o nouă acțiune denumită ”Eu îți dau recomandarea”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Ilfov. Ce presupune acțiunea ? ”Să atenționăm părinții copiilor romi că pot beneficia de locuri alocate special pentru ei, în cadrul unităților de învățământ. Mergem în fiecare localitate și eliberăm aceste recomandări. Eu am fost în fiecare an, cu inspectorul Teodora Miclea în localitățile ilfovene (de altfel, un privilegiu să lucrez și cu ea și cu Cristina Ghiță), anul trecut am fost în 8 localități, acum doi ani am fost în alte 14. Și aceasta este procuparea noastră constantă: aceea de a-i îndemna pe copii să meargă la școală”. În afară de probleme, o întâlnire de suflet în care am cântat alături de copii ”Țigăncușă ești frumoasă, țigăncușa mea….”